8.5.2018

Helmet-lukuhaaste 2018: puolivälikatsaus

Tämän vuoden Helmet-lukuhaaste on edennyt nyt puoliväliin (25/50), joten on väliarvion aika. Olen pikkuisen edellä aikataulua, mutta se on ihan hyvä, sillä haaste alkaa mennä vaikeammaksi eikä siihen sovi enää mikä tahansa luettu kirja. Tähän mennessä vuotta olen lukenut 33 kirjaa, joten valtaosa on kuitenkin uponnut haasteeseen hyvin.

Katsotaanpa, mitkä kohdat olen saanut jo täytetyiksi!


1. Kirjassa muutetaan
Elin Willows: Sisämaa

2. Kotimainen runokirja
Maiju Voutilainen: Itke minulle taivas

6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa
Camilla Grebe: Kun jää pettää alta

7. Kirja tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan
Hannele Mikaela Taivassalo & Catherine Anyango Grünewald: Scandorama

13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa
Ebba Witt-Brattström: Vuosisadan rakkaussota

15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja
Han Kang: The White Book

16. Kirjassa luetaan kirjaa
Nina LaCour: We Are Okay


17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa
Maija Salmi & Meeri Koutaniemi: Ilopangon vankilan naiset

19. Kirja käsittelee vanhemmuutta
Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois

21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi
Susinukke Kosola: Avaruuskissojen leikkikalu : tutkielma ihmisyyden valtavirrasta

23. Kirjassa on mukana meri
Richard Lloyd Parry: Ghosts of the Tsunami – Death and Life in Japan's Disaster Zone

24. Surullinen kirja
Max Porter: Surulla on sulkapeite


25. Novellikokoelma
Elizabeth Strout: Anything is Possible

26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
Henry Oinas-Kukkonen: Finalaska – Unelma suomalaisesta osavaltiosta

30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan
Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918

33. Selviytymistarina
Katri Rauanjoki: Jonain keväänä herään

34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta
Elisabeth Åsbrink: 1947 – Mistä historiamme alkaa?

36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa
Naja Marie Aidt: Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin – Carlin kirja

39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama
Jenny Zhang: Sour Heart

40. Kirjassa on lemmikkieläin
Johan Bargum: Syyspurjehdus


42. Kirjan nimessä on adjektiivi
Rafael Donner: Ihminen on herkkä eläin

43. Suomalainen kirja, joka on käännetty jollekin toiselle kielelle
Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina

46. Kirjan nimessä on vain yksi sana
Daphne du Maurier: Rebecca

47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta
Mariko Tamaki & Jillian Tamaki: This One Summer

49. Vuonna 2018 julkaistu kirja
Chloe Benjamin: The Immortalists

Näistä alkuun tuntui vaikealta vain kohta 13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa, mutta Ebba Witt-Brattströmin Vuosisadan rakkaussota sopi siihen täydellisesti, sillä kirja koostuu vain naisen ja miehen keskenään käymästä dialogista. Muuten olen näköjään täyttänyt vain helppoja kohtia, mistä päästäänkin sitten niihin loppuihin... No, lopuissakin on mukana vielä joitakin hyvin helppoja kohtia ja sellaisia, joihin uskoisin jo tietäväni mitä luen, mutta ne vain ovat vielä lukematta. Muutamat ovat kuitenkin todella vaikeita ja olisi kiva, jos osaisitte vinkata niihin jotain sopivaa!


