14.10.2015

National Book Award for Fiction 2015: lyhytlista


Amerikkalaisen National Book Award for Fictionin finalistit julkistetaan aivan pian. Kymmenen pitkälistalle päässyttä on nyt karsittu viiteen parhaaseen romaaniin, joista se kaikkein paras palkitaan 18. marraskuuta. Pitkälistan pääset tsekkaamaan täältä.

Kirjoitan tätä noin puolta tuntia ennen finalistien paljastamista ja voisin veikata ihan täysin mutuna, koska en ole ehdokkaita lukenut, mitkä viisi kirjaa pääsevät jatkoon. Ennustan finalisteiksi Hanya Yanagiharan romaania A Little Life, Adam Johnsonin Fortune Smiles, Angela Flournoyn The Turner House, Nell Zinkin Mislaid ja Bill Cleggin Did You Ever Have a Family. Haluaisin veikata myös Jesse Ballin dystopista romaania A Cure for Suicide, mutta olisikohan se tähän kisaan lopulta vähän liian erikoinen kirja. No, kohta se nähdään!
 
Nyt finalistit ovat julki eli seuraavat viisi romaania kisaavat National Book Award for Fictionin voitosta:


Karen E. Bender: Refund : Stories


Angela Flournoy: The Turner House


Lauren Groff: Fates and Furies


Adam Johnson: Fortune Smiles


Hanya Yanagihara: A Little Life

Kappas, kolme viidestä! Näistä viidestä minua kiinnostavat erityisesti kolme viimeisintä kirjaa. Benderin Refund ei lähtökohtaisesti sytyttänyt silloin kun näin sen pitkälistalla eikä se oikein sytytä vieläkään. Flournoyn The Turner House on vähän siinä ja siinä, mutta veikkasin sitä finalistiksi, koska tarinaltaan se vaikuttaa juuri sellaiselta palkintolistalaiselta, jopa voittajalta, positiivisesti sanottuna. A Little Lifesta täytyy sanoa, että kirja mahtaa olla todella hyvä, sillä se on päässyt nyt sekä Man Bookerin että NBA:n lyhytlistalle. Mahtaako se viimein voittaa tämän palkinnon? Ja mahdanko jo pian päästä itsekin sen kimppuun? Varmaan nyt luettavan olevan kirjan jälkeen, mutta jännittää vähän.
 
Muiden NBA:n kategorioiden (lasten- ja nuortenkirjallisuus, runous ja tietokirjallisuus) finalistit voit käydä katsomassa täältä.
 
Mikä näistä viidestä voisi voittaa?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti