1.5.2012

Fabien Nury, Sylvain Vallée: Olipa kerran Ranskassa - Suuri gangsterisota : Korppien synkkä lento


Nuryn ja Valléenin kirjoittama ja piirtämä sarjakuva on saanut jatkoa tänä keväänä suomennetun Korppien synkän lennon myötä. Ensimmäisen osan, Herra Josephin valtakunnan, luin viime syyskuussa ja tätä toistaa osaa aloitellessani päädyin lukemaan ensimmäisen osan vielä uudestaan, sillä kaikki tapahtumat ja hahmot eivät olleet enää muistissani.

Ensimmäinen osa keskittyy siihen, miten Joseph Joanovic alkaa päästä siihen asemaan, josta hänet myöhemmin tullaan tuntemaan. Kuinka köyhästä romanianjuutalaisesta tulee romukauppansa, oveluutensa ja suhteittensa ansiosta hetkessä miljonääri. Korppien synkässä lennossa eletään toisen maailmansodan ensimmäisiä vuosia Ranskassa, joka on saksalaisten miehittämä. Miten Joseph perheineen ja ystävineen selviää juutalaisiin kohdistuvasta vainosta? Siihen tarvitaan suhteita, paljon vastoinkäymisiä, vielä enemmän rahaa.

Korppien synkkä lento on selkeämpi kuin sarjan ensimmäinen osa. Siinä keskitytään vain yhteen aikajaksoon toisin kuin ensimmäisessä osassa, jossa kuvailtiin välillä Josephin uran alkutaivalta, nykyhetkeä ja vanhuutta. Korppien synkkä lento on alusta loppuun lineaarinen ja siten paljon johdonmukaisempi.

Valléenin piirustusjälki on tuttua ensimmäisestä osasta, se on yhä yhtä laadukasta. Väritys on edelleen tummanpuhuvaa, mutta ei ollenkaan huonolla tavalla. Se on tärkeä osa tunnelmaa. Piirustusjälki on myös taitavan yksityiskohtaista. Se näkyy niin miljöissä kuin hahmojen ilmeissä. Korppien synkkä lento on taitavasti sommiteltu kokonaisuus.

En vielä tiedä mitä ajattelen Joseph Joanovicista ja hänen toimistaan. Pidänkö hänestä vaiko en, tekeekö hän oikein vai väärin. Onko hänen välinpitämättömyytensä perhettään kohtaan suojelua vai oikeasti välinpitämättömyyttä? Onko vehkeily sekä ranskalaisten että saksalaisten kanssa välttämättömyys vai silkkaa rahanahneutta? Jätän mielipiteeni muodostumisen seuraavien sarjakuvien osien varaan.

✩✩✩✩

Fabien Nury, Sylvain Vallée: Olipa kerran Ranskassa - Suuri gangsterisota : Korppien synkkä lento (Il était une fois en France : Le vol noir des corbeaux, 2010)
Suom. Markku Salo
Gummerus 2012, 60 s.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti