31.12.2011

Kirjallinen vuosi 2011

Vuoden viimeistä päivää viedään ja on aika selvittää kuluneen vuoden parhaimmat kirjat. Ajattelin tänä vuonna tarkastella vuotta ja luettuja kirjoja hieman tarkemmin kuin pelkän top 10 -listan avulla. Olen lukenut tänä vuonna niin hyviä kirjoja, että pelkkä top-lista ei tee niille oikeutta.

Aloitetaan blogin tilastoista. Aloitin Google Analyticsin käytön viime maaliskuussa, joten koko vuoden tilastoa minulla ei ole saatavilla, mutta eiköhän nämä ole kuitenkin aika lähellä totuutta koko vuodesta :)

SUOSITUIMMAT KIRJOITUKSET

1. Riikka Pulkkinen: Totta
2. Tove Jansson: Muumit - Sarjakuvaklassikot I & II
3. Englanninkielisiä kirjoja?
4. Iida Rauma: Katoamisten kirja
5. Tove Jansson: Taikatalvi
6. Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu
7. Syksyn 2011 satoa
8. Tove Jansson: Taikurin hattu
9. Max Brooks: Sukupolvi Z. Zombisodan aikakirjat
10. Kathryn Stockett: Piiat

Muumit ja kotimaiset kirjat siis jyräävät :)

SUOSITUIMMAT HAKUSANAT

1. lukuisa
2. muumilaakson marraskuu
3. riikka pulkkinen totta
4. riikka pulkkinen
5. iida rauma
6. muumipapan urotyöt
7. maritta lintunen
8. mia vänskä saattaja
9. muumit
10. kathryn stockett

Hakusanat ovat suurin osa aika ennalta-arvattavia, kun katsoo ensin suosituimpia kirjoituksia.

KUINKA MONTA?

Vuonna 2011 olen lukenut periaatteessa 56 kirjaa ja blogiini olen tuonut niistä 55. Yksi kirja on nimittäin Maailmanhistorian pikkujättiläinen, 1100-sivuinen järkäle, jonka olen opintojeni ohessa kahlannut suurin piirtein alusta loppuun asti läpi. En ole ajatellut tuoda sitä esiin blogiini asti, mutta sanonpa nyt tässä, että kyseinen kirja on äärimmäisen hyvä hakuteos, sillä se sisältää historiasta ihan kaiken, mutta tenttikirjana se on huono.

Tietokirjoja luin kuusi kappaletta, sarjakuvia viisi ja runoja pyöreät nolla. Tästä päätellen voisin ensi vuonna lukea jonkin runokokoelman. Tiedän, etten tule koskaan (tai ainakaan lähivuosina) innostumaan runoista kunnolla, mutta yksi runokokoelma vuodessa voisi olla ihan sivistävää.

ULKOMAALAISET VS KOTIMAISET

Luetuista kirjoista kotimaisia on 19 ja ulkomaalaisia 37. Joku saattaa hämmästellä kotimaisten kirjojen näinkin suurta osuutta, mutta niistä kahdeksan on Tove Janssonin muumikirjoja ja sarjakuvakirjoja.

KIRJAILIJAN SUKUPUOLI

Seuraavaksi katsoin kuinka suuri osa lukemistani kirjoista on miesten ja kuinka suuri osa naisten kirjoittamia. 31 kirjoista on naisten kirjoittamia, 25 miesten. Ei siis mikään suuren suuri ero sukupuolien välillä.

MUUTA

Moni bloggaaja on suorittanut tänä vuonna mitä mielenkiintoisempia kirjallisia haasteita, mutta minä tartuin vain yhteen, Koululaisen tietohaasteeseen. Se tosin jatkuu kevään loppuun saakka. Ensi vuodeksi en ole ajatellut ottaa vastaan mitään lukuhaasteita, koen olevani huono toteuttamaan niitä.

Tänä vuonna vietin blogini ensimmäisiä synttäreitä tilastotietojen ja arvonnan muodossa. Seuraavia lokakuisia synttäreitä odotellessa!

Lisäksi luin kolme englanninkielistä kirjaa. Itse asiassa luin kesällä ensimmäisen englanninkielisen kirjani ikinä! Aion jatkaa tätä tapaa myös ensi vuonna.

VUODEN PARHAIMMAT

Päätin valita kaikista tänä vuonna lukemistani kirjoista kymmenen parasta:

1. Claudie Gallay: Tyrskyt
2. Sarah Waters: Vieras kartanossa
3. Kathryn Stockett: Piiat
4. Mary Ann Shaffer, Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
5. Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt
8. John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen
9. Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max
10. Richard Yates: Revolutionary Road

Muutaman muunkin kirjan olisin mieluusti ottanut mukaan listalle. Mietin hyviä kotimaisia: Parkkisen Sinun jälkeesi, Max, Rauman Katoamisten kirja ja Tammimaan Paljain käsin. Sinun jälkeesi, Max tuntuu nyt tällä nimenomaisella hetkellä näistä kaikkein vahvimmalta ja siksi se päätyi listalle.

