23.7.2015

Bill Willingham: Fables 1 : Legends in Exile


Minua on jo jonkin aikaa kiinnostanut Bill Willinghamin kirjoittama Fables-sarjakuva ja olenkin sen ensimmäistä osaa metsästänyt kirjastosta melkein joka käynnilläni, mutta aina joku muukin on ollut siitä kiinnostunut (eikä hinku ole ollut niin kova, että olisin viitsinyt sitä varata). Viime käynnillä lopulta tärppäsi ja päätin lainata ensimmäisen osan testiin.
 
Fables kertoo Fabletownin asukkaista, jotka elävät keskellä tavallisia newyorkilaisia, vaikka he ovatkin meille tuttuja satukirjojen sivuilta. He ovat joutuneet pakenemaan omista kuningaskunnistaan, meidän satumaailmastamme, jotka vihollinen on heiltä valloittanut. Jotkut heistä näyttävät ihan tavallisilta ihmisiltä ja toiset ovat eläinhahmoja, jotka asuvat Fabletownin ulkopuolella sijaitsevalla Farmilla. Henkilöillä on erilaisia, usein omaan satuhahmoonsa liittyviä maagisia kykyjä.
 
Fables: Legends in Exile sisältää viisi ensimmäistä Fablesin osaa, jotka liittyvät juonellisesti toisiinsa: Snow Whiten, joka työskentelee Fabletownin yhteisön pormestarin apulaisena, sisko Rose Red on kadonnut tai ehkä jopa murhattu. Fabletownin sheriffi Bigby Wolf ryhtyy selvittämään asiaa. Tapauksen selvittämisen lomassa lukija tutustetaan Fabletownin maailmaan, sen asukkaisiin ja heidän historiaansa.
 
Luen sarjakuvia vähän ja vielä vähemmän tällaisia jatkuvajuonisia sarjiksia, joten Fables on varsin virkistävä uusi tuttavuus, joka ei ihan heti lopu kesken. Osia on julkaistu yhteensä 150 ja ne on koottu 22 kirjaan. Paksumpia, deluxe edition -albumeitakin on painettu, joihin on koottu kerralla useampi osa. Viimeinen 150. osa julkaistaan tässä kuussa, mikä lienee haikeaa sarjakuvan faneille.
 
Alkuun voisi luulla, että Fables on jotain herttaista ja söpöä luettavaa satuhahmoineen ja se sopisi lapsillekin, mutta väärin menee. Fablesissa liikutaan ihan aikuisten maailmassa ja aikuisten ongelmissa. Rose Redin katoamistapaus ei sekään nyt ihan satukirjan sivuilta ole. Olin vähän epäileväinen, miltä satuhahmot tuntuvat aikuisten sarjakuvassa, mutta aika hauskojahan ne ovat eikä niitä tule sillä tavalla ajateltua tuttuina satuhahmoina, vaikka niillä tiettyjä samoja ominaisuuksia onkin. Nämä satuhahmot ovat myös paljon ronskimpia kuin ne alkuperäiset. Pinocchio esimerkiksi on tyytymätön jäätyään ikuisiksi ajoiksi pikkupojaksi, vaikka haluaisi, että hänen kiveksensä laskeutuisivat ja pääsisi panemaan!
 

Pidän kovasti Fablesin piirtäjien Lan Medinan, Steve Leialohan ja Craig Hamiltonin piirrosjäljestä. Se on tarkkaa ja yksityiskohtaista. Erityisesti henkilöhahmojen eri ilmeet ja mielentilat on tuotu hyvin esille. Sarjakuva myös etenee sujuvasti, sillä tekstiä ei ole liikaa ja ruudut seuraavat toisiaan selkeästi, mutta myös kivasti rytmitellen. Sivujen pohjaväri vaihtelee valkoisesta mustaan ja välillä ruutujen reunat on koristeltu hienosti ja tarinan vaiheeseen sopivasti.
 
Innostuin tästä nyt sen verran, että pakko saada lukea lisää! Saatanpa myös kokeilla Fablesiin pohjautuvaa The Wolf Among Us -peliäkin.
 

––
 
Bill Willingham: Fables 1 : Legends in Exile
Kuvittaneet: Lan Medina, Steve Leialoha, Craig Hamilton
Vertigo 2002, 127 s.

