3.6.2015

Kesäkirjat 2015Ihanaa, kesä on täällä! No, sään puolesta ei ihan vielä, mutta toivottavasti pian. Olin keväällä kaksi kuukautta työharjoittelussa, pidin viime viikon lomaa ja nyt olen vielä kuukauden kesätöissä oman alan työtehtävissä. Olen onnellinen, että sellaisia töitä on riittänyt humanistille, jospa sitten valmistuttuanikin.
 
Tämän kuukauden mittaisen kesätyöpätkän jälkeen minulla on vihdoin ja viimein lomaa aina syyskuulle asti. Viime kesä oli todella raskas, sillä olin siitä puolet töissä sekä samaan aikaan ja loput kesästä tein kuin hullun lailla tenttejä ja esseitä. Vannoinkin jo silloin, että seuraavana kesänä en tee mitään opintojeni eteen! Tentit ja esseet saakin todella odottaa, mutta graduahan sitä pitäisi aloitella. Onneksi sen aloittelu ei ole vielä kovin intensiivistä työtä (tai niin ainakin suunnittelin...), lähinnä aihepiiriin tutustumista ja arkistossa istumista, joten enköhän ehdi myös rentoutua.

Ja mikäpä muu on parempi keino rentoutua kuin kirjojen lukeminen? Pari viime viikkoa olen pyöritellyt päässäni listaa kirjoista, jotka haluaisin lukea kesän aikana ja muodostanut niistä top kympin. Luulen kyllä, etten todellakaan tule lukemaan niitä kaikkia kesän aikana, mutta haaveileminenkin on jo ihanaa. Ja minulla on ollut hieman ikävä listojen tekemistä.
 
1. Mark Z. Danielewski: House of Leaves
Aloitin House of Leavesin jo kerran, melkein kaksi vuotta sitten (!), mutta paksuna ja painavana kirjana se jäi vähitellen muiden kirjojen jalkoihin ja unohtui. Nyt aion ryhdistäytyä ja kokeilla sitä uudelleen, sillä se on kyllä varsin kiinnostava ja varmasti yksi erikoisimmista näkemistäni kirjoista.
 
2. Mark Z. Danielewski: The Familiar: One Rainy Day in May (vol. 1)
Jotta kesäkirjalistani olisi mahdollisimman monipuolinen, täytyy sillä olla toinenkin Danielewski! Tilasin kirjan poikaystävälleni, joka ihastui House of Leavesiin, ja sitten luin, että The Familiar tulee olemaan sarja. 27-osainen sarja. Mitä helv... oli ensimmäinen reaktioni, mutta ihan totta se on! Danielewski suunnittelee ilmeisesti julkaisevansa kaksi kirjaa vuodessa, joten minulla ei tule olemaan pulaa synttäri- ja joululahjaideoista reiluun 13 vuoteen! Pitää se sitten kai itsekin tämä sarja lukea, jos se kerta tulee viemään puolet kirjahyllystä.
 
3. Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani
Suunnittelin jo joskus viime vuoden lopulla lukevani tämän tänä vuonna, ehkäpä juuri kesällä. En ole vielä lukenut, joten kesäkirjakseni se siis päätykööt. Enpä ole lukenut Oatesia pitkään aikaan.
 
4. Ulla-Lena Lundberg: Jää
Ikuisesti lukulistoillani roikkuva teos. Jospa ihan aikuisten oikeesti jo tänä kesänä? Onko tämä muuten edes mitenkään kesäinen kirja? No, ei se haittaa.
 
5. Karl Ove Knausgård: Taisteluni I
Vähän sama kohtalo kuin edellisellä. Viides osa tuli juuri kauppoihin, joten kiirettä pitää.
 
6. J. K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows
En ole uskaltanut vielä lukea Pottereita loppuun, apua! Half-Blood Princen luin kuitenkin jo maaliskuussa, joten jotta vielä muistaisin tarpeeksi hyvin, olisi tämä viimeinen luettava aika pian. Tämä on kyllä varmasti niin paras kesäkirja.
 
