4.1.2012

Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka


Mathias Malzieun, ranskalaisen rockmuusikon esikoisteos Sydämen mekaniikka kertoo "pikku Jackista", joka syntyy vuonna 1874 Edinburghissa maailman kylmimpänä yönä. Jack syntyy Edinburghin korkeimmalla kukkulalla, tohtori Madeleinen avustuksella. Madeleine auttaa maailmaan prostituoitujen ja langenneiden naisten lapsia, sellaisia kuin Jack. Syntyneet lapset yleensä adoptoidaan pian, mutta kukaan ei halua kummallista ja tikittävää Jackia. Nimittäin silloin kun Jack syntyi, oli hänen sydämensä niin heikko, että sen tueksi Madeleine joutui asentamaan pojan rintaan pienen käkikellon.

Madeleine kieltää Jackia rakastumasta tai muutenkaan kokemasta vahvoja tunteita, sillä ne vahingoittavat Jackin haurasta sydäntä. Mutta Jack rakastuu. Ja myös vihastuu. Tunteet johdattavat Jackin aina Andalusiaan saakka, mutta sydämen mekanismi on petollinen.

Sydämen mekaniikka oli viime syksyn uutuuksia ja ensimmäisen kerran siitä luettuani kustantajan uutuusluettelosta, kiinnostuin tarinasta kamalasti. Sitten tulivat ensimmäiset blogiarviot, eivät kovin mairittelevia. Tuskinpa tämä on minun kirjani, ajattelin. Viimeksi käydessäni kirjastossa näin kirjan palautettujen hyllyssä ja päätin antaa sille mahdollisuuden. Jos en tästä muuta saa, niin jospa edes hyvät naurut.

Eipä naurattanut paitsi yhdessä kohdassa: "Méliès tulee huoneestaan perässään kihertävien takamusten ja tissien saattue." Tuo lause on ehkä parasta mitä kirjasta saan irti. Kaikki muu meni aivan yli. 

Mutta miksi?

1. Kieli. Melkein jokaisella aukeamalla on vähintään yksi myötähäpeää aiheuttava lause kamaline vertauskuvineen. Esimerkkejä: "Niinpä saatan kuukahtaa uupumuksesta iltapäivällä ja tuntea itseni täysin pirteäksi keskellä yötä, vaikka en ole hamsteri enkä vampyyri, pelkkä unettomuudesta kärsivä pikkupoika.", "On kuin hän sytyttäisi oman Olympiatulensa muovisessa stadionin pienoismallissa." ja "Katson, miten hän kätkee suuret silmänsä päivänvarjoluomiensa alle, ja nostan vuoria, Himalaja on vasemmassa ja Kalliovuoret oikeassa kädessäni." Niin mitä? Ehkä joku nauttii tällaisesta kielestä, mutta minä en.

2. Virheet. On 1800-luvun loppupuoli ja kirjassa puhutaan Charles Bronsonista, lp-levyistä, rullalaudoista, Ranskan ympäriajosta ja niin edelleen. Kirja on fantasiaa, saisihan siinä olla vaikka Lady Gaga kirjailijan niin halutessaan, mutta silti kyseiset seikat ärsyttivät minua.

3. Tarina. Kirjaa on kuvailtu timburtonmaiseksi. Tim Burton on ihan okei. En jumaloi hänen elokuviaan, mutta en vihaakaan, mutta ei tästä tullut minulle mieleen Burtonia. Ei ei. Kirja sisältää rakkaustarinan, mutta en innostunut siitäkään. Itse asiassa koko rakkaustarina alkoi etoa minua jo kirjan alkupuolelta lähtien, tarkemmin sanoen siinä kohtaa, kun Jack näkee pikku laulajattaren ensimmäisen kerran: "Hänen rintansa muistuttavat kahta pientä marenkia, jotka on niin oivallisesti leivottu, että olisi epäsopivaa olla ahmimatta niitä heti paikalla". Eihän siinä muuten mitään, mutta Jack on tuona hetkenä 10-vuotias.

Alkuun mielenkiintoinen kirja muuttui siis täysin typeräksi lukukokemukseksi. Jos jotain hyvää täytyy sanoa, niin kirjan kansi on ihan kiva ja pidin siitä, miten kirja päättyi. Odotin toisenlaista loppuratkaisua. Hyvää on myös se, että Sydämen mekaniikka katkaisee blogissani jo kaksi kuukautta jatkuneen 3-4 tähden kirjojen putken ja saakin nyt tähänastisista blogiini tuomista kirjoista kaikkein huonoimman arvosanan!

