6.8.2015

Aikuisten värityskirjat: Mindfulness ja Eläinten valtakunta


Lempipuuhaani lapsena oli värityskirjojen värittäminen. Omistin niitä kymmeniä ja väritin niitä niin kotona, serkkuni luona (joka myös rakasti värityskirjoja) kuin kesälomamatkoillakin, satoi tai paistoi.
 
Nelisen vuotta sitten ostin itselleni Nina Chakrabatin My Wonderful World of Fashion -kirjan, jossa yhdistyvät sekä piirtäminen, värittäminen että DIY-asiat. Valitettavasti en osaa piirtää, en ainakaan ilman mallikuvaa, enkä ole muutenkaan askartelijatyyppiä, ja tuo kirja jäi lähes tyystin käyttämättä, sillä värittämistä siinä on loppujen lopuksi melko vähän. Lisäksi olin ostanut todella kehnot puuvärikynät. Harmitti.
 
Mutta onneksi keväällä alkoi villitys aikuisten värityskirjoista: pääsin vihdoinkin värittämään kunnolla taas lapsuuteni jälkeen! Tuli aika kotoisa olo. Ja tällä kertaa ostin paremmat värikynät.
 
Ensimmäisenä kokeilin suomalaista, taiteilija Kirke Muhosen piirtämää Mindfulness-värityskirjaa. Kirjan esipuheen on kirjoittanut mindfulness-ohjaaja, johdon ja työyhteisöjen valmentaja Antti-Juhani Wihuri, joka kertoo värittämisen olevan sopivan hidasta ja rentouttavaa toimintaa, joka vähentää stressiä ja lisää elämäniloa sekä keskittymiskykyä. Värittäminen myös ylläpitää vireyttä ja tarkkaavaisuutta. Huomasin itsekin olevani rentoutuneempi ja keskittyneempi jo värittäessäni kirjan ensimmäistä kuvaa.


Mindfulness-värityskirjassa on noin 70 sivua väritettävää. Jokainen kuva on omalla sivullaan, joten ne on helppo värittää. Koko aukeaman kokoisten kuvien kanssa on nimittäin se ongelma, että värittäminen voi olla vaikeaa keskikohdan taitoksen kohdalla. Muhosen piirtämät kuvat ovat kauniin yksityiskohtaisia ja aiheiltaan hyvin erilaisia. Väritettävänä on muun muassa eläimiä, esineitä, kuten kuppeja tai kenkiä, ihmishahmoja sekä abstraktimpia aiheita. Muhosen piirtojälki on paksumpaa ja väritettävät alat keskimäärin laajempia (ks. alla oleva kuva) kuin Eläinten valtakunnassa, josta lisää seuraavaksi.


Kuvittaja Millie Marottan Eläinten valtakunta. Värityskirjaseikkailu oli seuraava kokeiluni. Jos minulla lapsena oli kymmeniä värityskirjoja, ei sitä nytkään voi millään pärjätä vain yhdellä. Kaksi (tai useampi) vähän erilaisempaa värityskirjaa tuovat myös vaihtelua värittämiseen. Eläinten valtakunta lupaa myös rentouttaa, rauhoittaa ja lievittää stressiä, tuoda siis värittäjälleen mindfulness-mielentilan.
 
Eläinten valtakunta poikkeaa siinä mielessä Mindfulness-värityskirjasta, että joitakin sen kuvia voi myös itse täydentää piirtämällä. Se ei kuitenkaan ole millään tavalla pakollista, sillä hieman keskeneräisiksi jätetyt kuvat voi vain värittää, kuten itse aion tehdä piirtäjänlahjojeni puuttuessa. Eläinten valtakunnan teemana ovat tietysti kaikenlaiset ja -kokoiset eläimet. Väritettäviä kuvia on niin erilaisista linnuista mereneläviin ja metsien nisäkkäisiin asti.
 

