Type and press Enter.

Hehku­tusta

Olen huudellut tästä jo niin “oikeassa elämässä” kuin Faceboo­kissa ja Livejour­na­lis­sakin, mutta täytyyhän se kertoa vielä täällä, kun olen tästä asiasta hieman puhunutkin blogissani.
Historian pääsy­ko­keessa olleet saivat tänään tiedus­tella saamiaan koepis­te­määriä yliopis­tolta. Varsi­naiset viral­liset tulokset tulevat vasta 30. kesäkuuta, mutta on aika kivaa, että kokeesta saatuja pisteitä pystyi kyselemään jo näin pian. 
Hieman tärisevin käsin tartuin puheli­meeni kello kahden­toista tienoilla ja sain melkein heti lehtorin langan päähän. Hieman jännitti! Varsinkin kun puhuin aikai­semmin täällä blogissani kokeen menneen aika keskin­ker­tai­sesti. Riittikö se?
Lehtori kertoi pisteet ja meinasi päästä melkoinen litania kirosanoja! Ja ihan hämmäs­tyk­sestä, ei petty­myk­sestä. Koepis­teiden perus­teella olin neljän­neksi paras. Siis mitä! Voitteko kuvitella? Neljän­neksi parhaat koepisteet jostain vähintään yli sadasta osallis­tu­jasta! Vaikka viral­liset tiedot sisään­pää­systä saakin vasta tämän kuun lopulla, lehtori kuitenkin jo onnitteli minua. Kuulemma essee­nikin oli yksi parhaista (18½/20 pistettä), joka omasta mielestäni, ihan oikeasti rehel­li­sesti sanoen, tuntui menneen aika penkin alle. Ei ilmei­sesti sitten mennyt :–D
Voi vitsit, että olen iloinen! Minul­lahan ei siis ole edes yliop­pi­las­tut­kintoa (vielä) ja aionkin nyt esiintyä elävänä esimerkkinä siitä, että kyllä ammat­ti­kou­lunkin  käynyt voi päästä yliopistoon! Tosin olenhan käynyt iltalu­kiota jo hyvän tovin ja sitä kautta oppinut kirjoit­tamaan esseitä sekä vastaamaan kysymyksiin oikealla tavalla ja niin edelleen.
On muuten hauskaa aloittaa syksyllä yliopisto-opinnot sekä käydä siinä sitten parina päivänä kirjoi­tuk­sissa! :–D Onneksi kirjoit­ta­matta on enää äidin­kieli ja englanti, joihin ei tarvitse sillä tavalla lukea tai päntätä. Mutta voinpahan sanoa sitten omaavani ammatin, olevani yliop­pilas ja vielä kaiken lisäksi opiske­levani yliopis­tossa ja joskus olevani vähintään maisteri!
Jos vaan kirjojen lukemi­sesta tulisi jotain tämän kaiken innos­tuksen keskellä :–D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

30 comments

 1. Oikein paljon onnea hienosta saavu­tuk­sesta!! Nyt voit keskittyä kesällä hyvällä omalla tunnolla kirjoihin:)

 2. Kiitos Susa! Ihanaa kun voi tosiaan keskittyä nyt koko kesän kirjoihin. Ei tarvitse murehtia syksyn töistä tai stressata kirjoi­tuk­siakaan. Mutta tänään en kyllä pysty keskit­tymään mihinkään :D

 3. Iiiiik, ihan huikeeta! Onnea Laura! Muistan elävästi riemukkaat fiilikset, kun pääsin opiske­lemaan unelmieni alaa (kirjal­li­suus­tiede). Historia oli minulla kakkos­vaih­toehtona, mutta siihen en olisi päässyt. Olet lahjakas! Nyt kelpaa nauttia kesästä B)

 4. Onpa hyviä uutisia! Voin vain kuvitella jänni­tyksesi ja sitten ilahtu­misen tunteen, kun kuulit tulokset. Onnit­telut!!!