Kirjan ovat lukeneet myös Jum-Jum, Sara, Maija, Tessa, Cathy, Susa ja Katja.


Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka (La Mécanique du cœur, 2007)
Suom. Lotta Toivanen
Gummerus 2011, 221 s.

13 kommenttia :

 1. :D
  Tämä kirja on kyllä tehokas mielipiteidenjakaja!

  Minä tykkäsin, mutta noiden esimerkkilauseiden jälkeen jäin miettimään, luinko samaa kirjaa ensinkään? :)

  VastaaPoista
 2. Tämä oli minun viime vuoden inhokkikirja, ehdottomasti :D Nimim. Kivaan kanteen langennut.

  VastaaPoista
 3. Heh, tämä on tosiaan jakanut lukijoitaan. :) Minä luulen, että kaikki kirjat "virheet" ovat tehokeino, koska niitä on niin paljon.

  VastaaPoista
 4. Enpä taida laittaa tätä to-read listaani, sen verran paljon on moitetta saanut.

  Hassua silti, että kannen perusteella nappaisin tämän heti mukaani kirjastosta, jos törmäisin!

  VastaaPoista
 5. En ole muutenkaan ollut tätä lukemassa, mutta viimeistään nuo esimerkkisi vertauskuvien käytöstä karkottaisivat minut. Apua, mitä kielikuvia! :D

  VastaaPoista
 6. Voi, mulla on tämä jo lainassa ja ajattelin että tämä olisi ihana ja erilainen! Ei taida muakaan miellyttää noiden lainaustesi perusteella, mutta katsotaan...

  VastaaPoista
 7. Voi olen niin samaa mieltä kanssasi tästä kirjasta! Minullekaan lukukokemus ei aiheuttanut mitään muuta kuin suurta ärsytystä ja myötähäpeää.

  Ja varmasti nuo virheet ja karkeat seksistiset ilmaisut ovatkin tehokeinoja, minulle(kaan) ne vain eivät kertakaikkiaan toimineet. Yksi huonoimmista kirjoista jonka olen vuosiin lukenut!

  VastaaPoista
 8. Maija, ehkä esimerkkilauseet kuulostavat paremmilta kontekstissaan. Tai en usko että paljoa, kun ne silmiini niin hyppäsivät :D

  noora, tästä taitaa tulla puolestaan minun inhokkikirjani tänä vuonna :D En usko, että tulen tarttumaan vielä huonompaan!

  Katja, olisivat hyvin erikoisia virheitä, jos ovat tahattomia. Luulen myös, että ovat tehokeinoja (joita en kuitenkaan ymmärrä) :D

  Katri, en ollenkaan suosittele. En vaikka olisi tylsääkin tylsempää, ennemmin vaikka nukkuisi kuin lukisi tätä. Unet ovat varmasti mielenkiintoisempia.

  Liisa, aivan kamalia :D

  Erja, ehkä voit ummistaa silmäsi tökeröille vertauskuville ja muuten nauttia kirjasta :)

  Sara, minäkään en nyt kykene muistamaan sellaista kirjaa viime vuosilta, joka olisi ollut vielä huonompi kuin tämä! Ja tyhmä vielä kun pitää lukea loppuun, vaikka alusta asti pyörittelin silmiäni :D

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Huh, oikein puistatti nuo sinun siteeraamasi pätkät! Täytyy painaa tämä kirja mieleen älä lainaa vaikka kansi on houkutteleva -osastolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kanteen ei kannata langeta! Tai ovathan tästä jotkut ihan pitäneetkin, mutta yleisesti kai ollut pettymys.

   Poista
 11. Tuota marenkikohtaa piti minunkin nieleskellä hetken aikaa. Ärsytyksen aiheita kirjassa tosiaan riitti, mutta silti pidin kirjasta jollain tasolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen jo miltei unohtanut tämän koko kirjan. Ärsyttäviä kohtia siinä tosiaan oli, mutta onneksi nekin ovat jo unohtuneet. Piti ihan virkistää muistia lukemalla tämä oma tekstini uudelleen :D

   Poista