4.10.2015

Fabula – kirjojen Netflix

Olen harmitellut jo pidemmän aikaa, ettei Suomessa ole vielä kuukausimaksullista e-kirjapalvelua elokuvia ja tv-sarjoja tarjoavan Netflixin ja musiikkia tarjoavan Spotifyn tapaan. Okei, onhan meillä Helsingin Sanomien HS Kirjasto ja Otavamedian omistama Luekirja.fi, mutta niiden tarjonta on harmillisen suppeaa. Mutta mutta, enpä harmittele enää, sillä vastikään Suomessa lanseerattiin juuri toiveisiini vastaava e-kirjapalvelu Fabula, jonka kautta voi lukea niin paljon kirjoja kuin vain ehtii ja jaksaa kohtuullista kuukausimaksua vastaan!

Fabula on suomalainen startup-yritys, joka on ennen Suomen valloitustaan lanseerannut palvelunsa jo Latviassa kahdeksantoista kustantajan kirjoista koostuvan valikoiman kera. Suomessa Fabula on ehtinyt jo solmia sopimukset yhdentoista pienemmän kustantajan kanssa ja halu saada isommatkin mukaan on suuri. Se on myös minun, lukijan, toiveeni, sillä se tarkoittaisi tietysti entistä suurempaa e-kirjavalikoimaa. Mutta tälläkin hetkellä Fabulasta löytyy jo satoja suomenkielisiä e-kirjoja ja valikoima on ilahduttavan monipuolinen.
 
Sain mahdollisuuden tehdä yhteistyötä Fabulan kanssa ja testata palvelua veloituksetta ensimmäisten joukossa. Vaikka sain tällaisen rahanarvoisen edun, en mainosta Fabulaa vain mainostamisen vuoksi, vaan aidosti sitä kohtaan tuntemani kiinnostuksen vuoksi. Uskon, että useita kustantajia kattavasta kuukausimaksullisesta e-kirjapalvelusta on myös muita kiinnostuneita, joten ehkäpä tästä kirjoituksesta on apua niille, jotka pähkäilevät, että mikä ihmeen Fabula, miten se toimii ja kannattaako sitä hankkia.
 
Fabulan käyttöönotto on helppoa. Lataat Fabulan sovelluksen älypuhelimeesi ja/tai tablettiisi (iPhone, iPad, Android), rekisteröidyt sähköpostiosoitteellasi tai joko Facebookin tai Twitterin avulla, ja pääset sisälle palveluun. Ennen kuin tilaat mitään, voit lukea palvelun kirjoja veloituksetta 10 prosentin verran. Tämä on kätevää, sillä voit kirjan alun lukemalla päättää, kiinnostaako se edes sinua. Fabulan voi ostaa käyttöönsä kuukaudeksi, kolmeksi kuukaudeksi tai puoleksi vuodeksi kerrallaan. Yksi kuukausi maksaa 14,99 euroa, kolme kuukautta 44,97 euroa ja puoli vuotta 89,94 euroa. Hinnat vaikuttavat varsin kohtuullisilta. Esimerkiksi 15 euron hinnalla ei uutuuskirjaa kaupasta saa, mutta Fabulassa sillä voi lukea niin monta kirjaa kuin ehtii kuukauden aikana. Kirjan voi ostaa myös kokonaan itselleen. 

Vinkki: Tällä hetkellä ensimmäiset sata asiakasta saavat tilauksensa vähintään puoleen hintaan. Kolmen kuukauden ja puolen vuoden mittaiset normaalia edullisemmat tilaukset on jo myyty loppuun, mutta kuukauden tilauksia on vielä jäljellä.
 
Mitä mieltä sitten olen Fabulasta? Miten testi on sujunut?

