6.5.2012

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo


Pienessä Kašinin kylässä asuvan 16-vuotiaan Georgi Daniilovitš Jatšmenevin elämä muuttuu kertaheitolla kun hän pelastaa Venäjän suuriruhtinaan hengen ja päätyy Pietarin Talvipalatsiin tsaari Nikolai II:n pojan, Aleksein, henkivartijaksi. On vuosi 1915. Köyhä Venäjän kansa on nousemassa kapinaan tsaariperhettä vastaan, mutta Talvipalatsissa eletään niin kuin mitään ei olisi tapahtumassa. Kuten historiasta tiedämme, vuonna 1917 tsaariperhe pakotetaan kuitenkin luopumaan vallastaan, yli 300 vuoden valtakauden jälkeen. Tsaaria ei enää ole, bolševikit ottavat vallan. Mihin joutuu nuoreksi mieheksi varttunut Georgi?

On myös vuosi 1980. Kahdeksankymppinen Georgi elää Lontoossa sairaan vaimonsa Zojan kanssa. Menneisyyden kipeät asiat alkavat kummitella hänen mielessään, vaikkei hän mielellään haluaisi niitä muistella. Georgin muistojen kautta pääsemme vähän kerrallaan näkemään mitä tapahtui tuona vallankumousvuonna, miten Georgi päätyi lopulta Lontooseen ja millä tavoin menneisyys oli läsnä Georgin ja Zojan jokapäiväisessä elämässä.

Kun käänsin Tarkoin vartioidun talon viimeisen sivun, kun suljin sen kannet, en voinut muuta kuin huokaista. Huokaista ihastuksesta. Mikä tarina! Tiesin Romanoveista ennestään hyvin vähän ja Venäjän historiakaan ei ole mitään vahvuusalueitani. Tarinan ohella ihastuin kirjassa siis myös sen sisältämään historialliseen faktaan. Se pitää monilta osin paikkansa, joten tulipa taas hieman sivistettyä itseään lisää. 

Myös oikeasti olemassa olleet henkilöt, kuten tsaariperheen jäsenet, oli kuvattu uskottavalla tavalla. Kirjan Nikolai II:n kyvyt hallita vastaavat oikean elämän Nikolai II:n ominaisuuksia ja se, että tsaaritar Aleksandra ohjaili pitkälti miehensä päätöksiä, näkyy sekin kirjassa. Kiehtovaa oli lukea myös kammottavan Rasputinin roolista tsaariperheen elämässä ja hänen kummallisesta kuolemastaan.

Historiallisen romaanin lisäksi Tarkoin vartioitu talo on myös Georgin ja Zojan riipaiseva rakkaustarina. Ehkä se on aika epäuskottava ja ennalta-arvattava, mutta minuun se upposi. Eihän kaiken tarvitse olla aina niin kovin suoraviivaista ja totisinta totta. Eihän meillä olisi muuten satujakaan. Ja Tarkoin vartioitu talo on satumainen. Se voi tökkiä sellaista lukijaa, joka odottaa historiallisiin faktoihin nojautuvalta romaanilta pelkkää uskottavuutta, ettei siinä olisi juuri mitään kuviteltua. Täysin totuuteen pohjautuvan historiallisen romaanin kirjoittaminen lienee olevan hyvin vaikeaa.

Ennustan, että Tarkoin vartioitu talo tulee ehdottomasti kuulumaan tämän vuoden parhaimpiin lukemiini kirjoihin, niin ihana ja taitava kokonaisuus se on. Kansikuva on myös yksi kauniimpia näkemiäni kansia!

Tarkoin vartioitu talo on neljäs luettu teos TBR 100 -listaltani.


✩✩✩✩✩

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo (The House of Special Purpose, 2009)
Suom. Laura Beck
Bazar 2011, 446 s.

22 kommenttia :

 1. Minä luen tämän ihan pian, lupaavaa että sinä pidit tästä näin paljon!

  Minustakin kirjan kansi on aivan upea :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinäkin pidät :) Hyvin lumoava tarina!