Marottan piirtojälki on hyvin yksityiskohtaista ja ihana koristeellista, ja sanoisin kuvien värittämiseen menevän rutkasti enemmän aikaa kuin Muhosen kuviin. Olen värittänyt, poikaystäväni kanssa yhdessä ja erikseen (värittäminen voi olla myös sosiaalista puuhaa), yllä olevaa mustekalaa pienissä pätkissä jo usemman päivän ajan eikä se ole vielä lähellekään valmis. Marottan kuvat ovat todellakin siis hyvin yksityiskohtaisia ja värikyniä saa olla jatkuvasti teroittamassa terävimmiksi, jotta terä sopii kuvien pieniin väleihin. Väritettävää kirjassa on noin 90 sivun verran. Osa kuvista on koko aukeaman kokoisia, mikä on värittämisen kannalta vähän huono asia kuten jo aiemmin mainitsin.

  
Värityskirjat ovat oiva keino rentoutumiseen etenkin kiireen ja stressin keskellä. Vaikka itse vielä lomailen ja arki on vielä mukavan rentoa, huomaan rauhoittuvani hyvin värityskirjojen äärellä päivän menojen jälkeen. Värittäminen on erityisen mukavaa puuhaa sadepäivinä ja sellaisiin hetkiin, kun tuskailee, ettei ole oikein mitään tekemistä. Minä ainakin olen saanut näiden kanssa kulumaan jo monta mukavaa tuntia. Aikuisten makuun sopivat kauniin yksityiskohtaiset kuvat ovat myös tarpeeksi haastavia, mutta kuitenkin helposti lähestyttäviä – kuka vain osaa värittää. Mutta varoitus: värittämiseen voi jäädä koukkuun ja siitä saa herkästi kätensä kipeäksi!
 
Suosittelen hankkimaan värityskirjan kaveriksi hyvät puuvärikynät. Itse ostin Stabilon GREENcolors-puuvärit, joista väri tarttuu hyvin paperiin ja värien kirjo on sopivan laaja. Laadukkaampiakin ja kattavampiakin värikyniä varmasti löytyy jos haluaa panostaa. Kuitukärkikynien ja tussien kanssa värittäminen toki myös onnistuu, mutta minusta puuvärikynien pehmeämpi jälki näyttää kauniimmalta. Puuväreillä on myös helpompi tehdä joko tummempaa tai vaaleampaa jälkeä, jolloin värien kirjo on suurempi kuin värikynien määrä. Osaava tietysti värittää vaikka vesivärein! Sellainenkin vinkki tuli myös mieleen, että kannattaa pitää tyhjää paperia väritettävän kuvan alla, jottei se sotke seuraavalla aukeamalla olevia kuvia. Kuvan ääriviivat tai värikynän väri saattavat helposti painua toiselle puolelle sivua vaikka puuvärejä käyttäisikin.
 
Oletteko te hurahtaneet aikuisten värityskirjoihin? Minä mietin jo kolmannen hankkimista.
 
––
 
Kirke Muhonen: Mindfulness-värityskirja
Basam Books 2015
 
Millie Marotta: Eläinten valtakunta. Värityskirjaseikkailu
Schildts & Söderströms 2015

14 kommenttia :

 1. Kyllä, hurahdin värittämiseen! Lerta kaikkiaan ihana tapa pitää yllä luovuutta, vaikka ei osaisikaan piirtää (minä en osaa). Rauhoittavaa puuhaa, mutta ongelmana tosiaan on, että välillä värittämisestä ei raaskisi luopua laisinkaan 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on ihan harmittanut, kun ei osaa piirtää tai tehdä käsillään muutenkaan mitään luovaa, mutta värittäminen paikkaa tuota vajetta hyvin :) Ja koukkuunhan tähän jää, se on varma!