8 kommenttia :

 1. Oooh, sullahan on ollut luettavana viime aikoina vaikka mitä mielenkiintoista! Tätä minäkin olen yrittänyt metsästää, mutta heikoin tuloksin..

  Sinulle on muuten haaste blogissani:
  http://hh-lukija.blogspot.fi/2015/07/3-kirjaa-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut melkoinen lukudraivi päällä, yleensä etenen vähän maltillisemmin, mutta enpä valita :)

   Löytyykö tätä kirjastosta sieltä päin? Toivottavasti joskus saisit metsästettyä, edes sitten vaikka edullisesti jostain (netti)kirjakaupasta!

   Kiitos haasteesta!

   Poista
  2. Kirjastosta löytyy vaikkakin pienen varauslistan takaa, mutta eiköhän tätä jaksa sen verran odottaa :)

   Kiva kun ehdit vastailla!

   Poista
  3. Ovatpa nämä sitten suosittuja! Minäkin jään ihan rauhallisesti odottamaan, että toinen osa olisi joskus hyllyssä kun kirjastossa käyn. En ole muutenkaan oikein sarjojen lukija – siis en ikinä jaksa lukea mitään kirjasarjaa putkeen, kun kaipaan niin paljon vaihtelua – joten ei haittaa odotella.

   Oli kiva haaste :)

   Poista
 2. Me pelataan tällä hetkellä poikaystävän kanssa Wolf Among Usia ja reilu puolivälin jälkeen olen ihan koukussa! Suosittelen!

  Fablesista: luin joskus melkein kymmenen vuotta sitten kahdeksan tai yhdeksän ensimmäistä albumia. Siinä kohtaa minulle sarja vähän hyytyi, vaikka siihenastisista osista olin tykännyt tosi paljon. Tänä vuonna otin sarjan uudelleen lukuun (vaikka en ole kirjoista blogannut). Tilasin nettikaupasta sarjan viisi ensimmäistä albumia, jotka ahmaisin ja jotka tyrkytin lukuun myös poikaystävälle, joka ilokseni innostui myös. Kunhan raaskin pistää eurot likoon, pitää tilata myös lisää. Toivon, että tällä lukukierroksella en koe hyytymistä, vaan sarja pitäisi imunsa myös kasi- ja ysialbumien kohdalla. (Tai jos joku suvantovaihe sarjassa onkin, niin että siitä pääsisi yli nopeasti.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin poikaystäväni pelasi sitä ja sen verran mitä sitä seurasin, niin vaikutti hyvältä!

   Toivottavasti minäkin jaksaisin lukea nämä kaikki läpi. Ehkä jos hitaasti kerrallaan etenee, niin jaksaa? Ja ahmaista sitten sen kasin ja ysin. Sarjan albumit tuntuvat olevan aika suosittuja kirjastossa, joten voi olla, että toisen osan saamisessa menee yhtä kauan kuin tämän ensimmäisen. Koko sarja näyttäisi varmasti hienolta kirjahyllyssä ja ehkä vähän houkuttaisi ostaa näitä omaksi, mutta yritän nyt hillitä itseni ja pitäytyä kirjastossa :D

   Poista
 3. Oi kiva että tykkäsit tästä :) Minäkin olen nyt jo monta kuukautta yrittänyt metsästää viidettä albumia kirjastosta, heikoin tuloksin.. Kuudennesta eteenpäin niitä siellä näyttäisi välillä olevan, mutta viides on kuumaa kamaa. Ehkä kun tarpeeksi jaksaa kärkkyä :) Onneksi on muutakin lukemista niin jaksaa kyllä odottaa, varata en myöskään viitsisi.

  Olen myös miettinyt tuota The Wolf Among Usia, poikaystävä ainakin tykkäsi :) Olen kuitenkin muita saman pelitalon pelejä pelannut ja pitänyt niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisikohan peli olla osasyynä siihen, että nämä ovat nyt niin kuumaa kamaa? Ehkä. Mutta hyvää jaksaa odotella :)

   Jep, peli näytti tosi hyvältä, kun minunkin poikaystäväni sitä pelasi. Olisin silloin voinut jo kokeilla itsekin, mutta halusin ensin lukea ekan sarjakuvan, jotta olisin vähän perillä siitä, mistä oikein on kyse. Voi ei, keksin koko ajan kaikkea kivaa tekemistä, kun pitäisi vähitellen alkaa orientoitua kohti syksyä ja opintoja!

   Poista