7. George R. R. Martin: A Game of Thrones
Saapa nähdä, miten Game of Thronesin käy tässä paksujen romaanien kilvassa. Kovasti haluaisin kyllä lukea tämän ja kaikki muutkin sarjassa ilmestyneet kirjat, sillä tv-sarjakin on niin raivostuttava ja huippu yhtä aikaa. Kirjan paksuus ja sen hieman pelottavalta vaikuttava englanninkielinen sanasto ovat kuitenkin pidätelleet minua, ainakin tähän kesään asti. Onko tämä sarja kuitenkin suhteellisen helppo lukea englanniksi?
 
8. Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
Jotain vähän nauruja kirvoittavaakin tälle listalle. Sain kirjan Ullan luettujen kirjojen arvonnassa ja veikkailisin, että tämä on aika otollinen kesään.
 
9. Margaret Atwood: Oryx ja Crake
Kuinkahan kauan olen halunnut lukea Atwoodin MaddAddam-trilogian? KAUAN. Tämä kirja on pakko muistaa lainata kirjastosta seuraavan kerran kun siellä asioin.
 
10. Sarah Winman: A Year of Marvellous Ways
Winmanilta tulee uusi kirja tämän kuun puolivälin tienoilla, apua! Ehdottomasti haluan lukea sen heti heti heti. Jos se on lähelläkään When God Was a Rabbitia, niin...
 
Ja listan ulkopuolellehan jäi tietysti vaikka ja mitä muitakin kirjoja, jotka tekisi mieli lukea jo tämän kesän aikana. Esimerkiksi ne noin sata kirjastolainaa, joista varmaan ainakin suuri osa tuleekin myös luettua jo ihan siitä syystä, ettei niitä tarvitsisi palauttaa kirjastoon lukemattomina.
 
Mitenkäs teillä muilla, ehdittekö viettämään kesälomaa lukemalla kirjoja? Oletteko suunnitelleet mitä haluaisitte lukea kesän aikana?

22 kommenttia :

 1. Ihana kirjalista! Ja kiva kuulla, että saat tänä kesänä viettää aikaa vähän rennommin :)

  Minullakin pyörii päässä kymmeniä kirjaehdotuksia kesäksi, mutta koska yritän vähentää listasuorittamista, niin taidan jättää ne toistaiseksi julkaisematta. Vaikka en voi kiistää, etteikö omista tbr-listoista olisi kiva bloggailla.. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan niin innolla heinäkuun alkua, ihanaa päästä vain loikoilemaan (ja siivoamaan kämppä lattiasta kattoon, käymään läpi kaikki kaapit ja niiden sisältämät turhat tavarat, pohtimaan sitä gradua... eikä, nyt en halua kyllä ajatella moisia!)

   Saapa nähdä, miten hyvin onnistun sitoutumaan tähän(kään) listaan. Palataan asiaan sitten syyskuussa :D

   Poista
 2. Mukava listaus. :) Minulla ei ole juuri vapaata, joten ei uskalla kovia haaveilla, mutta mainittakoon Taivaan pilarit, Paluu Rivertoniin, 1Q84, Valontuojat, Kaikki se valo jota emme näe, Muukalainen ja Kuninkaan koitos. Jos edes jonkun noista.

  Minun pitäisi myös tutustua Atwoodin kirjoihin ja jatkaa Taisteluni sarjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Toivottavasti löydät kuitenkin aikaa lukemiselle, sillä nuo sinun suunnitelmasi kuulostavat kyllä varsin hyviltä. Paluu Rivertoniin on muuten myös yksi sellainen kirja, jonka minun on pitänyt lukea jo kauan aikaa. Harkitsin sitä tälle listalle, mutta petyin Mortonin Hylättyyn puutarhaan, joten en tiedä milloin uskallan lukea Rivertonin. Kaikki se valo jota emme näe kiinnostaa muuten minuakin. Se on saanut vähän ristiriitaisen vastaanoton, mutta jospa tykkäisimme!

   Poista
 3. Lainasin tänään Jään kirjastosta, ajattelin että jos viimein lukisin sen kun on ollut minullakin pitkät ajat lukulistalla. :) Moranin kirjasta tykkäsin, on mukavan railakas. Kiva vinkkilista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa ehdit lukea Jään ennen minua, pitää tulla sitten lukemaan mietteitäsi. Ja kiva kuulla, että tykkäsit Moranin kirjasta. Vaikuttaa sopivalta kirjalta tällaisten raskaampien tiiliskivien joukkoon.