   Poista
 2. Olen kanssasi samaa mieltä tästä kirjasta. Kiinnostava ja otteessaan pitävä tarina ja myös historia kiinnosti tässä.

  Blogistani löytyy kirjoitus tästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin lukemassa arviosi ja tosiaan hyvin samaa mieltä olemme tästä :) Minuakin kiinnostivat tarinassa enemmän ne Talvipalatsin aikaan sijoittuvat kohdat.

   Poista
 3. Ihanaa että pidit tästä! Minusta tämä oli hieno lukukokemus ja kirjan kansi uskomattoman kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja sopi jotenkin niin hyvin sen hetkiseen mielentilaani, kaipasin juuri jotain romanttista tarinaa luettavakseni :)

   Poista
 4. Boyne tosiaan osaa kuljettaa tarinaa. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, ettei kirjan epäuskottavuus ja ennalta-arvattavuuskaan haittaa, kun kertoja on niin taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tiennyt hirveästi mitään Nikolai II:n perheen asioista, joten kirja onnistui välillä yllättämään jopa niillä historiallisillakin tapahtumilla! Mutta juonen ennalta-arvaamattomuus jää kuitenkin kirjassa "vähempiarvoiseksi", sillä moni tietää pääpiirteissään mikä Romanovien kohtalo oli ja sen rakkaustarinan taas hoksaa kyllä jo heti alusta :)

   Poista
 5. Sait minutkin kiinnostumaan kirjasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, hyvä! Kannattaa lukea, tämä oli hyvä historiallinen lukuromaani :)

   Poista
 6. Totta! Ei kaiken todellakaan tarvitse olla niin suoraviivaista ja totisinta totta! Minuunkin tämä upposi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tässä oli hauskasti tartuttu ilmeisesti Venäjällä yhä aika tiukassa olevaan uskomukseen tsaariperheen kohtalosta - tai siitä yhdestä asiasta siihen liittyen, jota en tässä viitsi paljastaa jos se sattuu spoilaamaan ihmistä, joka ei Romanoveja juuri tunne :) Joten se juttu ei kuitenkaan ollut aivan tuulesta temmattu Boynen taholta.

   Poista
 7. Minustakin tämä oli mainio lukuromaani, tykästyin kovasti Boynen kerrontaan. :) Ja kirjan kansi on tosiaan huikean kaunis! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ensimmäinen Boyneni ja lisää haluan ehdottomasti lukea! En ehkä Poikaa raidallisessa pyjamassa, sillä sen lapsikertojaa on aika paljon moitittu ja olen jo nähnyt elokuvan, mutta Kapina laivalla voisi olla kiinnostava. Boyne on siinäkin mielessä kiinnostava kirjailija, että hän on jo tähän mennessä kirjoittanut todella monipuolisesti eri historiallisista aikakausista.

   Poista
 8. Minä taidan olla ainoa, joka en tälle syttynyt, vaikka olen intohimoinen Romonov-harrastaja. Ehkä vika onkin juuri siinä. Annoin äidille, hän piti.

  Kansi on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulen, että syy voi olla juuri siinä faniudessasi :) Tarkoin vartioitu talo antaa ehkä enemmän sellaiselle lukijalle, joka ei jo valmiiksi tunne niin hyvin Romanoveja. Minä nautin nimittäin eniten niistä historiallisista kuvauksista, Talvipalatsista ja tsaariperheen elämästä, varmaankin juuri siksi, koska en tiennyt niistä asioista kovin paljon ennestään!

   Poista
 9. AAAA nyt minunkin on pakko laittaa tämä lukulistalle!

  VastaaPoista
 10. Heippa! Blogissani olisi sinulle haaste, tartu siihen jos kiinnostaa :)

  VastaaPoista
 11. Heippa pitkästä aikaa! Tulinpa kurkkimaan kirjavinkkejä :) Minulla on juuri menossa historiallisten kirjojen kausi, tämä alkoi heti kutkuttaa kutsuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi hei Elma Ilona! Olet palannut bloggaamaan? Miten minä en ole huomannut! Täytyy tulla lukemaan blogiasi uudelleen :)

   Poista