9.1.2012

Cecily von Ziegesar: Gossip Girl - Eliittinuoret


Gossip Girl on yksi niitä harvoja tv-sarjoja joita seuraan. Etenkin pari ensimmäistä kautta ovat olleet huippuja, mutta kyllä sitä edelleen katselee, ainakin Chuckin ja Blairin vuoksi :) Tv-sarja perustuu samannimiseen Cecily von Ziegesarin luomaan kirjasarjaan ja monta vuotta onkin ollut aikomukseni tutustua myös kirjoihin. Ihan sattumalta kävelin taannoin kirjastossa Gossip Girlien ohi ja tartuin heti ensimmäiseen osaan.

Mikäli tv-sarja on mennyt ohi, Gossip Girl siis kertoo New Yorkin Manhattanilla asuvista high school -ikäisistä nuorista, rikkaista ja kauniista tytöistä ja pojista, erityisesti Serenasta, Blairista, Natesta ja Chuckista. Soppaa ovat sekoittamassa vähemmän hohdokkaista kaupunginosista kotoisin olevat Dan, Jenny ja Vanessa, jotka tulevat tarinaan mukaan joko pyrkyreinä tai rakastuneina.

Gossip Girl on tuntematon, joka pitää netissä juorusivustoa, joka keskittyy kirjan päähenkilöiden elämään. Vielä kirjasarjan ensimmäisessä osassa Gossip Girl ei aiheuta kovin paljoa vaikeuksia, mutta myöhemmin hän tulee sitä tekemään. Tässä kirjassa keskitytään hahmojen esittelemiseen ja Serenan sisäoppilaitoksesta paluuseen, mikä saa juorukellot liikkeelle.

Odotin kirjalta kepeyttä, rentoutta ja samanlaista otetta kuin tv-sarjallakin on, mutta valitettavasti toiveeni eivät oikein toteutuneet. Tv-sarja on toteutettu hyvällä maulla ja sitä viitsii aikuinenkin katsoa, kun taas kirja on selkeästi suunnattu yläasteikäisille ja on vähän mauton. 

Toinen seikka on kirjan kieli, niin kömpelöä (tosin nuortenkirjoissa usein on). Ja entäpä nämä kohdat: "'Kai sinä käytät kondomia?' Blair mumisi tuijottaen hypnotisoituneena Naten seisovaa kalua. Se näytti siltä kuin aikoisi ottaa haltuunsa koko maailman." ja kohta, jossa Cyrus, Blairin tuore isäpuoli, kysyy Natelta: "'Joko olette olleet sängyssä?'" Surkuhupaisaa ;<

En tiedä muuttuuko kirjasarja fiksummaksi seuraavien osien myötä vai kannattaisiko siirtyä lukemaan näitä englanniksi (kieli / suomennos oli se pahin ongelma) vai jätänkö kokonaan väliin ja katson vain tv-sarjaa. Mutta tuskinpa lähiaikoina tulen lukemaan näitä lisää. 

Mikähän tässä alkuvuodessa nyt mättää. Toivottavasti seuraava lukemani kirja on parempi!

✩✩

Cecily von Ziegesar: Gossip Girl - Eliittinuoret (Gossip Girl, 2002)
Suom. Tytti Träff
WSOY 2009, 205 s.

11 kommenttia :

 1. Englanniksi nuo kirjat kuulostavat (vai näyttävät..?) vähemmän kömpelöiltä, suomennos on aika kökköä :D

  VastaaPoista
 2. Minä en ole koskaan katsonut Gossip Girliä, mutta olen päässäni kuvitellut sen Dawson's creekin kaltaiseksi.

  Joskus olisi niin ihanaa lukea tai tuijottaa jotakin niin herttaista. Mutta nyt väistän siis ainakin suomennetut GG:t - ja noita Dawsoneitakin taitaa kirjoina olla noin miljoona, joten jätän nekin väliin...

  VastaaPoista
 3. Hihi, gossip girl -kirjat olivat yksiä lemppareitani teini-ikäisenä :-D En enää uskaltaisi tarttua niihin, koska en halua romuttaa vanhoja hyviä muistojani ja tuskinpa niistä enää innostuisinkaan, mutta silloin nuorempana GG:t viihdyttivät. Olin sitä paitsi vieläpä edelä muita, hähää, koska kukaan ystävistäni ei tiennytkään mistään GG-kirjoista, kun sarja alkoi pyöriä telkussa. Itse katsoin sarjasta ekan tuotantokauden, koska podin eroahdistusta O.C:n loppumisesta (:-D), mutta en oikein lämmennyt sarjalle. Mielestäni kirjat olivat jostain syystä paljon hauskempia ja kaikki tuntui olevan tv-sarjassa ihan väärin. Ehkä vika oli siinä, että olin jo ehtinyt kuvitella henkilöt ihan toisenlaisiksi. :-)

  VastaaPoista
 4. tuo kondomisitaatti! meinasin pyrskäyttää kahvit työkoneeni näytölle.

  VastaaPoista
 5. Seurasin sarjaa alkuun tarkkaan ja pidin siitä paljon mutta hieman unohtui tuo sitten parin ekan kauden jälkeen. Sillon alkuun mietin, että pitäisikö lukea myös näitä kirjoja, mutta ajattelin, että ehkä niiden osalta aika on mennyt ohi ja ovat enemmän teineille sopivia. Ja sinun arviosi vahvisti tämän mielikuvan :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi, kiitos tiedosta :) Ehkä uskallan siis joskus palata näiden pariin - englanniksi.

  Maija, minä taas en ole ikinä kunnolla katsonut Dawson's Creekiä, mutta muistikuvieni mukaan sarja on aika erilainen kuin Gossip Girl, tosin nuorisosarjoja molemmat :)

  Kaisa, voi olla, etten minäkään kuulu enää kirjojen kohderyhmään :D Tai sitten pitää kokeilla englanniksi vielä yhden kirjan osalta. Minä taas kuvittelen koko ajan kirjan hahmot tv-sarjan hahmojen näköisiksi ja kaltaisiksi ja sen vuoksi tuli vähän väliä tunne, että eiii näin, ei Chuck ole tuollainen tai ei Serena ole oikeasti tuollainen! :D

  Salla, onneksi vain meinasit :D

  Kata, jep, kirjat ovat selkeästi suunnattu teini-ikäisille, yläasteella oleville nuorille. Tämän ikäisenä kirjan jutut tuntuivat melkoisen lapsellisilta :D

  VastaaPoista
 7. Itsekin on tullut sarjaa seurailtua ja jotenkin siihen jää aina koukkoon, kun saa yhden jakson katsottua! Kirjojakin olen tainnut jonkin verran lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, ihan liian koukuttava sarja! No nyt en ole pitkään aikaan katsonut, pitäisi varmaan, mutta siinä sitä sitten taas mennään. Täytyy varata kunnolla aikaa, kun ei se siihen yhteen jaksoon jää yhdeltä illalta :D

   Poista
 8. Onko Gossip Girlin kirjat käänetty Suomeks ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, ainakin osa sarjasta :) En tiedä miten ajantasainen Wikipedian listaus on, mutta sen mukaan seitsemän kolmestatoista olisi käännetty suomeksi: http://fi.wikipedia.org/wiki/Gossip_Girl#Kirjat

   Poista
  2. Okei :) kiitosi ihan hirveeti ! :))

   Poista