23.11.2012

Listarakkautta: Kaikkien aikojen parhaimmat kirjat

Tänään The Broke and the Bookish -blogin Top Ten Tuesday -listoilta listattavaksi pääsee kymmenen kaikkien aikojen suosikkiani. Tulevista suosikeistani en vielä tiedä, mutta tähän mennessä luetuista kirjoista kymmenen parhaan joukkoon pääsivät seuraavat kirjat:

1. John Irving: Garpin maailma
Ensimmäinen lukemani Irvingin kirja ja edelleen se paras. Mielenkiintoisia hahmoja, päättömiä tapahtumia, mustaa huumoria... Tämä kirja on tehnyt minuun ehkä kaikkein suurimman vaikutuksen.

2. Sarah Winman: When God Was a Rabbit
Kirjan lukemisesta ei ole kulunut puoltakaan vuotta, mutta uskalsin nostaa sen näin korkealle listalleni. Upean erilainen!

3. Claudie Gallay: Tyrskyt
Niin kaunista kerrontaa. Pitää hohtonsa loppuun saakka.

4. Tove Jansson: Muumipapan urotyöt
Muumeista ehdoton suosikkini, vaikka Muumipappa ja meri onkin vielä lukematta. Niin herttainen ja hauska.

5. José Saramago: Kertomus sokeudesta
Kun luin tämän kirjan, oli niin hämmästynyt. Todella henkeäsalpaava.

6. Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo
Suosikkirakkaustarinani, mutta pienellä tvistillä. Tämä itkettää.

7. Katja Kettu: Käti
Kotimaisen kirjallisuuden helmiä. Tulevaisuuden klassikko.

8. Cormac McCarthy: Tie
Isän ja pojan matka maailmassa, jossa on tapahtunut jotain katastrofaalista. Taidokas ja koskettava.

9. Joanne Harris: Herrasmiehiä ja huijareita
Koulumaailma ja mysteeri. Jos Harrisilta täytyisi suositella vain yhtä kirjaa, tämä on selvästi ylitse muiden.
  
10. Sarah Waters: Vieras kartanossa 
Viimeisestä paikasta top kymppiin kilpailtiin kovasti, mutta Watersin kirja tuli ensimmäisenä mieleeni. Tästä teoksesta alkoi rakkauteni hänen kirjojansa kohtaan. 

Huh, parhaimpia kirjoja on ihan liikaa! Mutta löytyykö listalta myös sinun suosikkejasi?

25 kommenttia :

 1. Garpin maailma oli minullekin ensimmäinen Irving ja tähän mennessä ehdottomasti paras. Kani nimeltä jumala oli myös minulle täydellinen kirja (ehkä sen irvingmäisyys vaikutti paljon), Vieraasta kartanossa tykkäsin myös kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin listalle myös Irvingin Owen Meanya ja Kaikki isäni hotelleja, sillä nekin ovat ihan mahdottoman hyviä, mutta eivät kuitenkaan vedä vertoja Garpille. Päätin kuitenkin, että yksi Irving riittää tällä kertaa :)

   Poista
 2. Kani nimeltä Jumala on tältä listalta ainoa joka yhtää omien suosikkien joukkoon, mutta veikkaisin sen johtuvan lähinnä siitä että suurin osa teoksista on minulta lukematta. Saramagosta en koskaan ollut kuullutkaan, mutta nyt minun on suoranaisen pakko lukea Kertomus sokeudesta. Kuulosta niiiin hyvältä. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että otit vinkistä vaarin :) En ole lukenut Saramagolta kuin tuon Kertomuksen sokeudesta, mutta pelkästään sen perusteella voisin jo ylistää miestä! Hänellä on aika omintakeinen tyyli kirjoittaa, joten älä säikähdä, kun aloitat lukemisen. Siihen tottuu nopeasti :)

   Poista
 3. Ei löydy minun suosikkejani siitä yksinkertaisesta syystä, että en ole sattunut lukemaan yhtä ainuttakaan noista kirjoista! :) Mutta luulisin, että Muumipapan urotyöt voisi olla minun yksi suosikkini monien joukossa, jos sen olisin vain ennättänyt lukemaan :D Hmm. tämä lista olisi hauska toteuttaa myös omalta osaltani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, et ainoatakaan? Minun silmissäni olet siis jäänyt paitsi hirveän hyvistä kirjoista ;) Muumipapan urotöistä ei varmasti voi olla pitämättä, joten se kannattaa ainakin ehdottomasti lukea!

   Kipin kapin listaa tekemään, näitä on tekemisen lisäksi ihana lukea muiltakin :)

   Poista
 4. Hyviä kirjoja listassa! Aikamatkustajan vaimoon tosin itse ihan yhtä lujaa ihastunut kuten en myöskään kätilöön.