3. Kirja aloittaa sarjan / En vielä tiedä, mitä tähän luen, mutta ei ole kovin vaikea. En vain lue usein kirjasarjoja, hyviä ja mielellään lyhyitä (niin yksittäinen kirja kuin koko sarja, en kaipaa nyt mitään kymmenenosaista paksua fantasiasarjaa) sellaisia.
4. Kirjan nimessä on jokin paikka
5. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit
8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja
9. Kirjan kansi on yksivärinen / Tämä on niin paha! Ja olen vieläpä melko tiukkis tämän suhteen eli vaatimuksena mahdollisimman yksivärinen kansi, jossa vain teksti saa olla eri värillä. Vinkkejä, kiitos!
10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
11. Kirjassa käy hyvin
12. Sarjakuvaromaani
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan
18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä / Siis apua, lyö ihan tyhjää. En halua lukea elokuvan tekemiseen liittyvää tietokirjaa. Missä kaunokirjallisessa teoksessa olisi edes suht keskeisenä asiana elokuvan tekeminen?
20. Taiteilijaelämäkerta / Tähän olisi helppo lukea esimerkiksi Tove Janssonin elämäkerta ja se toki kiinnostaakin, mutta tuleeko teille muita kiinnostavia taiteilijaelämäkertoja?
22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin
27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta
28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä
29. Kirjassa on lohikäärme / Ainoat, jotka tähän keksin ovat Hobitti ja Game of Thrones – enkä edes tiedä, missä määrin jälkimmäisessä esiintyy tai edes puhutaan lohikäärmeistä, koska olen vain katsonut tv-sarjaa. Hobittia en ehkä jaksa lukea. Tämän kohdan suhteen olen itselleni armollinen, lohikäärmeen ei tarvitse olla erityisen keskeinen asia. Vinkkejä?
31. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan / Tämä on kiva kohta, mutta ei tule mitään kirjaa mieleen. Harry Potterit toki olisi tähän täydellinen, mutta en aio lukea niitä tänä vuonna uudestaan. Suosituksia?
35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja
37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi / Vaikeahko, mutta yritän selvitä tästä itse, koska en nyt tässä viitsi alkaa jakamaan kaikkien perheenjäseneideni nimiä.
38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo
41. Valitse kirja sattumanvaraisesti
44. Kirja liittyy johonkin peliin / Tähän keksin vain Ernest Clinen Ready Player Onen ja sen luenkin, jos ei tule muuta mieleen.
45. Palkittu tietokirja
48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Otan siis etenkin noihin tummennettuihin kohtiin mielelläni suosituksia vastaan, mutta toki myös muihin saa vinkata sopivaa luettavaa. Missä vaiheessa teidän Helmet-haasteenne ovat ja mitkä kohdat tuottavat eniten päänvaivaa?

9 kommenttia :

 1. Kiinnostavia kirjoja olet kyllä lukenut ja haasteeseen saanut! Mulla on vielä 19 lukematta, etenkin tuo taiteilijaelämäkerta huolettaa (koska luen kovin vähän elämäkertoja). Harmi, että luin Katri Valan elämäkerran jo aiemmin, se oli hyvä! Ja tuo elokuvakohta...huh! Ready Player One on mulla myös harkinnassa peliin liittyväksi kirjaksi, tai sitten Witcher-sarjan aloitusosa (poikaystävä haluaisi minun lukevan sen, joten kävisi myös suosituskohtaan). Oletko lukenut jo Holly Bournen feminististä Normaali-sarjaa? Siitä saisi sekä opiskelukohtaan että sarjan aloitukseen kivat teokset (jos tykkää YA:sta). Yksivärisistä tulee mieleen vain Harry Salmenniemen Uraanilamppu ja muita kertomuksia. Minä laskin tuohon kohtaan myös Eve Enslerin Vaginamonologeja - painokseni kannessa oli vain punaista ja vaaleanpunaista, melkein sama asia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet hyvässä vauhdissa!

   Kiitos paljon vinkeistä! Tässähän oli vaikka ja mitä, en ole lukenut yhtäkään. Ainakin Katri Valan elämäkerta kuulostaa kiinnostavalta, samoin Salmenniemen novellit. Olen mieltänyt jälkimmäisen jotenkin vaikeaksi tai sellaiseksi liian kokeilevaksi, josta en yleensä nauti, mutta en tiedä, olenko väärässä. Täytyy kokeilla, koska se olisi kieltämättä täydellinen siihen värikohtaan.

