7.6.2012

Ransom Riggs: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children


Jos Ransom Riggsin esikoisromaania Miss Peregrine's Home for Peculiar Childreniä pitäisi kuvata yhdellä sanalla, sanoisin sen olevan omalaatuinen. Alussa se vie lukijan keskelle perhetragediaa, jonka myötä 16-vuotias Jacob matkaa syrjäiselle saarelle Walesin rannikon tuntumaan. Siellä on Miss Peregrinen koti eriskummallisille lapsille, se mistä isoisä usein puhui Jacobin ollessa pieni. Nyt talo on hylätty jo aikaa sitten ja se on rapistunut ja raunioitunut pahoin. Toisen maailmansodan pommitukset eivät olleet sille helliä. Talon kautta Jacob kuitenkin pääsee sen entisten asukkaiden, eriskummallisten lapsien ja Miss Peregrinen, jäljille.

Itse tarina ei tee kirjasta vielä omalaatuista. Omalaatuiseksi sen tekee aidot, yksityisten ihmisten kokoelmista peräisin olevat mustavalkoiset vintage-valokuvat, joita on ripoteltu sinne tänne tarinan sekaan. Ne eivät kuitenkaan ole ihan mitä tahansa valokuvia, vaan ne oikeasti istuvat tarinaan, kertovat tarinaa tekstin ohessa. Osa on hyvin eriskummallisia kuten on tarinakin, hyvin kiehtovia! Jos kirja ei sinua muuten kiinnosta, niin selaa ihmeessä läpi edes kuvat jos siihen tulee mahdollisuus.

En ole koskaan aiemmin lukenut aitoja valokuvia ja fiktiota yhdistelevää romaania ja siksi Miss Peregrine's Home for Peculiar Children oli erittäin mielenkiintoinen lukukokemus. Valitettavasti tarina ei imaissut minua mukaansa yhtä hyvin kuin valokuvien ihastelu. Pidin tarinasta, mutta etenkin loppua kohden se alkoi olla kovin ennalta-arvattava ja jotenkin liian helppo. Salaperäisen alun jälkeen petyin siihen, että loppu ei tuonut enää mitään kovin yllättävää. Välillä vain odotin seuraavaa valokuvaa, kun juoni tuntui tökkivän ja tarina polkevan paikallaan.

Lisäksi kirja tuntuu hieman enemmän nuorten kuin aikuisten kirjalta. Kieli ja kerronta ovat yksinkertaista, hahmot ovat nuoria eikä tapahtumia kuvailla kovinkaan yksityiskohtaisesti. Toisaalta kirjassa tapahtuu aika pelottaviakin asioita, joten kovin nuorille tämä ei ainakaan ole kohdennettu. Vaikka kirja tuntuukin siis sijoittuvan johonkin nuorten- ja aikuistenkirjallisuuden välimaastoon, ei se minua silti juuri häirinnyt. Ainakin tämä oli helppo lukea englanniksi kielen yksinkertaisuuden vuoksi!

Kirjan kannesta voisi olettaa, että kirja olisi pelottava. Minulle se ei sitä ollut, odotin jotain pelottavampaa. On kirjalla kuitenkin kammottavammatkin hetkensä ja toki herkemmille tarina voi olla hyytävämpi kuin minulle. Vaikkei tarina iskenyt niin lujaa kuin olisin toivonut, mielelläni luen jatko-osan kun se ilmestyy. Tarina nimittäin jäi pahasti kesken.

Seitsemäs luettu teos TBR 100 -listaltani.

Kirja on luettu myös englanniksi Taikakirjaimissa ja suomeksi Yöpöydän kirjoissa.

✩✩✩

Ransom Riggs: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Quirk Books 2011, 352 s.

12 kommenttia :

 1. Tämän haluaisin lukea. Olen muualtakin lukenut/kuullut, ettei tämä ole ihan niin huikea kuin ennakko-odotukset, mutta silti kiehtova ja hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiehtova onkin osuva sana kuvaamaan tätä :) Tarinalta ei ehkä kannata odottaa liikoja, mutta eihän sitä tiedä vaikka se uppoaisikin hyvin!

   Poista
 2. Tässä on kyllä jotain kiinnostavaa! Se ettei kirja ole kovin kaamea, on minulle pelkkää plussaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minä taas etsin varmaan ikuisesti sitä kirjaa, joka saa minut pelkäämään kunnolla :D Toivottavasti sellainen on kirjoitettu tai kirjoitetaan.

   Poista
 3. Mua tämä kirja odottaa kirjastossa, joten en uskaltanut nyt lukea arviotasi ollenkaan :) Palaan sitten kun olen itsekin lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotan arviotasi :)

   Poista
 4. Tämä kiinnostaa minua hurjasti! Juuri tänään sain ilmoituksen, että kirjavaraukseni odottaa kirjastossa (jee). En tiennytkään että kirjan kuvat ovat aitoja "tuntemattomia ihmiskohtaloita", aivan mahtavaa! Minulle tulee kylmiävärejä jo pelkästä ajatuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, jännittäviä lukuhetkiä :) Valokuvat ovat tässä kyllä niin huikeita ja tarina on rakennettu niiden ympärille hyvin sujuvasti. Kirjan parasta antia, ehdottomasti.

   Poista
 5. Olin jo napaamassa kirjan kirjaston uutuushyllystä, mutta jätin sen lainaamatta, pitää lukea edellisiä lainoja vähemmäksi. Nuo valokuvat kuulostavat mielenkiintoisilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lainata sitten toisella kertaa kun kirjapino on pienentynyt, ihan vaikka niiden kuvienkin takia :)

   Poista
 6. Minäkin aion lukea tämän asap! Ennen lomille lähtöä bongasin tämän kirjakaupan uutuuspöydästä, ja tuntui että se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Odotukset ovat siis kovat, mutta uskoisin kirjan täyttävän ne - harvoin nimittäin itsellä menee pieleen valinnat. Edellinen rakkautta heti -kohtaaminen oli Paluu Rivertoniin -kirjan kanssa, ja vaikka moni pitikin sitä keskinkertaisena (ja ymmärrän hyvin miksi), pidin siitä silti kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin suurimmaksi osaksi ne alun alkaen mielenkiintoisilta ja hienoilta kuulostavat kirjat kyllä lunastavat lupauksensa, harvemmin menee ihan mönkään :) Minusta tuntuu myös samalta, että Paluu Rivertoniin -kirjaan tulen tykästymään. Olen vain pihdannut sitä pienen ikuisuuden kirjahyllyssäni, jokohan sitä malttaisi tarttua siihen tänä kesänä...

   Poista