1.3.2012

Anna Gavalda: Kunpa joku odottaisi minua jossakin


Ranskan yhden tunnetuimman nykykirjailijan, Anna Gavaldan novellikokoelmalla Kunpa joku odottaisi minua jossakin on kaunis nimi. Kaunis nimi hieman petti odotukseni, sillä kirjan novellit eivät olleet minusta niin hyviä kuin ensin kuvittelin.

Kunpa joku odottaisi minua jossakin sisältää 12 novellia, joista suurin osa kertoo rakastumisesta, rakkauden kaihosta ja menettämisestä. Ensimmäinen, Pieniä saintgermainilaisia harrastuksia, tuntuu tutulta, ja Päivän pääuutinen hätkähdyttävät ja Jälkinäytös huvittaa jo kovasti. Gavalda osaa kirjoittaa taitavasti ja humoristisesti arkisistakin asioista, sellaisista jotka voivat tapahtua ihan kenelle tahansa meistä milloin vain.

Kuitenkin puolet kokoelman novelleista olivat sellaisia, jotka saivat minut jo odottamaan seuraavaa novellia, toivon mukaan paremmin mukaansa tempaisevaa välähdystä jonkun toisen ihmisen elämästä. Itse asiassa en enää edes muista mistä kaikki novellit kertovat, ne häipyivät päästäni melkein saman tien kun olin ne lukenut. En ole vuosiin lukenut kunnon novelleja, joten tämä ei ollut nyt paras mahdollinen aloitus tutustumiseen uudelleen novellien maailmaan, mutta kokoelmana kuitenkin yhtenäinen ja lukemisen arvoinen.

Kirjan ovat lukeneet myös Naakku ja Sanna.

✩✩✩

Anna Gavalda: Kunpa joku odottaisi minua jossakin (Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part, 1999)
Suom. Titia Schuurman
Gummerus 2001, 191 s.

10 kommenttia :

 1. Onpas mukava nähdä tätä kokoelmaa täällä!

  Minä en ole pitkään aikaan lukenut tätä kokonaan joten muistikuvat ovat kovin hatarat.. Muistelen kuitenkin pitäneeni ihastuneeni Gavaldan tyyliin kirjoittaa, vaikka myönnän kyllä että kaikki novellit eivät ole yhtä kiinnostavia.

  Kiinnostavan arvion olet tästä kyllä kirjoittanut, toivottavasti seuraava novellikokoelma on vähemmän kivinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli ongelmana minusta myös se, että jotkut novellit olivat kovasti toistensa kaltaisia - tietystikin kun samoja teemoja käsiteltiin, mutta jos olisin sen tiennyt etukäteen, olisin lukenut novelleja vain silloin tällöin, en kaikkia putkeen :)

   Kunpa vain tietäisi mikä olisi oikein hyvä ja vetävä novellikokoelma! Ehkä kirjoitan joku päivä avunhuudon tänne blogiini :D

   Poista
 2. Juuri tänään hypistelin tätä alekirjakaupassa ja mietin, että pitääpäs muistaa joskus lukea ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattumoisin :D Tämä toki kannattaa lukea, ehkä saatatkin pitää enemmän.

   Poista
 3. Minä tykkään Gavaldasta ja tykkäsin myös näistä novelleista, pieninä annoksina;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olisin voinut lukea kokoelman pienempinä annoksina, silloin novellit eivät varmaankaan olisi tuntuneet liian samankaltaisilta. Koitan muistaa tämän (ja hillitä itseni) seuraavan novellikokoelman kohdalla :D

   Poista
 4. Minä en Gavaldasta ole koskaan syttynyt, mutta voi olla että olen yrittänyt aina väärällä hetkellä. Pitäisi ehkä kokeilla uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut häneltä aiemmin vain Kimpassa-teoksen, siitä tykkäsin enemmän kuin tästä!

   Poista
 5. Valitsin tämän kirjan novellikokoelman esittelyyn lukiossa. Jätin vähän viime tippaan lukemisen eikä kirjan vaihtaminen enää onnistu. Vaikeaa on, koska en muista novelleista oikeen mitään! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ehkä tästä tekstistäni oli edes hieman apua haha :D Mutta tämän kokoelman ongelma oli juuri se, että suurin osa novelleista ei jäänyt mieleen, ne olivat liian samanlaisia.

   Poista