Joku saattaa ihmetellä, että missä David Nichollsin Sinä päivänä on. Ihmettelin sitä itsekin. Kirjan tunnelma on jotenkin hiipunut pois minusta. Se ei enää tunnu niin upealta kuin aluksi. Jos olisinkin tehnyt top 15 -listan, olisi Sinä päivänä ollut sillä.

Vuoden ykkösteos on ehdottomasti Tyrskyt. Sen melkein jo tiesin heti kirjan luettuani. Muut listalla olevat eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä.

Ihanaa ja kirjojen täyteistä uutta vuotta kaikille!

7 kommenttia :

 1. Minusta on hauskaa, että sinun vuoden parhaimpien listalla on neljä sellaista kirjaa, joista minäkin pidin valtavasti (2,3,4 ja 5) ja toisaalta pari inhokkia (8 ja 10) :) Enkä nyt sitten näköjään osaa ollenkaan selittää, mikä tästä muka tekee hauskan, mutta ei se mitään :D

  VastaaPoista
 2. Minäkin huomasin selvästi tuon kirjafiiliksen laantumisen, kun kävin läpi kirjoja, jotka luin Totally British -haastetta varten. Moni kirjoista tuntui neljän tähden kirjoilta lukiessa, mutta parin kuukauden päästä ne olivatkin hiipuneet perus kolmen tähden kirjoiksi. Harmillista.

  VastaaPoista
 3. Ehdin juuri muutama päivä sitten kommentoida Koko lailla kirjallisesti -blogissa, että tilastot ovat tylsiä. Täytyy varmaan perua sanani, sillä luin tilastosi suurella mielenkiinnolla.

  Kiinnostuin suuresti Tyrskyt-kirjasta. Se vaikutti juuri sellaiselta kirjalta, josta pitäisin. Luin myös mielenkiinnolla tekstisi Revolutionary Roadista. En ole lukenut kirjaa, mutta olen nähnyt elokuvan. Olen oikeastaan kahden vaiheilla, että haluaisinko edes lukea kirjan.

  Tein juuri itsekin katsausta viime vuoden aikana luetuista kirjoista ja huomasin saman ilmiön eli jokin kirja, joka oli ollut voimakas lukukokemus, olikin haalistunut muutaman kuukauden päästä lähes pois mielestä.

  VastaaPoista
 4. Maija, hahaa, onhan se hauskaa :D Tästä nähdään hyvin, kuinka joku toinen voi rakastaa jotain ja toinen taas inhota sitä!

  Sonja, se on tosi harmi :/ Minä annoin Sinä päivänä -kirjalle jopa 4½ tähteä, mutta nyt voisin aivan hyvin antaa korkeintaan neljä tähteä.

  Annika, kiva kun pidit! Minä taas tykkään tilastoista, mutta en millään jaksanut alkaa itse leikkiä Excelin kanssa :D

  Jos pidät kovasti Tyrskyistä, kannattaa myös kokeilla kirjailijan toista suomennettua teosta nimeltään Rakkaus on saari. Se pääsee lähelle Tyrskyjä :) Minäkin olen joskus vuosia sitten nähnyt Revolutionary Roadin, mutta (onneksi) unohtanut suurimman osan siitä ennen kirjan lukemista. Elokuvan voisinkin katsoa jokin päivä uudestaan.

  VastaaPoista
 5. Kiinnostava katsaus! Minun vuosikoosteeni on vasta tulossa, ja top-listaltasi tuttu on vain Waters. Se menee kyllä minullakin vuoden lukukokemusten kärkisijoille!

  VastaaPoista
 6. Meillä on luettujen kirjojen määrät aika lähellä toisiaan, minä luin piirua vaille 50 kirjaa. En ole pitänyt lukua lapsille luetuista kirjoista, koska harvan niistä olen lukenut kokonaan, luemme miehen kanssa vuorotellen. Kaikki top -kirjasi on minulla lukematta, tosin luettavien listaltani niistä löytyy muutama :)

  Tuo lukukokemuksen muuttuminen ajan myötä on niin tuttua, joskus myös käänteisesti; esim. Vettä elefanteille merkitsee minulle enemmän nyt kuin heti luettuani.

  VastaaPoista
 7. Luru, tulenpa heti katsomaan vuosikoosteesi (laahaan niin jäljessä blogipäivitysten suhteen!).

  Villasukka, oi, sitten kyllä suosittelen sinulle - jos ei kaikkia, niin ainakin suurinta osaa - top-listani kirjoja!

  Revolutionary Road pääsi listalleni juurikin tuon lukukokemuksen muuttumisen myötä. Kirja oli keskimääräistä parempi heti sen luettuanikin, mutta lukukokemus vain vahvistui ja vahvistui ajan myötä :)

  VastaaPoista