26.4.2018

Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918


Onneksi viime vuosina on alettu kirjoittaa ja julkaista enemmän naisten historiasta kertovia kirjoja. Historia ei näyttäydy enää pelkkänä miesten puuhasteluna, vaan tuo esiin myös naiset aktiivisina toimijoina. Eikä naisten tarvitse edes olla erityisen aktiivisia tai vaikkapa tunnettuja, vaan ihan tavallisten naistenkin historia on muistamisen ja kirjoittamisen arvoista.

Yksi naisten historiaa ansiokkaalla tavalla kuvaava kevään uutuuskirja on Reetta Laitisen toimittama sarjakuva-antologia Sisaret 1918. Se koostuu kymmenen kotimaisen sarjakuvataiteilijan kymmenestä yksittäisestä sarjakuvasta, joiden keskiössä on sisällissodan ajan nainen tai tyttö. Tarinat ovat sisällissodan kokeneiden naisten aitoja, arkistoituja muistelmia. Muistelmat ovat peräisin Kansan Arkiston muistitietokokoelmasta ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918-kokoelmasta. Mukana on sekä punaisten että valkoisten puolella olleiden naisten tarinoita.


Antologiaan on valittu ihastuttavan moniääninen joukko erilaisia naisia ja heidän tarinoitaan. Muutamassa sarjakuvassa päähenkilönä on vasta pieni tyttö, jolle sota näyttäytyy hämmentävänä ja tietysti myös pelottavana asiana; muutamissa päähenkilönä on vanhempi, kenties perheellinen nainen, joka ottaa aktiivisesti osaa sotatoimiin ja joutuu vastapuolen vangiksi. Väliin mahtuu kaikenlaisia muitakin naisia. Sarjakuvissa ollaan niin kotirintamalla, keskellä sotatoimia kuin vankileirilläkin.

Albumin esipuheessa todetaan, ettei siihen haluttu ottaa mukaan kaikkein väkivaltaisimpia tarinoita, sillä ne olisivat muun muassa vain toisintaneet sisällissotagenren kliseitä. Päätös oli mielestäni hyvä ja onnistunut, sillä kyllähän me jo tiedämme sodan kauheudet. Tarinat eivät anna sodasta liian siloista kuvaa, vaan varsin todellisen: sota on myös rauhallista kotirintamaa, toivoa ja ylpeyttä.

Jos tuntuu, että Suomen sisällissota on vieras alue, ei kuitenkaan kannata jättää tätä albumia sen takia väliin. Jokaista tarinaa pohjustetaan muutamalla sitä kontekstoivalla tekstikappaleella ennen sen alkua, jolloin lukijalle muodostuu ainakin jonkinlainen käsitys siitä, millaista sota oli.


Luin Sisaret 1918 suunnilleen yhdeltä istumalta, sillä tarinat pitivät otteessaan, olivat keskenään tarpeeksi erilaisia ja koskettivat. Rakastin teoksen toteutustapaa, arkistoihin talletettujen muistelmien käyttämistä sarjakuvamuotoisten tarinoiden pohjana, miten hieno ja luova idea! Olen vasta-alkaja, mitä tulee suomalaiseen sarjakuvaan. Sisaret 1918 toimi siis myös hyvänä väylänä tutustua paremmin suomalaisiin naissarjakuvataiteilijoihin. Minua viehättivät erityisesti Tiitu Takalon (kuva 1), Mari Ahokoivun (kuva 3) ja Emmi Niemisen (kuva 2) tyylit piirtää. Edellisten lisäksi albumissa ovat Warda Ahmedin, Ainur Elmgrenin, Annukka Leppäsen, Reetta Niemensivun, Elina Ovaskaisen, Hannele Richertin ja Aino Sutisen piirtämät sarjakuvat.


Sisaret 1918 on teos, jossa taiteen avulla tulkitaan muistitietoa. Muistitietotutkimuksen päämääränä ei ole löytää totuuksia, vaan kertoa moniäänisesti menneiden tapahtumien merkityksistä. Sisaret 1918 -teoksen tarinoissa on myös kyse muistikuvista ja niiden tulkinnoista. Taiteilijat puolestaan ovat tulkinneet tulkintoja ja lukija tuo tähän mukaan vielä oman tulkintansa. Tulkinnan kerroksista huolimatta naisten äänet ovat säilyneet voimakkaina kaikissa tarinoissa. On upeaa kuulla, mitä he kuiskivat kymmenien vuosien takaa.

Helmet-lukuhaaste 2018: 30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan

Hurja Hassu Lukija -blogin sarjakuvahaaste 2018: 1 luettu sarjakuva

––

Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918
Arktinen Banaani 2018, 110 s.

9 kommenttia :

 1. Tää mun pitää kyllä saada käsiini ja lukea. Aihe on mulle kaukainen, mutta mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä sarjakuvat ovat varmasti hyvä väylä vähän tutustua aiheeseen, jos se tuntuu etäiseltä. Suosittelen kovasti!

   Poista
 2. Minulla on tämä varauksessa, enkä malttaisi odottaa, että saan sen kirjastosta vihdoin käsiini. Albumin tila on jatkuvasti "matkalla", vaikka tuntuu, että kaikkiin muihin Suomen kirjastoihin se on jo tullut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavast se tulisi pian jo noudettavaksi! Odottelu on usein tuskastuttavaa :D

   Poista
 3. Tämä oli kyllä ilahduttava uutuus sekä näkökulmansa että sarjakuvamuotonsa puolesta. Aihe toki raskas.

  Takalo on mielettömän taitava sarjakuvataiteilija! En muista oletko lukenut häneltä aiemmin jotain, mutta jos et ole, niin suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! En ole lukenut aiemmin Takaloa (tai muidenkaan tässä mukana olleiden taiteilijoiden muita töitä), mutta täytyy kokeilla.

   Poista
 4. Kiitos hienosta esittelystä. En ollut huomannut tätä kirjaa, mutta alkoi ehdottomasti kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sain tietää tästä ihan yllättäen sähköpostiini tulleen tiedotteen kautta, muuten olisi ehkä mennyt ihan kokonaan ohi. Suosittelen kovasti, kannattaa lukea.

   Poista
 5. Hieno albumi, jonka haluan myös omaan hyllyyni hyödynnettäväksi jatkossa opetustarkoituksissa. Nyt luin kirjaston kappaleen, ja kuten sinä, ahmaisin sen myös kertaheitolla.

  VastaaPoista