  Hienoa on sekin, että oikeasti on olemassa väylä yliopisto-opintoihin myös niille, jotka eivät ole lukiota käyneet. Mie oon aina ollut sitä mieltä, että opintojen ulkopuo­linen elämän­ko­kemus ennen yliopistoa (esim. työssä­käynti, matkus­te­le­minen) tekee hyvää ja antaa syvyyttä opiskeluun — etenkin humanis­ti­silla ja yhteis­kun­ta­tie­teel­li­sillä aloilla. Tosin nykyisin tuollaista ajatusta ei pitäisi ehkä edes sanoa ääneen, kun halutaan pidentää työuria sekä alku- että loppu­päästä. Se, onko tuollainen ajatus tai toive edes todel­linen, onkin sitten eri asia. Tarkoitan sitä, että kun kaikille valmis­tu­neil­lekaan ei ole työtä tarjolla, niin miksi sitten pitäisi kauhealla vauhdilla saada se ammatti…

 5. Upeaa! Todella paljon onnea! :)

 6. Hihi, kiitos Pienen mökin emäntä! Minulla on aina ollut omat epäilykseni siitä, että pärjäi­sin­köhän yliopis­tossa. En tiedä mistä se ajatus on oikein juontunut, kun lukiokin on sujunut hyvin ja lukion penkil­tähän sitä yleensä mennään yliopistoon. Mutta ainakin pääsykoe meni siihen malliin, että kyllä mä varmaan pärjään :D Kirjal­li­suus­tie­dettä olisi minus­takin hienoa opiskella, mutta pelkään, että romaanien lukemi­sesta tulisi siten liian pakko­pullaa. Luulen, että harvoille kuitenkaan loppujen lopuksi niin käy :–)

  Anna Elina, kiitos paljon! Oon niin fiilik­sissä tästä. Välillä en voi uskoa sitä todeksi ja tuntuu, että tämä on joku paina­jainen, josta pian herään :D Tämä oli vieläpä ensim­mäinen kerta kun hain yliopistoon ja heti sisään. Oon siitäkin niin hämmäs­tynyt :D

  Minäkään en oikein pidä tästä nykyisin valloilla olevasta ajatuk­sesta, että nuorten pitäisi päästä äkkiä opiske­lemaan ja sitten suoraan työelämään. Mitähän minäkin opiske­lisin, jos olisin mennyt perus­koulun jälkeen suoraan lukioon ja sieltä suoraan yliopistoon… En välttä­mättä lukisi siellä historiaa! Tajusin nimittäin vasta ammattiin valmis­tau­tu­misen jälkeen, että haluan opiskella (taide)historiaa, se on mun unelma. Ammat­ti­koulu oli erehdys minulta, mutta opinpahan erehdyksen kautta mitä haluan ja sain siinä sivussa paljon elämän­ko­ke­musta, kun asuin yksin toisella paikka­kun­nalla, sekä työko­ke­mus­takin työssä­op­pi­mi­sista. Iltalukio puolestaan on ollut tosi hyvä valmennus tätä yliopis­tou­raani (:D) ajatellen. Eikä minulla mikään kiire ole valmistua ja päästä töihin. Sitä ehtii myöhem­minkin.

  Ja totta, on kiva juttu, että yliopistoon voi päästä myös ilman lukion käymistä. Tuonne histo­ri­aankin otetaan jopa puolet pelkän pääsy­kokeen perus­teella, mikä on tosi jees myös niille, joilla ei kirjoi­tukset sattuneet menemään ihan nappiin. Vastustan myös sitä paljon puhuttua uudis­tusta, että pääsy­ko­keista luovut­taisiin korkea­kou­luissa. Jos niin tehdään, niin silloin muillakin kuin lukion käyneillä pitäisi olla mahdol­lisuus päästä yliopistoon opiske­lemaan. Ja entäs sitten, jos kirjoi­tukset ovat menneet huonosti (eikä korotus auta), mutta historia on se unelma-ala? Juuri mikään muu juttu ei kiinnosta? Pääsetkö ikinä opiske­lemaan sitä, jos tuijo­tetaan vain arvosanoja?

