10.3.2018

Elizabeth Strout: Anything is Possible


"Annie looked back at her siblings. They may not have felt the daily dread that poor Charlene had lived with. But the truth was always there. They had grown up on shame; it was the nutrient of their soil. Yet, oddly, it was her father she felt she understood the best."

Luin reilu vuosi sitten Elizabeth Stroutin viimeisimmän romaanin My Name is Lucy Barton (joka julkaistaan pian suomeksi nimellä Nimeni on Lucy Barton Tammen kustantamana) ja pidin siitä kovasti. Se kertoo Lucy-nimisestä naisesta, joka pitkään sairaalassa ollessaan tulee pohtineeksi omaa menneisyyttään, ja Lucyn ja tämän äidin välisestä suhteesta, kun äiti tulee vierailemaan Lucyn luona.

Anything is Possible on ikään kuin jatkoa My Name is Lucy Bartonille, mutta novellien muodossa. Kokoelman yhdeksän novellia kertovat ihmisistä, jotka ovat kotoisin samasta Illinoisissa sijaitsevasta maissipeltojen ja tuulimyllyjen täyttämästä Amgashin kylästä kuin sittemmin newyorkilaistunut Lucy Barton. Heillä kaikilla on jokin mielipide Lucysta ja tämän perheestä, vaikka se rakentuisikin vain kaukaisten muistikuvien pohjalle. Lucya kadehditaan ja hänen puolestaan iloitaan samasta syystä: hän on ponnistanut äärimmäisen köyhistä oloista menestyneeksi New Yorkissa asuvaksi kirjailijaksi. Bartonin perheen tunteminen on kuitenkin tavallaan vain sidos, joka yhdistää novellien päähenkilöt toisiinsa, eikä yhdenkään novellin keskushahmona ole Lucy itse (ja vain yhdessä hän on fyysisesti läsnä).

Novellien tarinoita yhdistää ennen kaikkea ihmisten yritys ymmärtää itseään ja toisiaan. Esimerkiksi novellissa "Mississippi Mary" Angelina matkustaa vanhan äitinsä Maryn luokse Italiaan, missä tämä on aloittanut elämänsä alusta itseään huomattavasti nuoremman miehen kanssa. Angelina ei ole aiemmin vieraillut äitinsä luona, vaikka äidinkaipuu on melkein rikkonut hänen avioliittonsa. Matkalla Angelina viimein oppii tuntemaan paremmin sekä äitinsä että itsensä. Novellissa "Snow-Blind" toinen Amgashista kuuluisuuteen ponnistanut, näyttelijäksi ryhtynyt Annie palaa lapsuudenkotiinsa. Siellä ollessaan hän ymmärtää, miksi isä aikoinaan kielsi häntä leikkimästä lähimetsässä.

"But then he saw: Vicky had on lipstick.
Across her mouth, curving on her upper lip and across her plump bottom lip, was an orangey-red coating of lipstick. Pete could not remember seeing Vicky wear any lipstick before. When Pete looked at Lucy, he saw that she had no lipstick on, and he felt a tiny shudder go through him, as though his soul had a toothache."

Lisäksi novelleissa käsitellään monin tavoin erilaisia tunteita, kuten häpeää, pelkoa, kaipuuta, mutta myös iloa. Useimpien novellien henkilöiden on vaikea puhua tunteistaan suoraan, vaan ne peitetään muilta, joskus myös itseltä. Vaikeus niiden ilmaisemiseen juontuu yleensä menneisyydestä; suoraan lapsuudesta tai myöhemmin tapahtuneesta traumasta. Traumaattisen lapsuuden vaikutukset tulevat hyvin esille novellissa "Sister", joka on kokoelman ainoa novelli, jossa Lucy itse esiintyy. Hän on tullut käymään lapsuudenkodissaan vuosikausien jälkeen ja paikalla ovat hänen siskonsa ja veljensä, joista jälkimmäisen näkökulmasta tarinasta kerrotaan. Keskustelut sisarusten kanssa ja lapsuuden muistelu kuitenkin palauttavat lapsuusajan kurjat muistot niin voimakkaasti Lucyn mieleen, että hän saa rajun paniikkikohtauksen ja joutuu lähtemään.

Stroutin teksti on melko vähäeleistä, mutta kuitenkin erittäin tarkkanäköistä. Hän kuvaa henkilöhahmojensa ajatuksia ja tuntemuksia tarkasti ja hirveän oivaltavalla, jopa hykerryttävällä, tavalla. Novellit herättivät minussa paljon erilaisia tunteita ja oivalluksia. Strout on myös mestari tavallisen, vähäpätöiseltäkin vaikuttavan arkielämän kuvaajana. Nautin jokaisesta kirjan novellista suunnattomasti enkä osaa valita niistä parasta, mikä ei kyllä ole kovin tavallista. Harvoin mikään novellikokoelma on näin tasaisen erinomainen.

Muissa blogeissa: Kirjaluotsi

Helmet-lukuhaaste 2018: 25. Novellikokoelma

––

Elizabeth Strout: Anything is Possible
Viking 2017, 254 s.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti