3.9.2015

Leena Krohn: Tainaron : Postia toisesta kaupungista


Luin toukokuussa Leena Krohnin romaanin Hotel Sapiens ja olen siitä lähtien janonnut lisää. Krohnin tunnetuin romaani lienee Tainaron : Postia toisesta kaupungista, olihan se vuoden 1985 Finlandia-palkintoehdokkaana ja julkaistu myös Yhdysvalloissa asti. Ajattelin siis Tainaronin olevan oiva valinta seuraavaksi Krohnin kirjakseni.

Tainaron on erikoinen romaani. Se koostuu kolmestakymmenestä kirjeestä, joiden kirjoittajasta emme tiedä paljoa, mutta vielä vähemmän tiedämme kirjeiden vastaanottajasta. Kirjeiden kirjoittaja on muuttanut asumaan jatkuvassa muutostilassa olevaan Tainaronin kaupunkiin, jonka asukkaat ovat jotain hyönteisten ja ihmisten väliltä. Ulkomuodoltaan, metamorfooseiltaan ja tietyiltä käyttäytymismalleiltaan he ovat prikulleen kuin hyönteisiä, mutta monilta osin he kuitenkin käyttäytyvät kuin ihmiset, käyvät ostoksilla ja ilmentävät tunteitaan, sekä pystyvät kommunikoimaan kirjoittajan kanssa.

Kirjoittaja ei kuitenkaan muista miksi on kaupunkiin saapunut ja mitä hän siellä tekee. Sekään ei ole varmaa, onko kirjoittaja itse ihminen ja kumpaa sukupuolta hän on, mutta tietyistä viitteistä päätellen otaksuisin hänen olevan ihmislajiin kuuluva nainen. Kirjeiden vastaanottajasta ei kerrota muuta kuin että hän on kirjoittajalle hyvin läheinen ja rakas, mutta hän ei koskaan vastaa kirjeisiin. Kirjeet käsittelevät kirjoittajan arkipäiviä Tainaronin kaduilla, koti-ikävää ja kaupungin erikoisia asukkaita ja tapoja. Kirjoittaja tapaa mitä kummallisimpia olentoja, kuten vanhan, kaikkien jo unohtaman Ruhtinaan, itkevän Kuningattaren, muistojan keräävän Outojen holhoojan sekä loputtomasti katuja, taloja, kaikkea mittaavan Kaupunginmittarin.

Niin, Tainaron on varsin erikoinen romaani. Se ei ole vaikea, mutta herättää runsaasti pohdittavaa. Luettuani viimeisenkin kirjan kirjeen jäin vain miettimään, että mikä Tainaron lopulta oli, mitä kirjoittaja siellä teki ja miksei hänen kirjeisiinsä vastattu. Niin paljon avoimia kysymyksiä, mutta liian vähän vihjeitä niiden ratkomiseksi. Toisaalta kysymysten avoimeksi jääminen ei häirinnyt minua ollenkaan, sillä siihen oikeastaan liittyykin osa Tainaronin viehätyksestä – siihen ja tuohon kummalliseen hyönteisten kaupunkiin.

Tainaron on allegoria vähintään niin monelle asialle kuin on allegorisuuden pohtijoitakin. Mitään yhtä tiettyä vastausta ei varmaan ole. Itse näin Tainaronin enimmäkseen vertauskuvana vieraalle kulttuurille ja muutokselle. Sikäli teos on siis ajankohtaisempi kuin koskaan. Minuun teki myös vaikutuksen se, miten Krohn kuvaa kirjeiden kirjoittajan potemaa koti-ikävää sekä vierauden ja samalla uteliaisuuden tunteita. Tainaronin kerronta on Hotel Sapiensistakin tuttua Krohnia – löysin paljon yhtäläisyyksiä niin lyhyistä, mutta tarkoista, että yksinkertaisista sekä runollisistakin lauseista. Krohnin teksteissä tuntuu vain olevan sitä jotain, mitä ei voi oikein selittää. Hänellä on ihan omanlaisensa tyyli kirjoittaa.