 7. Kiitos paljon marjis! :–)

 8. Onnea! Aina kannattaa uskoa ja yrittää! Ihana uutinen!

 9. Wau, onnea!! :)

 10. Onnea valta­vasti! Saavu­tuksesi on huima! Vaikka kyllähän me blogistit ja blogi­lu­kijat tämän arvasim­mekin ;)

 11. Loistavaa! Saa tuota vähän hehkut­taakin :D
  Oikein paljon onnea & toivot­ta­vasti opinnot vastaavat kaikkia toiveitasi!

 12. Joana, kiitos! Yrittää kannattaa aina, oli lähtö­kohdat sitten millaiset vain. Olinkin sillä asenteella, että yritän päästä sisään niin kauan kuin vain tärppää, meni sitten vaikka kuinka monta vuotta :D Mut ekallahan se jo meni, hih!

  Satu, kiitos paljon!

  Morre, hihi, ai te tiesitte kaikki paitsi minä… :D En olisi kuitenkaan uskonut, että näin korkeilla pisteillä pääsin, tosi hassu olo :D

  Booksy, kiitos! Toivon mukaan tuo historia on se mun juttu. Ainakin se tuntuu vahvasti siltä, mutta eihän sitä tiedä ennen kuin opiskelee! Enköhän kuitenkin viihdy :–)

 13. Hurjan paljon onnea :) Toivot­ta­vasti ehdit yliopis­touran ohessa vähän blogiakin päivit­tämään ;)

 14. Lämpimät onnit­telut!!!

  Myös minä muistan sen onnen tunteen, kun sain kuulla päässeeni yliopistoon. Se kävi vielä niin, että ystäväni sanoi vähän kuin ohimennen iltaa istues­samme, että “ai niin, onnea, Jenni kertoi, että olit päässyt valtsikkaan”. Olin ihan huuli pyöreänä, sillä en ollut saanut mitään kirjettä kotiin. No, netistä se tieto sitten löytyi — ja nyt täytyy muistaa, että vuosi oli 1998, eivätkä asiat yleisesti ottaen olleet vielä netissä, niin kuin nykyisin. :D Joka tapauk­sessa, itkuhan siinä pääsi.

  Onnea vielä kerran!

 15. Onnea, paljon onnea vaan!

  Olet valinnut mielen­kiin­toisen alan ja noin ihanan motivoi­tu­neena pärjäät takuulla hienosti!

 16. Hurjasti onnea! :) Hyvin on kyllä mennyt.

 17. Onnit­telut! Todella hienoa. Ihana, kun pääsit opiske­lemaan ja olet noin innos­tunut. Tätä blogia lukeneena ei kyllä hämmästytä ollenkaan, että esseesi oli yksi parhaista. Onnea vielä!

 18. Villa­sukka, kiitos! Enköhän minä ehdi blogiakin päivit­tämään :D Eikös se yliopis­toelämä kuitenkin ole suht leppoisaa jos ei aivan itseään rääkkää? :D

  Karoliina, kiitos ja ihana tarina :–) Ja valtsikka vielä, vaikeeta päästä sisään! Oulu on siinä mielessä kiva opiske­lu­kau­punki, että täällä hakija­määrät eivät ole niin kauhean korkeita verrattuna etelän yliopis­toihin. Poikays­täväni on hakenut opiske­lemaan arkeo­logiaa & antro­po­logiaa ja viime keväänä kokeessa käyneitä oli 95 ja sisään pääsi 20. Alimmat hyväk­sytyt piste­mää­rätkin olivat todella alhaiset! Aika hyvät mahikset siis. Histo­riaan hakijoita taas on melko paljon, toiseksi suosituin humanis­ti­sessa.

  Erja, kiitos paljon! Motivaa­tiota mulla kyllä riittää, kun kerrankin menen opiske­lemaan sellaista, mikä oikeasti kiinnostaa. Ja yliopis­tossa opiskelu on aina ollut mun unelma (vaikka olen sitä vähän pelän­nytkin!) ja luulen, että se voi sopia minulle hyvin.