Ensivaikutelma Fabulasta on tyylikäs. Nettisivut ja sovellus on toteutettu yksinkertaisuutta ja selkeyttä kunnioittaen. Turhat nappulat ja valikot loistavat poissaolollaan, mutta kaikki tarvittava löytyy. Kirjat on jaoteltu selkeästi esimerkiksi bestsellereihin, kaunokirjallisuuteen, elämäkertoihin, oppikirjoihin, historiaan ja tieteeseen. On hienoa, ettei Fabula ole rajoittunut yksinomaan kaunokirjallisuuteen, vaan sen valikoimista löytyy myös paljon tietokirjallisuutta ja jopa oppikirjoja. Suurin osa kirjoista on kotimaisia, käännöskirjoja on vähemmän. Valikoima ei ole vielä suuren suuri, mutta nimikkeitä luvataan tulevan lisää viikoittain. Äänikirjatkin ovat jo suunnitelmissa.

Kirjojen lataaminen omaan kirjastoon on helppoa ja lukuasetuksista voi valita esimerkiksi fontin koon, palstan leveyden, sivun värin ja säätää näytön kirkkautta. Tekstiä voi myös yliviivata ja näin jakaa lempilainauksiaan vaikkapa Facebookissa tai Twitterissä. Sisällysluettelon avulla on helppo hypätä luvusta toiseen, mutta toki sovellus muistaa myös sen kirjan kohdan, johon olet viime lukukerrallasi jäänyt. Asetusvaihtoehdot vaihtelevat hieman testaamieni Androidin sovelluksen ja iPhonen sovelluksen välillä. Tykkään lukea e-kirjoja beigen värisellä taustalla, sillä se on hellempi silmille kun lukee valaistulta näytöltä. Beigen värin voi valita Androidin tablettisovelluksessa, muttei iPhonen, joten jälkimmäiseenkin tämä vaihtoehto olisi mukava saada.
 
Fabulan tämänhetkisestä kirjavalikoimasta haluaisin vinkata sellaisia kiinnostavia kirjoja kuin Siri Pettersenin Odininlapsi, Aki Ollikaisen Nälkävuosi, Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis, Saara Henrikssonin Moby Doll, J. S. Meresmaan ja Markus Harjun (toim.) Steampunk! Koneita ja korsetteja, Arja Rosenholmin (toim.) et al. Naisia Venäjän kulttuurihistoriassa, Vesa Sisätön Unohtunut avain joka upotti Titanicin + muita historian mokia ja Satu Lidmanin Väkivaltakulttuurin perintö: Sukupuoli, asenteet ja historia.
 
Alkufiilikseni Fabulasta ovat siis hyvin positiiviset ja odottavaiset. Toivottavasti lukeva kansa löytää Fabulan ja pitää siitä, sillä vain siten se voi houkutella mukaansa myös isoimmat suomalaiset kustantajat ja palvelu sekä kirjavalikoima kasvavat ja monipuolistuvat. Itse sovellus on jo mainio, joten oikeastaan ainoa kehittämisen kohde onkin valikoima. Toivon Fabulan tyypeille kaikkea hyvää ja tsemppiä palvelun kehittämiseen! En ole tänä vuonna menossa Helsingin kirjamessuille, mutta käykääpä te moikkaamassa siellä minunkin puolestani Fabulan tyyppejä!
 
Mitä mielikuvia Fabula teissä herättää? Onko sille Suomessa tilausta? Entä mistä te hankitte e-kirjanne?

8 kommenttia :

 1. Tämä on alkanut kiinnostaa minua, mutta toisaalta itselläni on vähän ristiriitainen suhde e-kirjoihin. Toisaalta niitä on helppo hankkia esim. kirjaston valikoimasta kännykkään, mutta silti niitä ei tule luettua samanlaisella intohimolla kuin paperisia versioita. E-kirjoista blogiin kirjoittaminen unohtuu myös itseltä helposti. :/ Mutta ei sitä vielä tiedä, ehkä tulenkin kokeilemaan tätä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä siinä, että paperisissa kirjoissa on vain sitä jotain, mitä e-kirja ei onnistu tavoittamaan. Ehkä se on se näppituntuma, kirjan tuoksu, kirja kauniina esineenä, mikä lie. Joillakin kännykästä tai tabletista lukeminen ei edes onnistu, kun silmät ja pää alkavat särkeä (jolloin oikea lukulaite onkin sitten parempi vaihtoehto). Kännykästä en itsekään mielelläni lue, mutta onneksi on tabletti, jolla pystyn hyvin lukemaan, kun näytön laittaa himmeälle ja sivun värin sopivan sävyiseksi. Mutta tärkeimmät kirjat hankin itselleni mieluiten ihan fyysisinä kappaleina, ns. vähemmän tärkeät voin ihan hyvin lukea sähköisinä. Minusta tuntuu, että tämä palvelu on ihan ykkönen erityisesti niille, jotka lukevat paljon e-kirjoja.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. On kyllä! Mielenkiinnolla seuraan, miten Fabula lähtee tästä kehittymään eteenpäin :)

