12.9.2011

Fabien Nury, Sylvain Vallée: Olipa kerran Ranskassa - Suuri gangsterisota : Herra Josephin valtakunta


Luen hyvin vähän sarjakuvia. Blogiini tuomat ainoat sarjakuvakirjat ovat olleet Muumeja ja yhtään niitä väheksymättä halusin lukea jotain ihan toisenlaista sarjakuvaa, sellaista jota en normaalisti ehkä valitsisi tai "uskaltaisi".

Nuryn (käsikirjoittaja) ja Valléen (kuvittaja) tyylikäs yhteistyöprojekti Olipa kerran Ranskassa - Suuri gangsterisota : Herra Josephin valtakunta on ensimmäinen suomennettu osa kuusiosaisesta albumisarjasta ja se on palkittu vuoden parhaana jatkuvana albumisarjana Angoulêmen sarjakuvafestareilla tänä vuonna.

Herra Josephin valtakunta kertoo orvon juutalaispojan Joseph Joanovicin elämästä. Se kertoo miten Balkanilla syntyneestä köyhästä romukauppiaasta tuli kuin yhdessä yössä miljonääri ja Ranskan rikkain mies ja miten hän oli yhtä aikaa sekä valuuttakeinottelija, sankari, yrittäjä ja huijari, se joka auttoi sekä natseja että Ranskan vastarintaliikettä, riippuen keneltä kysytään.

Sarjakuvakirjan alku oli minulle haastava: paljon eri hahmoja, osa aika samannäköisiäkin, ja vuosikymmenestä toiseen hyppivä tarina. Mietin jo, että täytyykö tämä lukea uudestaan, jotta ymmärrän kaiken, mutta onneksi alun jälkeen juonen palaset alkoivat loksahdella kohdilleen ja hahmojen kasvot pysyivät muistissa. Sarjakuvissa on onneksi se hyvä puoli, että unohdettu hahmo on helppo tarkistaa aikaisemmilta sivuilta, riittää kun näkee ne samat kasvot.

Piirustusjälki on upeaa katseltavaa. Hahmoissa on korostettu erityisesti kasvonpiirteiden ja pään muotoa, mikä tekee siitä muistamisestakin helpompaa. Vähäiseen sivumäärään (56 s.) on saatu mahdutettua paljon tekstiä, mutta ulkoasu ei ole tästä kärsinyt. Väritys on suurimmalta osin aika tummaa ja synkkää, mutta eipä tarinakaan ole hilpeä.

Herra Josephin valtakunta on erityisesti siksi todella mielenkiintoinen sarjakuvakirja, koska se perustuu tositapahtumiin. Mies nimeltään Joseph Joanovici on siis oikeasti ollut olemassa ja elänyt vuodesta 1905 vuoteen 1965 saakka. Suosittelen sarjakuvaa kaikille sarjakuvan ystäville, uusia ja erilaisia lukukokemuksia etsiville ja historiasta kiinnostuneille!

Käy tutustumassa sarjakuvan ulkoasuun Olipa kerran Ranskassa -blogissa. 

✩✩✩✩

Fabien Nury, Sylvain Vallée: Olipa kerran Ranskassa - Suuri gangsterisota : Herra Josephin valtakunta (Il était une fois en France, 2007)
Suom. Markku Salo
Gummerus 2011, 56 s.

2 kommenttia :

  1. Todella kiinnostava lukuvinkki! En ole ihan varma, olenko tästä sarjasta joskus kuullut vai en, mutta ainakaan en ole huomannut suomennostietoa mistään, joten kiitos sinulle! Pitää bongailla tätä kirjastosta.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa Salla, että vinkistä oli hyötyä! Luulen, että pitäisit tästä :--)

    VastaaPoista