  Anki, voi kiitos kovasti :–)

 19. Taava, kohta pääsee itku, kiitos hirveästi!

 20. Oi vitsi, hirmui­sesti onnea.♥ Mihin yliopistoon?

  Minäkin muistan sen tunteen, kun sain tietää päässeeni. Kaveri lähetti minulle kuvaviestin, jossa näkyi sana uskon­to­tiede ja minun nimeni, olin aakko­sissa listan ensim­mäinen. Muistan silti, että kieltäydyin riemuit­se­masta ennen kuin se kirje saappuisi kotiin asti. :D

  Minäkin vastustan noita korkea­kou­lujen pääsy­ko­keiden poistoa­ja­tuksia. Itse kun hain, niin meillä puolet valittiin pelkän pääsy­kokeen ja puolet pääsy­kokeen ja yo-todis­tuksen yhteis­pis­te­mää­rällä. Se on minusta ihan fiksu­no­loinen systeemi.

 21. Kiitos peikko­neito! Tänne Oulun yliopistoon pääsin, en muualle edes hakenut.

  Hih, varmasti ihana kuvaviesti! Arvaa vain onko pyörinyt mielessä, että mitä jos se lehtori katsoikin vahin­gossa väärän tyypin pisteet? :D Luotan siis täysillä vasta kun kirje tulee kotiin. Oisko edes kauheaa, kun saisi sen kirjeen ja siinä lukisikin jotain, että olette varasi­jalla 245? Apua :DD

 22. Lämpimät ja iloiset onnit­telut! Todella hienoa ja olen aivan varma, että historia on sinun alasi. Sen vaistoaa hienoista blogi­teks­teistäsi.

  Minäkin olen pääsy­ko­keiden kannattaja. Minulla on yksi ystävä, joka opiskeli tutkin­tonsa jo 90-luvulla. Hän ei ollut yliop­pilas, mutta niin vaan valmistui maiste­riksi nopeasti ja on nyt mukavassa ja innos­ta­vassa kulttuu­rialan työssä.

  Voi että tulin iloiseksi puolestasi. :)

 23. Onneksi olkoon. Oulun yliopisto on tuttu paikka, itsekin olen siellä aikoinani opiskellut ja työsken­nellyt. Etenkin vanhan puolen käytä­vä­sok­ke­listo tuli tutuksi.

  Olen iloinen puolestasi, nyt kannatta nauttia kesästä :)

 24. Onnea paljon! Hienosti olet pärjännyt :) vautsi!

 25. Ihanaa, kiitos Katja ♥ On se täysin mahdol­lista ei-yliop­pi­laa­nakin päästä yliopistoon, vaikka tuntuu, että turhan moni ammat­ti­koulun käynyt sitä epäilee. Ihan vaikkapa lääkik­seenkin, täytyy vain tehdä lujasti töitä, että menestyy hyvin pääsy­ko­keissa :–)

  Raija, kiitos! Pelkästään jo pääsy­ko­keissa käydessäni yliopisto vaikutti kyllä hirveän sokke­loi­selta paikalta :D Mutta äkkiä sitä oppii suunnis­tamaan. Joo kuule, tästä kesästä tulee nautittua!

  Kiitos paljon Naakku :–) Hih, todella ilahdut­tavia nämä teidän kommentit!

 26. Jeee, onnea mielet­tö­mästi! Oulun yliopisto on hyvä paikka, terve­tuloa sinne! :-)

 27. Hih, kiitos Kaisa! Hyvä kuulla, että on kiva paikka. Luulen, että tulen tykkäämään :–) Mitä sinä muuten siellä opiskelet? :O

 28. Ollaan samalla puolella eli humanis­ti­sella, sillä minä aloit­telen siellä syksyllä viidettä (ja viimeistä, yhyy) vuotta suomen kieltä. Kasva­tus­tieteet sain valmiiksi keväällä, ja äikän opeksi olisi tarkoitus ryhtyä. :-)

 29. Kaisa, vau, hieno saavutus! Harmi vain, että viimeinen vuosi lähtee käyntiin. Ilmei­sesti olisit viihtynyt pitem­päänkin :–)

 30. Joo, aika menee yllät­tävän nopeasti :o Ilo irti sitten opiske­lue­lä­mästä, eikös juu ;-) Täytyy ottaa ilo irti tulevasta vuodesta ja gradun tekoa ainakin piristää se, että voi lähteä välillä reissuun moikkaamaan syksyllä vaihtoon lähteviä kavereita. :-)