   Poista
 2. Värittäminen on aina ollut minunkin lempipuuhaa, ihan pienestä asti. Omistan vieläkin prinsessavärityskirjoja, mutta kyllä nämä aikuistenvärityskirjat ovat ehkä hieman enemmän makuuni kaikkine yksityiskohtineen. Tuo Mindfulness voisikin olla minun mieleeni, tosi kivan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauskaa, että omistat vieläkin lasten värityskirjoja :) Niitäkin voi olla toki hauska värittää, mutta luulisin näiden aikuisten värityskirjojen tuovan vähän enemmän haastetta ja olevan aiheiltaan mielenkiintoisempia.

   Mindfulness-värityskirjassa onkin monipuolisemmin väritettäviä kuvia, jos ei halua kaikkien olevan samaa teemaa!

   Poista
 3. Kyllä on tarkoitus hankkia ja netistä olen joitain kuvia tulostanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin joskus jostain muualtakin, että joku oli ennen näiden värityskirjojen tuloa tulostellut netistä kuvia ja värittänyt niitä. Yksi ratkaisu sekin :) Värittäminen on kyllä mukavaa ajanvietettä, joten suosittelen!

   Poista
 4. Oi mitä ihania. Minä tykkään värittää ja jopa koulukaverit huomasivat sen kun sain 20-vuotis syntymäpäivälahjaksi heiltä värityskirjan ja uudet kynät. Siis ihan tunneilla piirrän ja väritän samalla kun kuuntelen, opin sillä tavalla parhaiten. Nyt olen väritellyt lasten kanssa heidän värityskirjojaan ja esikoinen kiukkuaa kun kuulemma väritän kaikki. Mulle siis pakko hankkia nämä omaksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no sitten ehdottomasti kannattaa hankkia, että äidilläkin on omat värityskirjansa! :D

   Tuo oppitunneilla samaan aikaan kuunteleminen ja värittäminen voisi toimia monella muullakin, kun sitä on paljon keskittyneemmässä mielentilassa värittäessään. Jos ei opettajat vain katso pahalla silmällä :)

   Poista
 5. Nämä ovat ihania! Tosin itse mielummin piirrän kuin väritän. Varsinkin pientä näperrystä on ihana piirrellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, olen aina halunnut osata piirtää hyvin (tai vaihtoehtoisesti laulaa, hyvin)! Mutta muiden piirustustaitoja on ilo katsella, kuten esimerkiksi näissä värityskirjoissa :)

   Poista
 6. Haha, olen miettinyt koko kesän oman värityskirjani ostamista. :-D Olen kuitenkin ollut tarkka, millaisen ostaisin, ja juuri tuo Eläinten valtakunta taisi olla se, joka eniten miellytti silmää. Mahtavaa, että annoit värikynävinkkejä, sillä minun on hommattava myös ne. Itsekin olen pitänyt värittämisestä ja ylipäänsä piirtämisestä pienestä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkka kannattaa ollakin, että löytää mieleisensä, jotta kirjaa on sitten kiva väritellä :) Eläinten valtakunta on ihana. Ja värikynistä tosiaan Stabilon puuvärit ovat oman kokemukseni mukaan hyvät ja sopivan hintaiset. Olisi kiva testata myös kalliimpia kyniä ja katsoa miten paljon paremmat ne ovat verrattuna Stabiloon, mutta katsoo nyt milloin viitsii sijoittaa.

   Poista
 7. Hihii, mun tekis niin mieli ja tuota Eläinten vallankumousta olen katsellut, mutta saas nähdä. Ehkä koulustressin keskelle se voisi sopia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, älä osta Eläinten vallankumousta kuitenkaan, sitä voi olla vaikeampi väritellä! ;D

   Eläinaiheet ovat tosi kivoja väritettäviä, joten en ihmettele, että moni tuttunikin on päätynyt ostamaan juuri tuon värityskirjan. Ja nämä sopivat täydellisesti koulustressiin. Vaikka olisi vähän kiirettä, niin aina ehtii kuitenkin vaikka kymmeneksi minuutiksi rauhoittua värittämisen pariin. Ei näitä muutenkaan montaa tuntia kerralla jaksa värittää, kun käsi jo kramppaa. Minullakin tulee varmasti käyttöä gradun ahdistaessa :D

   Poista