3.11.2012

Julian Barnes: Kuin jokin päättyisi


Vuonna 2011 Man Bookerilla palkitussa Julian Barnesin kirjassa Kuin jokin päättyisi keski-ikäinen Tony Webster muistelee nuoruuttaan; kouluaikojaan ja ystäväpiiriään. Tonyn muistot keskittyvät erityisesti ihailtavan erikoiseen Adrianiin, sillä myöhemmin tapahtui jotain mikä jäi Tonyn mieleen ikuisesti. 

Muistot tarkentuvat, kun Tony saa yllättäen perinnöksi 500 puntaa. Kuka perinnön jätti, selviää pian, mutta toinen, suurempi arvoitus on vielä ratkaisematta. Tony tulee huomaamaan, että menneisyydellä on seurauksensa, joita ei voi enää muuttaa eikä korjata.

Kuin jokin päättyisi on intensiivinen pieni kirja. Sen jännite pitää otteessaan koko ajan. Lukija haluaa välttämättä tietää, miten kaikki päättyy, miten mysteeri ratkeaa. Ja jännite pitääkin aivan viimeiselle sivulle asti. Voi, miten minä yllätyin! Lopun paljastusta piti miettiä hetki rauhassa, lukea se yksi kappale vielä muutaman kerran läpi, ennen kuin lopulta oivalsin. Rakastan loppuja, jotka onnistuvat yllättämään aivan totaalisesti.

Kun aloin lukea kirjaa, pidin sitä vähän hienostelevana, kunnes huomasin, että hienostelevaa siinä on Tonyn muistot menneisyydestään. Tony on melko itsekeskeinen kertoja, joka ehkä silottelee menneisyyttään, näkee sen hohdokkaampana kuin mitä se oikeasti tuskin oli. Sitten aloin kunnolla ihastumaan kirjaan. Vaikka Tony tuntui välillä ärsyttävältä - tai pikemminkin hänen muistonsa nuoruudestaan tuntuivat - pidin hänestä ja hänen kertojaäänestään. Se muuttuu rehellisemmäksi muistojen tullessa tuoreimmiksi. Muistotkin hieman muuttuvat ja tarkentuvat. Tonylla on lisäksi pilkettä silmäkulmassa, mikä tekee kirjasta sopivan humoristisen.

Kirja sisältää lähestulkoon koko ihmiselämän. Se on myös hyvin aito: näin voisi tapahtua jollekin, näin tapahtuu maailmassa. Se on kertomus menneisyyden kohtaamisesta nykyisyydessä, muistoista ja muistamisesta, ihmissuhteista ja kalvavasta syyllisyydentunteesta. Se on kirja, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

Kirjaa on luettu monessa muussakin kirjablogissa. Tässä niistä muutamia: Leena Lumi, Oota, mä luen tän eka loppuun, Kirjainten virrassa, Lumiomena, Sinisen linnan kirjasto ja Kirjojen keskellä.

✩✩✩✩✩

Julian Barnes: Kuin jokin päättyisi (The Sense of an Ending, 2011)
Suom. Kersti Juva
WSOY 2012, 157 s.  

9 kommenttia :

 1. Upea kirja kyllä, myös minulle viiden tähden arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin edelleen, että miten näin pieneen kirjaan mahtuikin niin paljon? Hieno oli lukukokemus :)

   Poista
 2. Minulle kävi samoin: piti lukea muutaman lopun kappaleet uudelleen - kolmeenkin kertaan. Hieno romaani, Barnesia on pakko lukea lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kekseliäästi kirjoitettu. Jännitys säilyi loppuun asti ja kun se juttu vihdoin paljastettiin, niin ei sitä sitten meinannut tajuta :D Minuakin kiinnostaa lukea lisää miehen kirjoja.

   Poista
 3. Mullekin tuli alkuun kirjasta sellainen fiilis, että onkohan tää liian "snobbaileva" mutta onneksi ei! Loppuratkaisu oli ihan huippu! Miekin luin yhden kohdan uudelleen selvyyden vuoksi. Todennäköisesti saman kuin sinä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti saman! Barnes vei kyllä lukijaa ihan yks-nolla :)

   Poista
 4. Tony vaikuttaa snoblta, olematta sitä. Hän on hurmaava, sllä ymmärtää olla ylittämättä kyynisyyden rajaa ja pitäytyy sarkasmissa. Tony joutuu tapahtumien myötä näkemään itsensä aivan uudessa valossa.

  Tämä on tapahtunut. Tätä tapahtuu. Mutta kuka muu kuin Barnes kertoo sen näin upeasti. Luen kaikki mitä ikinä häneltä ilmestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvailit Tonyn hyvin :) Minulle yksi mielenkiintoisimpia hahmoja pitkään aikaan. Niin aito.

   Poista
 5. Minä luin koko kirjan kahteen kertaan. Osaksi siksi, että se oli niin tiivis, että eka kerralla tuntui, ettei millään pystynyt lukemaan niin hitaasti, että olisi varmasti absorboinut kaiken, toisaalta siksi, että kirja oli niin kaunis.

  Yllättäen toisella kerralla kirjan surumielisyys korostui, siitä jäi aika masentunut tunnelma.

  VastaaPoista