   Poista
 4. Kivan kuuloisia kesäkirjoja. Minä en ole tehnyt suuria suunnitelmia, mutta raahannut kyllä kirjastosta aikamoisen pinon luettavakseni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sinun pinosi olikin aika mahtava :) Eipähän tosiaan tarvitse heti lähteä lainaamaan lisää. Täällä meillä päin pääkirjasto (jossa lähes poikkeuksetta aina asioin) on jokakesäiseen tapaansa kiinni koko juhannusviikon lattioiden lakkauksen vuoksi, mutta onneksi olen ehtinyt haalia sieltä vaikka ja mitä luettavaa täydentämään tätä kesäkirjalistaa.

   Poista
 5. Minä en ole listoja kirjoittanut, mutta omassa hyllyssäni odottaa vaikka kuinka monta kirjaa, jotka olen luvannut lukea "sitten joskus". Jos vaikka tänä kesänä olisi niiden aika. Tuon Jään olen lukenut ja pidin siitä valtavasti! Sen jälkeen luin Marsipaanisotilaan, eikä se sitten tehnyt niin suurta vaikutusta kuin Jää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä minunkin listani kirjoista ainakin puolet on sellaisia, jotka minun on pitänyt lukea jo kauan aikaa, monta kesää, syksyä, talvea ja kevättä sitten :D Mutta kesä on aika otollinen aika lukea niitä hyllyyn jämähtäneitä kirjoja, kun on aikaa eikä syksyn uutuuskirjat vielä ehdi houkutella.

   Oi, kiva kuulla kehujasi Jäästä. Minun on PAKKO lukea se viimein!

   Poista
 6. Kivan näköinen lista! Tuo Winmanin uusin on mennyt minulta kyllä ihan ohi, hyvä kun mainitsit sen! Kani nimeltä jumala oli nimittäin kyllä ihana kirja, pitää tämäkin päästä lukemaan. Oryx ja Crake odottelee minulla hyllyssä, sekin olisi kiva lukea piakkoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan niin innolla tuota uutta Winmania! Huomasin juuri, että ko. kirja on jo saatavilla esim. Adlibriksellä (nidottu). Odotan itse ehkä vielä kovakantisen julkaisemista, ehkei tässä niin hoppu kuitenkaan ole :D

   Olen lukenut Atwoodilta vasta Nimeltään Gracen, mutta se taisi olla sitä realistisempaa Atwoodia, joten houkuttaisi kokeilla vähän toisentyyppistäkin.

   Poista
 7. Onpa mukavan näköinen lista! Kesälista on vielä tekemättä, mutta hyllyssä odottaa niin paljon hyviä kirjoja että huhhuh, niin omia kuin kirjaston lainojakin. :) Noista kirjoista erityisesti vinkkaisin Morania ja Atwoodia, ovat keskenään tietysti hyvinkin erilaisia, mutta molemmat omalla tavallaan mahtavia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei tässä kirjoista pulaa onneksi ole :D Pääasia, että on valinnanvaraa.

   Kiva kuulla, että olet tykännyt Moranista ja Atwoodista, kannustaa tosissaan lukemaan molemmat nyt kesän aikana!

   Poista
 8. Hieno lista. Listasi Oryx ja Crake herättää minussa monenlaisia ajatuksia. En ole lukenut sitä, en edes Herran tarhureita. En edes tiedä, miksi nämä ovat kirjahyllyssäni. Olen ollut tienhaarassa ja miettinyt ihan vakavasti kääntymistä toiseen suuntaan. Missään nimessä nämä eivät ole minua. Olen ollut niin kauan Atwood fani, että hirvittää. Hän on ollut kirjakaanonini peruspilari. Minun Atwoodia ovat Kivettyneet leikit ja Lievää vakavampi. Niin vain eilen tein ratkaisuni, että jatkan. Uusi maa teki tuon päätöksen saapumisellaan. Näin voimakas voi olla yhdistävä side.

