19.8.2015

Kesän kirjaostokset ja miten kävi kesäkirjalistan

Kesäni oli yhtä kirjojen juhlaa. Olin töissä vain alkukesän enkä tehnyt kesäopintoja (gradusta puhumattakaan), joten kirjoille ja lukemiselle on jäänyt aikaa enemmän kuin ehkä koskaan ennen, ainakaan opintojen aikana. Akkujen lataaminen onkin tullut tarpeeseen.
 
Mutta kesä jatkuu vielä. Vasta syyskuun alusta lähtien saa puhua syksystä. Koska en mitä luultavimmin tule enää ostamaan tälle kesälle uusia kirjoja, esittelen nyt mitä tulin ostaneeksi toukokuun ja tämän päivän välillä. Runsas vapaa-aika näkyy kirjaostoksissanikin, sillä normaalisti en osta lähellekään näin monta kirjaa näin lyhyen ajan sisällä.


Ensimmäisenä ovat vuorossa nettikirjakauppaostokseni, jotka tein toukokuussa: Mark Z. Danielewskin The Familiar : One Rainy Day in May ja Aki Ollikaisen Musta satu. Jälkimmäisen luin heti tuoreeltaan, mutta Danielewskin kirja on vielä lukematta.


Toinen nettikirjakauppatilaukseni heinäkuulta koostui Sarah Winmanin uudesta romaanista A Year of Marvellous Ways, jonka luin eilen loppuun, joten siitä lähipäivinä lisää (voin jo paljastaa, että kirja on äärettömän kaunis, muttei aivan vedä vertoja When God Was a Rabbitille), ja poikaystävälle tilatusta Ernest Clinen Armadasta. En ole lukenut hyllyssämme olevaa Ready Player Onea enkä tiedä, olisiko se ihan minun kirjani, joten en tiedä olisiko tämä uutuuskaan.


Sitten päästään Akateemisen alennusmyynteihin. Vierailin siellä pian alennusten alkaessa, mutta mukaani tarttuivat vain normaalihintainen Matthew Thomasin We Are Not Ourselves, josta en etukäteen tiennyt mitään, mutta jonka takakansi veti puoleensa, sekä alennuksessa ollut Karen Thompson Walkerin dystooppinen The Age of Miracles. Näitä en ole vielä lukenut.


Akateemisen alennusmyynnit houkuttelivat minua puoleensa toistamiseen, kun alennusprosentit olivat kivunneet jo seitsemäänkymmeneen. Nyt tärppäsi paremmin, sillä kotiutin sieltä peräti neljä alekirjaa: David Mitchellin The Bone Clocks, Richard Flanaganin The Narrow Road to the Deep North, Granta 2: Outo ja Maggie O'Farrellin Instructions for a Heatwave. Näidenkään pariin en ole vielä ehtinyt, vaikka ne kovasti houkuttelevatkin.
 
Ostin siis kymmenen kirjaa, joista puolet oli alennuslöytöjä. Tällä hetkellä näistä eniten kiinnostaisivat Danielewskin The Familiar : One Rainy Day in May, Thompson Walkerin The Age of Miracles ja O'Farrellin Instructions for a Heatwave, mutta monta muutakin kiehtovalta vaikuttavaa kirjaa jonottaa tällä hetkellä vuoroaan. Oletteko te lukeneet näistä jotain ja tykkäsittekö?
 
––

Ajattelin myös tehdä katsauksen kesäkuun alussa luomaani kesäkirjalistaan. Tarkoitukseni oli yrittää lukea tuolta listalta mahdollisimman monta kirjaa kesän aikana, mutta kuinkas kävikään? Listan kymmenestä kirjasta luin vain neljä kirjaa. No, eipä tuo lista mikään velvoittava ollutkaan, mutta olisi ollut kiva saada luettua edes pari kirjaa enemmän, etenkin niitä, jotka ovat pyörineet kirjahyllyssäni jo pidemmän aikaa.
 
