Type and press Enter.

Tove Jansson: Muumit: Sarja­ku­vaklas­sikot IV

Neljännen Muumi-sarja­ku­va­kirjan myötä olen päässyt ajanta­salle Muumi-sarjisten kanssa. Muumit — Sarja­ku­vaklas­sikot IV ilmestyi viime kesäkuussa. Albumi sisältää sarja­kuvat Muumi­peikko villissä lännessä, Niisku­neiti rokokoossa, Muumi ja velvol­li­suu­den­tunto, Muumi­peikko ja pyrstö­tähti ja Muumi­peikko ja kultainen häntä.
Tämä sarja­ku­va­kirja on poikkeava aiemmista kirjoista, koska Tove Jansson on työstänyt neljä viidestä sarja­ku­vasta yhdessä veljensä Lars Janssonin kanssa: Tove kuvitti, Lars kirjoitti. Tästä on osoituksena stripeissä lukeva pelkkä Jansson, kun aiemmin niissä on lukenut Tove Jansson. Larsin mukaantulo näkyy etenkin kahdessa ensim­mäi­sessä sarja­ku­vassa, sillä muumit seikkai­levat niissä aikakoneen avulla aivan uusissa paikoissa: villissä lännessä ja 1700-luvun valis­tuksen aikakau­della. Muumi­peikko ja pyrstö­tähti on tarinoista tutuin, sillä se on julkaistu niin kirjana kuin eloku­vi­nakin.
Mitäpä olisi Muumit ilman arvojen kriti­sointia ja komiikkaa yhtäaikaa? Sen todis­tavat etenkin sarja­kuvat Muumi ja velvol­li­suu­den­tunto sekä Muumi­peikko ja kultainen häntä. Ensim­mäi­sessä pureu­dutaan työntekoon liittyvään moraaliin ja jälkim­mäi­sessä Tovelle ilmeisen omakoh­taiseen julki­suuden ongelmaan. Muumi­peikko ja kultainen häntä on paitsi albumin ainoa Toven itse kokonaan tekemä sarjakuva, myös hänen viimei­sekseen jäänyt ennen kuin Lars otti Muumi-sarja­kuvat kokonaan hoidet­ta­vakseen.
Suosikkini näistä viidestä tarinasta on Niisku­neiti rokokoossa, jossa Niisku­neiti tapaa valis­tuksen ajan vallan­ku­mous­tais­te­lijan ja yrittää aluksi sopeutua tuon ajan järki­pe­räiseen ajatteluun ja miesten väliseen tasa-arvoon. Tietenkään tämä ei onnistu ja tuttu ja turval­linen Muumi­peikko vie voiton. Niisku­neiti on Muumi­laakson asukkaista ehkä se inhokkini (jos inhokeista edes voidaan puhua muumien kohdalla), mutta tässä tarinassa hänestä kuoriutuu vahva ja lojaali Niisku­neiti.
Muumit — Sarja­ku­vaklas­sikot IV:sta ovat nauttineet myös Katri ja Hanna.
Tove Jansson: Muumit — Sarja­ku­vaklas­sikot IV (Mumint­rollet V, Mumint­rollet VI, Mumint­rollet VII)
Suom. Anita Salmi­vuori ja Juhani Tolvanen 1990, tekstaus ja taitto Kirjasorvi/Antti Hulkkonen 2011, jälki­sanat Sirke Happonen 2011
WSOY 2011, 111 s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 comments

  1. Onko kirja kuvitettu musta­val­koi­seksi vai väril­li­seksi? Muistan lapsena ihmetel­leeni kovasti värimaa­ilmaa, kun värit olivat voimak­kaita.

  2. Leinikki, kuvitus on musta­val­koinen. Olen myöskin lapsena lukenut sellaisia Muumi-sarja­ku­va­lehtiä, joiden kuvissa oli räikeät värit, mutta näissä albumeissa, uusissa ja vanhoissa, ei värejä ole käytetty.