   Poista
 3. Kauhean ristiriitaiset ajatukset, kun toisaalta tuo kuulostaa vallan mainiolta sovellukselta, mutta sitten taas sydäntä riipii kun ajattelee, ettei se kirja olisikaan omissa hyppysissään x)

  Hinta ei kyllä pahalta kuulosta, jos vaikka 5 kirjaa lukisi kuukaudessa niin Fabulan kk-maksu saattaa olla jopa pienempi kuin kirpparilta hankituissa teoksissa. Pitää jäädä tarkkailemaan tilannetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen, koska rakastan itsekin kirjoja esineinä eikä ole kauniimpaa näkyä kuin seinän peittävät täydet kirjahyllyt :D Kaikki ei kuitenkaan hyllyyn mahdu eikä kirjastostakaan aina kovin pian saa mitä haluaa, niin e-kirja on siinä mielessä käypä vaihtoehto.

   Aivan, hinta on minusta aika sopiva. Luekirja.fi-palvelussa kuukausimaksu on 24,90 euroa, mikä on aivan hirveän paljon, ja kun sillä lukee vain Otavan kirjoja... Eipä varmaan Spotifyä tai Netflixiäkään niin moni käyttäisi tuollaisella hinnalla.

   Poista
 4. Kuulostaa kyllä tosi hyvälle sovellukselle, ja varmasti (toivon mukaan) se löytääkin käyttäjäkuntansa. Minä luen aika harvoin e-kirjoja, tai oikeastaan hyvin harvoin. Sarjakuvia omistan paljon e-kirjana, mutta ihan kirjoja ei vain tule hankittua. Toki luin kesällä Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa e-kirjana, ja se oli kyllä miellyttävä lukukokemus. Helppoa ja vaivatonta. Varmaan jatkossa tulen lukemaan enenevissä määrin e-kirjoja, varsinkin kun kirjastotkin ovat ne ottaneet käyttöön. En silti usko että itsellä olisi vielä kovin paljon käyttöä kyseiselle sovellukselle, tykkään kuitenkin nähdä fyysisen kirjan pöydälläni ja nähdä konkreettisesti kuinka pitkällä olen menossa ym.

  Hinta vaikuttaa kuitenkin aika kohtuulliselle, varsinkin niille käyttäjille jotka lukevat suurimman osan kirjoistaan e-kirjoina. Itsellä luultavasti tällä hetkellä jäisi tilaisuus käyttämättä ja sitten vain harmittaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa ei ole vielä ollut tällaista tyyliin kaikki tai edes melkein kaikki kustantajat kokoavaa kuukausimaksullista e-kirjapalvelua, joten sellaiselle luulisi olevan tilausta. No, eihän Fabulassakaan vielä ole kaikki kustantajat mukana, mutta toivottavasti on tulevaisuudessa! Näen myös paljon mahdollisuuksia tuolla oppikirjapuolella, vaikkakin käsittääkseni myös korkeakoulukirjastot ovat nyt ottaneet ihan uuden vaihteen päälle sähköisten oppikirjojen tarjonnassa.

   Minullekin kirja on edelleen paras ihan fyysisenä kappaleena, mutta joidenkin kirjojen kohdalla muodolla ei ole niin väliä. Ehkä tietokirjoja tulisi helpommin luettua, jos niitä saisi sähköisenä? Olen hyvin laiska lainaamaan niitä kirjastosta ja uutena ne ovat usein melko tyyriitä. Mutta kuten sinäkin totesit, paljon e-kirjoja lukevalle tällainen sovellus on varmasti todella hyvä!

   Poista