   Poista
 2. Kiinnostavia kirjoja! Mä voisin napata pari vinkkiä omaan listaani. Mulla on haaste huisin hyvässä vauhdissa, 36 kohtaa jo täynnä. Itselleni vaikeimpia ovat tuo yksivärinen kansi ja yksi tai kaksi hahmoa.

  Lohikäärme-kohtaan vinkkinä Veljeni, Leijonamieli. Peli-kohtaan minä laitoin Mike Pohjolan Sinä vuonna 1918, ehkä vähän löyhällä tulkinnalla (kirja on kuin roolipeli). Kävisi myös esim. Nälkäpeli. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan oli mulle helppo, sattumalta tuli useita osumia. Toki taas täytyy miettiä kuinka tiukat rajat itselleen asettaa. Mun mittapuulla siihen sopii esim. Moriartyn Mustat valkeat valheet (koulu) tai Edvardssonin Melkein tosi tarina (opiskelu). Tässä jotain mitä tuli ulkomuistista mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tuo haluaisit olla kirjan päähenkilö -kohta on kans paha!

   Poista
  2. Kiva, jos tässä oli vinkkejä :) Oi, miten pitkällä olet menossa, hurja vauhti!

   Mainitsemistasi olen lukenut Veljeni, Leijonamielen ja Nälkäpelin, joita en varmaankaan lue tänä vuonna uudestaan, mutta nuo muut ovat lukemattomia. Laitan vinkit talteen!

   Kirja, jossa on yksi tai kaksi hahmoa, tuntui alkuun tosi vaikealta, mutta tuo Vuosisadan rakkaussota sopi siihen ihan täydellisesti. Eli jos et ole sitä vielä lukenut tai laittanut toiseen kohtaan, niin lue se! Tai Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina, olin ensin laittamassa sitä samaiseen kohtaan. Ja totta, tuo haluaisit olla kirjan päähenkilö on kans vaikea. Tuntuu, että kaikissa tähän mennessä lukemissani kirjoissa päähenkilö kokee jotain kamalaa tai vähintäänkin surullista :D

   Poista
 3. Minäkin olen puolivälissä ja nyt alkaa vähitellen tuntua haastavalta. Jatkossa joutuu vähän jo suunnittelemaan tekemisiä ja lukemisia. Vaikeimmalta kohdalta minulle tuntuu tällä hetkellä tuo kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa.

  Minä nappasin lohikäärmekohdan George R. R. Martinin lastenkirjalla Jäälohikäärme (http://suketus.blogspot.fi/2018/01/lohikaarmeita-lohikaarmeita.html) ja yksivärisen kannen Carson McCullersin erikoisella romaanilla Heijastuksia kultaisessa silmässä (http://suketus.blogspot.fi/2018/01/carson-mccullers-heijastuksia.html).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tässä vaiheessa joutuu tosiaan jo miettimään näitä vaikeita kohtia. Jos Vuosisadan rakkaussota kiinnostaa ollenkaan, niin se sopii täydellisesti tuohon kirjaan, jossa on yksi tai kaksi hahmoa. Samoin Vuosisadan rakkaustarina.

   Kiitos noista vinkeistä, laitan ehdottomasti ylös!

   Poista
 4. Tuo kohta missä kirja liittyy elokuvan tekemiseen meni minulla Luca D'Andrean kirjalla Rotko. Siinä tehdään dokumenttielokuvaa. Pelikirjaksi valikoitui Lionel Schriverin Kaksoisvirhe, joka käsittelee parisuhdetta ja tennistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuvan tekemiseen en ole saanutkaan montaa vinkkiä, joten KIITOS! En yleensä juuri lue trillereitä, mutta tuo saattaisi mennäkin. Kaksoisvirhettäkään en ole lukenut, joten laitan myös sen harkintaan.

   Poista