7.9.2011

Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen


Nyt kirja-arviota pienen hiljaiselon jälkeen, ihanaa palata taas ruotuun! Rankka yliopistoelämä (no ei vaiteskaan;) ja sunnuntaina iskenyt kova flunssa ovat hieman verottaneet lukemistani, mutta kyllä tämä tästä.

Sabina Bermanin esikoiskirja Nainen joka sukelsi maailman sydämeen valloitti minunkin sydämeni. Kirja kertoo meksikolaisesta Karenista, jonka suku omistaa tonnikalanjalostamon. Ei välttämättä mikään mielenkiintoa herättävin alkuasetelma, mutta odottakaas mitä seuraavaksi kerron: Karen on autistinen.  

Älykkyystesteissä yllän johonkin idiootin ja imbesillin välille, mutta minulla on 3 hyvettä ja ne ovat merkittäviä: 1. En osaa valehdella. 2. Minulla ei ole mielikuvitusta. 3. Tiedän, että tiedän vain sen minkä tiedän, ja siitä mistä en tiedä, olen varma etten sitä tiedä.

Kirja alkaa Karenin lapsuudenkuvauksilla. Hänen elämäänsä astuu hänelle hyvin tärkeäksi ja rakkaaksi muodostuva täti, joka Karenin äidin kuoltua ottaa suvun tonnikalabisneksen käsiinsä. Karen on kuin villilapsi kun täti kohtaa hänet ensimmäisen kerran: alasti räyhäävä, puhumaton takkutukka, joka syö merenrannan hiekkaa. Täti alkaa kasvattaa Karenia parhaansa mukaan, laittaa hänet kouluun ja myöhemmin yliopistoon opiskelemaan eläintekniikkaa.

Vanhemmalla iällä Karen saa johtoonsa suvun tonnikalabisneksen. Johtajattaren asema vie häntä ympäri maapalloa. Karen on aina tuntenut eläimet paremmin kuin ihmiset. Erityisesti hän rakastaa merta ja sen asukkaita. Mutta tonnikalabisneksessä alkaa tuntua olevan jotain mätää ja Karen saa elämänsä parhaan idean. Hän tekee jotain sellaista, jota kukaan muu ei voi ymmärtää.

Nainen joka sukelsi maailman sydämeen on raikas, lämmin ja myös hauska tarina autistisen naisen näkökulmasta elämään. On erittäin mielenkiintoista lukea, miten jonkun ihmisen ajatusmaailma on niin erilainen kuin omani, niin erilainen kuin maapallolla vallitseva ajatusmaailma. Miten joku voi olla tuntematta muuta kuin muutamia perustunteita, miten olla ilman mielikuvitusta, miten omata niin suuri keskittymiskyky, miten uppoutua vain ja ainoastaan tähän hetkeen?

Kirja ottaa vahvasti kantaa erilaisuuteen, ihmisen ja eläimen eroihin (vai onko niitä?), merten suojeluun ja rahan valtaan. Sen kieli on virkistävän erilaista, sillä Karen on tarinan minäkertoja. 

Nainen joka sukelsi maailman sydämeen on erittäin hyvä ja erilainen lukuromaani. Lämpimällä tavalla humoristinen, mutta sellainen, joka ei kaihda vaikeitakaan teemoja.


Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen (La mujer que buceó dentro del corazón del mundo, 2010)
Suom. Taina Helkamo
Otava 2011, 304 s.

8 kommenttia :

 1. Nyt mua harmittaa! Olin lainannut tämän kirjastosta, mutta palautin lukemattomana kun aloin kuvitella että tämä onkin tylsä... No, ensi kerralla täytyy lukea :)

  VastaaPoista
 2. Olen ollut varovaisen kiinnostunut tästä, mutta nyt alkoi kiinnostaa ihan kunnolla. Mielenkiintoisia teemoja ja Latinalainen/Väli-Amerikka on aina kiehtonut minua kirjallisesti.

  VastaaPoista
 3. Maija, voi ei! Jospa tosiaan seuraavalla kerralla sitten innostut. Minäkin hieman pelkäsin tämän olevan tylsä, kun takakannen ja liepeitten teksti antoivot hieman sellaisen kuivakkaan kuvan eikä kansikaan ole kovin viettelevä, mutta sisältö osoittautuikin aivan muuksi! Hieno ja fiksu kirja :--)

  Katja, hei mukavaa, että kiinnostuit :--) Kuten edellä sanoin, minäkin olin aluksi hieman varautunut tätä kohtaan, mutta kun pääsin mukaan tarinaan, huomasin, että ei tämä ole lähellekään niin tylsä kuin aluksi pelkäsin. Kieli on ihanan erilaista, tulet sen sitten huomaamaan :--)

  VastaaPoista
 4. Hei Laura en ole tästä kuullutkaan, mutta onpas kiinnostava teema ja maailma! Täytyy tämä laittaa muistiin seuraavaa kirjastoreissua varten.

  VastaaPoista
 5. Minulla on tämä lukupinossa seuraavaksi. Odotan innolla!:)

  VastaaPoista
 6. Minultakin oli mennyt tämä uutuus ihan ohitse, joten kiitos kun nostit sen esille! Kuulostaa kiinnostavalta kirjalta.

  VastaaPoista
 7. Tämä ON kiinnostava kirja! Minulle kävi pitkästä aikaa niin, etten osannut sanoa kirjasta mitään heti, kun se oli minusta niin merkillinen ja merkittävä. Äsken sain kuitenkin kirjoitettua ja olen kanssasi hyvin samoilla linjoilla, Laura - taas, tuntuu, että olemme yleensäkin. :)

  VastaaPoista
 8. Sara, kirjan esittelyteksti ei varmaankaan monesta kuulosta järin mielenkiintoiselta (ei minustakaan aluksi, vaikka kirjan valitsinkin syksyn "tärppilistaani") ja tämä on siksi jäänyt muiden syksyn uutuuksien varjoon, mutta ihan syyttä suotta! Kannattaa ehdottomasti lukea :--)

  Sanna, minä puolestani odotan innolla mitä sinä olet mieltä tästä kirjasta!

  Maria, tämä on ehdottomasti kiinnostava kuten Jennikin tuossa vakuuttaa :--)

  Jenni, minun täytyy tulla kunnolla lukemaan sinun arviosi nyt. Silmäilin sitä tuossa eräs päivä pikaisesti kännykällä ja tosiaan, näytimme olevan pitkälti samaa mieltä :--)

  VastaaPoista