13.9.2018

Angie Thomas: Viha jonka kylvät


Angie Thomasin Viha jonka kylvät oli Kahden naisen lukupiirimme ensimmäinen nuorten- tai nuorten aikuisten kirja, miten sen nyt haluaakaan määritellä. Minusta se solahtaa hyvin molempiin ikäryhmiin ja sopii myös vanhemmallekin aikuiselle. Pidimme siitä molemmat todella paljon!

Viha jonka kylvät kertoo Starr-nimisestä 16-vuotiaasta teinitytöstä, joka on palaamassa väkivaltaisiksi äityneistä bileistä kotiin lapsuudenystävänsä Khalilin kanssa. Poliisi pysäyttää heidät ja ampuu Khalilin siksi että hän on musta. Ensin Natasha, sitten Khalil. Starr on menettänyt poliisin luodeille jo kaksi ystäväänsä. Starr ei haluaisi puhua asiasta mitään, kenellekään, saati ryhtyä oikeustaistoon, mutta on kuitenkin Khalilin kuoleman ainoa silminnäkijä, poliisin lisäksi. Lopulta Starr huomaa, että hänen täytyy puhua. Jos ei itsensä, niin yhteisönsä puolesta, kaikkien mustien puolesta valkoisten harjoittamaa valtaa vastaan.

"Kuuntele! The Hate U – you – Give Little Infants Fucks Everybody. T-H-U-G L-I-F-E. Se meinaa, että se miten nuoria tässä yhteiskunnassa kohdellaan kostautuu sit, kun me pannaan kaikki vituiksi. Tajuatko?"

Järkyttävien tapahtumien lisäksi kirjassa kuvataan, ikään kuin vastapainona, myös Starrin, 16-vuotiaan teinin arkielämää, kuten ensirakkautta, ystävyyttä ja sen rakoilua, kouluelämää, perheenjäsenten välisiä suhteita, koripalloa ja niin edelleen. Tällä tavoin aihe ei tuntunut niin raskaalta. Ja niinhän se tietysti on, että arkielämä usein jatkuu suhteellisen normaalina, vaikka tapahtuisikin jotain järkyttävää. Se, että myös arkielämä ja myös siihen sisältyvät hauskat tilanteet saavat kirjassa niinkin suuren roolin, tuntui siis varsin luonnolliselta.

Viha jonka kylvät on vaikuttava romaani. En voi koskaan täysin ymmärtää sitä: en voi koskaan ymmärtää sen päähenkilöiden elämää ja kokemia asioita, koska olen itse etuoikeutettu keskiluokkainen ja valkoihoinen ihminen. Mutta tällaisten kirjojen avulla opin ymmärtämään edes himpun verran enemmän omaa etuoikeutettua asemaani ja suhdettani muihin. Painosanalla muihin, sillä sellaiseksihan rodullistetut ihmiset on totuttu näkemään suhteessa valkoiseen itseen, niinä muina. Uskon Thomasin romaanin olevan tärkeä etenkin ruskeille nuorille, mutta myös valkoisille se on silmiä avaavaa luettavaa.


Helmet-lukuhaaste 2018: 10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja

––

Angie Thomas: Viha jonka kylvät
(The Hate U Give, 2017)
Suom. Kaijamari Sivill
Otava 2018, 397 s.

7 kommenttia :

 1. Tämä on kyllä jysäyttävä lukukokemus. Olen vinkannut sitä nuorille ja on herättänyt paljon kiinnostusta, enkä ihmettele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, että nuoret ovat innostuneet tästä niin kovasti! Tämä on kaikin puolin tosi hieno kirja, hahmot ovat kivoja ja aitoja, Starrin tuntemuksia kuvataan uskottavasti jne.

   Poista
 2. Minulla on tämä kirja, mutta en ole vielä lukenut. Ehdottomasti aion kyllä lukea, vaikka yleensä en innostu ns. ya-kirjoista. Poikkeuksia toki tulee ja silloin ei mikään estä minua tarttumasta kirjaan.

  Oltko muuten lukenut tuon Reni Eddo-Lodgen kirjan? Luin sen keväällä ja kiinnostaisi kovasti sinunkin mietteesi siitä. Uskoisin, että herättää paljonkin ajatuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luen tosi vähän nuorten- tai nuorten aikuisten kirjoja, mutta tänä vuonna sentään muutaman tämän lisäksi! Kiva vähän tutustua, että millaista kirjallisuutta nykyään julkaistaan nuorille (näemmä tosi laadukasta!)

   En ole vielä lukenut sitä, mutta aloittanut kuitenkin. Jo alkupuolen historiaosuus on tuonut kylmiä väreitä!

   Poista
 3. Mulla on tää lukulistalla. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ja ajatuksia herättävältä kirjalta.

  VastaaPoista