  Kertomus sokeudesta ja Kani nimeltä Jumala löytyy lukulistasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirveän hyviä kirjoja sinulla siis odottamassa lukemistaan :)

   Poista
 5. Kiva lista! Osin samoja suosikkeja kuin minullakin. Itselleni tosin Irvingin paras on Oman elämänsä sankari ja rakkain Kaikki isäni hotellit (en tiedä, kumman laittaisin listalleni). Aikamatkustajan vaimo on minullekin rakas kirja, Kertomus sokeudesta on hieno. Minulle paras on Muumi-kirja on Taikatalvi, mutta Muumipapan urotyöt on hyvä sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän valtavasti Kaikki isäni hotelleista, mutta myös Owen Meanysta. Löytyisivät top 20 -listaltani ehdottomasti :)

   Poista
 6. Sun suositukset toimii aika hyvin, sillä mä olen lukenut kaikki paitsi kaksi ja nekin kaksi on aikomuksissa lukea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi :D Ovatkohan ne kaksi Kätilö ja When God Was a Rabbit? Toisen saat lukea pian ;D

   Poista
 7. Löytyy suosikkeja; 5, 7, 8 <3 Mielettömän hyviä, erilaisia, ravisuttavia teoksia!

  VastaaPoista
 8. Voiko parhaimpia kirjoja olla likaa? ;)

  Luettuina näistä toistaiseksi vain Kertomus sokeudesta ja Aikamatkustajan vaimo. Omalle suosikkilistalleni ei kumpikaan nousisi mutta pidin kyllä! Aikamatkustajan vaimoa olen alkanut jälkeenpäin arvostaa enemmän kuin lukiessani.

  Muut ovat lähes järjestään lukulistalla. Vain Irvingiin tutustumisen aion aloittaa ihan toisesta kirjasta, koska Garpista on elokuvana niin tympäisevä mielikuva... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta se, eihän niitä oikeastaan voi olla liikaa :D Paitsi listojen kannalta...

   Minä pidin Aikamatkustajan vaimosta jo silloin kun luin sitä, mutta lukemisen jälkeen tykkäämiseni vain kasvoi ja kasvoi :) Kaunis kirja. Ei mikään maailman syvällisin tai korkeakirjallisin, mutta niin ihana.

   Minä en aio koskaan tutustua Garp-elokuvaan, en koskaan! Luulen sen pilaavan koko kirjan.

   Poista
 9. Jos tekisin oman top-10-listan, siellä olisi varmasti Irvingiä, muttei Garpin maailmaa (en ole lukenut). Olen pitänyt paljon kaikista listasi kirjoista, jotka olen lukenut, mutta omalla listalla ne ei välttämättä sijoittuisi ihan näin korkealle. Aikamatkustajan vaimo, Kätilö, Kertomus sokeudesta, Vieras kartanossa ja Tie tarjosivat kaikki aikoinaan erittäin mieluisan lukukokemuksen. Kani-kirja minun pitää ehdottomasti lukea joku päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun top 20 -listalle päätyisi moni Irvingin kirja. Mietin muutamaa muutakin jo top kymppiin, mutta halusin kuitenkin laittaa eri kirjailijoita :)

   Kania suosittelen todella lämpimästi. Ihana kirja.

   Poista
 10. Heipsan, sinulle löytyy tunnustus blogistani :)

  VastaaPoista
 11. Oi, Kani nimeltä jumala nousi vauhdilla minunkin top10-listalleni <3 McCarthyn Tien hain eilen kirjastosta, odotan innolla mitä kansien välistä löytyy! Huomasin eilen, että Joanne Harrisilta ilmestyy jatkoa Pienelle suklaapuodille ja Karamellikengille, jee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpa Villasukka ahkera kommentoija, ihanaa <3 Olen nimittäin käynyt tässä läpi rästiin jääneitä vastaamattomia kommentteja ja sinähän olet kommentoinut lähes kaikkeen :D

   Toivottavasti pidät Tiestä! Se on elokuvanakin hieno.

   Olen lukenut Pienen suklaapuodin, mutten Karamellikenkiä. Pieni suklaapuoti oli ihan mukava kirja, mutta elokuva on minusta parempi. Johnny Depp saattaa vaikuttaa asiaan, hmmm... :D Mutta takaisin haavekuvista tähän maailmaan: voisin joskus lukaista Karamellikengätkin ja sitten sen tulossa olevan uutuuden :)

   Poista
  2. Hih, sattui niin hyviä postauksia peräkkäin että oli kommentoitava :)

   Minulla taitaa olla Pieni suklaapuoti lukematta (on tosin jo hyllyssä), elokuvan olen nähnyt varmasti noin kymmenen kertaa <3 Ja totta, Johnny Depp ehkä hieman vaikuttaa ;)

   Poista
 12. Olen juuri lukemassa Vieras kartanossa. Vaikuttaa todella hyvältä! Ja Aikamatkustajan vaimo on tällä hetkellä lainassa kirjastosta ja odottaa vuoroaan. :)

  Listastasi olen lukenut Herrasmiehiä ja huijareita, josta minäkin pidin. Olen lukenut myös Tyrskyt, mutta kumpikaan ei kyllä yltäisi minun top10 listalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinullapa on hyviä kirjoja tulossa! Toivottavasti pidät molemmista :)

   Poista