Jos pidät enimmäkseen suoraviivaisista ja selkeän juonellisista tarinoista, sellaista Tainaronista ei löydä. Tainaronissa ei oikeastaan ole mitään juonta. Se koostuu yksittäisistä hetkistä ja tapahtumista sekä niiden herättämistä tunteista kirjoittajan elämässä vieraassa kaupungissa. Mutta toivoakseni kirja kuitenkin herättää sen lukijoissa paljon ajatuksia, nykyhetkestä erityisesti.


––

Leena Krohn: Tainaron : Postia toisesta kaupungista
Teos 2006 (alkup. 1985), 138 s.

8 kommenttia :

 1. Pidän kovasti Krohnin kirjoista. eniten olen pitänyt kirjoista Mitä puut tekevät elokuussa ja Daturasta. Luin Daturan samaan aikaan, kun työstin mieltä ja rakkautta eli oli kaivettava kaikki aiheeseen liittyvä. Tuo elokuu oli puolestaan niin upeaa tekstiä, asioiden hallintaa, kun tuollaisessa ei voi verhoutua satuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krohn on jo Tainaronin ja Hotel Sapiensin jälkeen vakuuttanut minut kiehtovalla taidollaan kirjoittaa ja kertoa! Mitä puut tekevät elokuussa ja Datura lensivät heti lukulistalleni, sen verran kiintoisilta vaikuttivat kun niitä tuossa äsken googletin. Onneksi Krohnin teokset eivät heti lopu kesken :)

   Poista
 2. Luin Tainaronin kymmenisen vuotta sitten, sen jälkeen olen vain joskus silmäillyt sitä. Hieno, erikoinen pieni teos! Voi tietenkin yrittää nähdä ja on ymmärrettävää, että lukiessa koettaakin löytää vertauskuvia, mutta ehkä Tainaron on oikeastaan fantasiakertomus, jolla on yhtäläisyyksiä meidän maailmaamme, mutta joka kuitenkin toimii omalla tavallaan. Tykkäsin eniten kirjan alussa olevasta voimakkaan valon ja lämmön kyllästämästä kesän kuvauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieneen kirjaan mahtuu paljon kaunista ja oivaltavaa :)

   Toki Tainaronia kuten mitä tahansa muutakin kirjaa voi tulkita oman halunsa mukaan – tai olla tulkitsematta ja hakematta vertauskuvia ollenkaan, antaa vain tekstin viedä mennessään, nauttia sen fantasiamaailmasta. Minulle Tainaronista ihan uhkui vieraus ja vieraassa kulttuurissa oleminen, mutta eihän niitä välttämättä tarvitse yhdistää tähän päivään tai yhtään mihinkään ellei sellainen tule mieleen tai ei vain halua.

   Kirjan alku on kyllä hieno, houkuttelee heti mukaansa!

   Poista
 3. Minäkin pidin kertojaa eräänlaisena maahanmuuttajana. Muistan edelleen tämän kirjan tunnelman, vaikka lukemisesta on kulunut pari vuotta aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnelma jäänee minullakin vahvasti mieleen, samoin on käynyt Hotel Sapiensin suhteen :) Nyt täytyykin miettiä, mitä luen Krohnilta seuraavaksi!

   Poista
 4. Leena Krohn on huikea taituri! Hotel Sapiens ja Erehdys ovat tehneet minuun vaikutuksen ja juuri vasta pitelin jo Tainaronia kädessäni kirjastossa. Kuulostaa niin Krohnilta!,Jätin kirjan vielä hyllyyn, koska haluan antaa sille tilaa, edes pienen hetken täyden keskittymisen, koska sellaisen Krohnin teokset ansaitsevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, Erehdys kiinnostaa minua kovasti! Täytyi heti tarkistaa, miten kysytty se on kirjastossa tällä hetkellä ja pari näyttääkin olevan hyllyssä, jes. Täytyy käydä lainaamassa.

   Hotel Sapiensin lukeneena voin lämpimästi suositella Tainaronia, tunnistin Krohnin hyvin sen sivuilta! Luin itse kirjaa toisen kirjan kanssa rinnakkain, mikä sopi ainakin minulle ehkä siksi, että Tainaron koostuu sen verran lyhyistä kirjeistä, joita oli mukava lukea pari kerrallaan päivittäin.

   Poista