Luetut kirjat olivat
 
Mark Z. Danielewski: House of Leaves
J. K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows
Margaret Atwood: Oryx and Crake
Sarah Winman: A Year of Marvellous Ways (bloggaus tulossa)
 
Kaikki neljä olivat listallani vähän eri syistä: House of Leaves oli kesken jäänyt ikuisuusprojektini, jonka lukeminen päätökseen oli lopulta hyvin palkitsevaa. Harry Potter and the Deathly Hallows päättää Harry Potter -sarjan, joten hyvä etten venyttänyt sen lukemisen enää pidempään. Oryx and Crake oli puolestaan kirja, jonka lukemista olin suunnitellut jo pitkään. A Year of Marvellous Ways taas oli hirveän kiinnostava uutuus.
 
Lukematta edelleen jäivät
 
Mark Z. Danielewski: The Familiar : One Rainy Day in May
Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani
Ulla-Lena Lundberg: Jää
Karl Ove Knausgård: Taisteluni I
George R. R. Martin: A Game of Thrones
Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
 
Näistä minua jäi eniten harmittamaan Sisareni, rakkaani, Taisteluni I ja A Game of Thrones. Kaikki kolme ovat olleet lukulistallani jo kauan enkä tiedä miksen ihmeessä jo tartu niihin. Ehkä pelkään paksuja romaaneja, jollaisia kaksi noista ovat. Siispä syksyn kirjalistaa kokoamaan?

––

Palaan vielä kaikkiin kesäkuun jälkeen ja alkusyksystä luettuihin kirjoihin seuraavassa vuosineljänneskatsauksessa syys-lokakuun taitteessa. Toivottavasti syksystä tulee yhtä kirjaisa kuin kesäkin on ollut – jos ei määrältään niin ainakin laadultaan!

10 kommenttia :

 1. We are not ourselves on kovasti yrittänyt lähteä mukaani, mutta toistaiseksi olen ravistanut sen irti hihastani. Tuota Flanagania olin myös ostamassa, mutta jostain löysin rippeen itsehillintää. :) O'Farrellin Heatwaven olen lukenut. Oi miten kovasti pidinkään sen lopusta. Nythän muuten olisi hyvä hetki tarttua siihen, kun Suomessa on helteet. Ai mitkä helteet? No suomalaiset helteet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaanpa oltu samoissa aikeissa, minun itsehillintäni tällä kertaa vain petti :) Toivottavasti ovat sitten itsehillinnän pettämisen arvoisia kirjoja.

   Oi, hyvä kuulla peukuista O'Farrellin kirjalle! Saa vain nähdä ehdinkö sen pariin ennen helteiden (täälläkin noin 22 astetta tuntuu ihan helteeltä, kun se on ollut niin harvinaista herkkua) väistymistä, kun olisi pari kirjaa jonossa ennen sitä. Ehkä luen kirjan sitten pahimpien paukkupakkasten aikaan, jotta edes jokin lämmittäisi :D

   Poista
 2. Kiinnostavia ostoksia olet tehnyt! Erityisesti Winman kiinnostaisi mua, ja ehkä Mitchell.

  Mulla on muuten aivan sama homma tuon Knasun kanssa - en vain saa sitä aloitettua. Keväällä tein päätöksen, että kesän aikana luen vähintään ekan osan, lainasin kirjan kesäkuun alussa, mutta tuossa se vaan pöydällä yhä nököttää avaamattomana. Olen aika varma, että tykkäisin siitä kyllä, mutta jotenkin en vain saa aloitetuksi! Kyllä on ongelmat lukijalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Winmanin uusi on tosi kaunis ja herkkä kirja, ei niin hupsu kuin When God Was a Rabbit. Suosittelen siis ja täytyykin bloggailla siitä viikonlopun aikana. Oletko lukenut Mitchellin muita kirjoja? Luin pari vuotta sitten Cloud Atlaksen enkä nyt aivan ihastunut siihen, mutta nyt viime aikoina on tullut sellainen olo, että pitäisi lukea lisää Mitchellin kirjoja.