  Lunbergin Jää tökki minua kielellään.

  Olen vasta viikon vanha Knasulainen. Tiistaina täydensin kokoelmani täyteen, lauantaina ostin ensimmäiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivettyneet leikit ja Lievää vakavampi lienevät realistisempaa kuvausta kuin esim. MaddAddam-trilogia? Ilmeisesti dystopia ei ole suosikkejasi, joten siksi olet vierastanut Oryx ja Crakea? Minäkin luen melko vähän dystopiaa, mutta se on välillä ihan raikasta vaihtelua, jotain erilaista verrattuna siihen, mitä normaalisti luen.

   Oho, sinäpä innostuit! Oletko lukenut vielä ensimmäistä Knasua? Saapa nähdä, miten minä tulen innostumaan.

   Poista
 9. Voin suositella Ulla-Lena Lundbergin Jäätä! Luin juuri hänen toisen teoksensa Leo, joka oli ehkä minusta vielä tuota Jäätäkin parempi. Ota vaan rauhassa aikaa lukemiseen ja rauhallinen paikka, niin saat kokemuksesta eniten irti. Plussaa, jos löydät lukupaikan veden ääreltä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kehuja Jäästä! Ainakin nimi voisi viilentää kesähelteillä, jos ne koskaan tulevat. Eiköhän ensi kuu ole lämpimämpi ja silloin minulla onkin enemmän aikaa lukea. Täytyykin hankkiutua veden luokse. Jos säät ovat surkeat, täytynee tyytyä vesilasin edessä istumiseen :D

   Poista
 10. Olen lukenut listaltasi ainoastaan Potterin (ja Oatesia aloittelin joskus, mutta ääh, ei ollut minun kirjani sillä hetkellä), mutta monen lukeminen kiinnostaa kovasti. Varsinkaan Winmanin uutta kirjaa en millään jaksaisi odottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat suurimmilta osin tämmöisiä ikuisuuslistalaisia, mutta jospa saisin lyhennettyä tuota listaa nyt kesän aikana. En tosin ole vielä aloittanut näistä yhtäkään, mutta viimeistään heinäkuussa aion!

   Winmania saa jo nidottuna esim. Adlibrikseltä! Itse taidan odottaa kovakantista heinäkuun puolelle, sillä silloin ilmestyy yksi poikaystävääkin kiinnostava kirja, niin tuleepahan samaan pakettiin :)

   Poista
 11. Oi, uusi kirja Winmanilta! Kani oli ihana <3

  En ole vielä suunnitellut kesälukemisia kovin tarkasti, mutta todennäköisesti luen ainakin Kalle Päätaloa (Iijoki-sarja), Enid Blytonia (Viisikot), J. R. Wardia (Mustan tikarin veljeskunta -sarja), luottokirjailija Stephen Kingiä, ehkä Susan Fletcheriä, Anu Kaajaa, James Francoa ja mitähän vielä... Piti ihan luntata, että mitä kaikkea on tullut kirjastosta hamstrattua ;) Aion ehdottomasti pitää kesälomalla tai jonakin kesäviikonloppuna lukumaratonin ja ainahan voi napata lyhyempiä hetkiä lukemiselle arkenakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekisi ihan mieli lukea Kani uudelleen, oli se sen verran ihana!

   Sinunkin lukulistasi kuulostaa mahtavalta. Viisikoissa lienee nostalgiaa! Olen lukenut niitä muutaman lapsena, mutta en sitten kuitenkaan kovin innostunut niistä. Ja hei, luepa tosiaan Fletcheriä, sopii todella hyvin tunnelmallisiin kesäiltoihin.

   Minä en ole vielä harrastellut lukumaratoneja! En tiedä, olenko kovin hyvä maratonlukija, kun keskittymiskyky on välillä vähän mitä on. Mutta kun jään lomalle, aion kyllä pyhittää suurimman osan ajastani vain lukemiselle. Nyt lukeminen on jäänyt vähän vähemmälle, kun tuntuu, ettei oikein jaksa tehdä mitään työpäivien jälkeen. Onneksi alkaa viikonloppu.

   Poista