   Mikähän meitä Knasussa nyt oikein pelottaa? Minäkin luulen, että kirja olisi kyllä hyvä, mutta ei sitä vain saa avatuksi asti. Mutta luulen myös, että sille tarvitsee oikeanlaisen mielentilan, sillä se ei ole mitään maailman kevyintä ja iloisinta luettavaa. Ehkä pimeä ja masentava loppusyksy voisi olla otollista aikaa masentaa itseään lisää? :D Laitetaan tavoitteeksi!

   Poista
  2. En ole lukenut Mitchelliä lainkaan. Kiinnostavan oloinen kirjailija, mutta ehkä myös vähän vaikea? En tiedä.

   Joo, syksyn pimeydessä Knasu voisi toimia paremmin kuin leppoisina kesäpäivinä! Vuoden loppuun mennessä olen lukenut ainakin 1. osan. Lupaan! :D

   Poista
  3. Cloud Atlas oli joo sinällään vähän vaikea, kun siinä on monta eri tarinaa ja ne limittyvät jännästi toisiinsa. Luonnollisesti muista Mitchellin kirjoista en oikein tiedä, mutta täytyy vain kokeilla.

   Minäpä koitan muistaa lupauksesi (jos minäkin sitten lupaan vuoden loppuun mennessä lukevani ekan osan) ja tulen marras-joulukuun vaihteessa huutelemaan blogiisi, että onkos Knasu jo luettu jos ei ole vielä näkynyt :D

   Poista
 3. Oon katellu tota The Bone Clocksia, sen kansi on niin kaunis<3 Mutta en oo varma, onko se löyhästi jatko-osa The Thousand Autumns of Jacob de Zoet:ille, näin joskus googlailin kun mietin The Bone Clocksin lukemista? Tiedätkö sä tarkemmin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen on kansi on kyllä vetoava!

   Hmm, tutkailin myös asiaa ja vaikuttaisi siltä, että tyyliin kaikki Mitchellin kirjat ovat yhteydessä toisiinsa esimerkiksi joidenkin samojen henkilöhahmojen kautta, mikä ei kuitenkaan estä lukemasta kirjoja missä järjestyksessä haluaa. Mutta jos haluaa edetä turvallisinta reittiä, paras varmaan olisi lukea hänen kirjansa julkaisemisjärjestyksessä. Ilmeisesti The Bone Clocks ja The Thousand Autumns of Jacob de Zoet ovat vähän lähemmin yhteydessä toisiinsa kuin muut kirjat niihin, mutta The Bone Clocksissa on myös viittauksia ja henkilöitä esim. Cloud Atlaksesta ja Black Swan Greenistäkin, joten. Niin, turvallisinta varmaan lukea kaikki julkaisujärjestyksessä :D Minustakin alkoi nyt tuntua siltä, että pitäisiköhän jättää tuo The Bone Clocks vielä odottamaan ja lukea muut ennen sitä!

   Poista
  2. Joo, lueskelin myös, että joku kaikki romaanit yhteen liittävä yberromaani on Mitchellillä ollut ajatuksena :D Mua ton kaiken suuruus vähän pelottaa ja siks en oo tarttunut Mitchellin kirjoihin, seuraan liiankin orjallisesti sitä "oikeaa järjestystä" jossa kirjat pitäisi lukea, niin tuo vyyhti pistää pään sekaisin :D

   Poista
  3. Minäkin olen melko järjestelmällinen ihminen, etenkin kirjojen suhteen, joten pitääpä huolella miettiä, miten alkaisi noita Mitchellin kirjoja lukemaan. Jos julkaisujärjestyksessä lukemisesta ei muuta tyydytystä saa irti, niin ainakin sen mahdollisen ilon siitä, että tunnistaa henkilöhahmoja tai muita viittauksia edellisistä kirjoista. Jos niitä enää muistaa :D

   Poista