21.6.2013

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä. Kirjablogikirja


Toissa päivänä postiluukusta kolahti tilaamani ja kauan odottamani kirjablogeista ja kirjabloggaamisesta kertova Rivien välissä. Pienen soman kirjan ovat kirjoittaneet itsekin kirjabloggaavat Katja Jalkanen ja Hanna Pudas. Kiitos heille kirjan kirjoittamisesta, sillä Rivien välissä on todella mielenkiintoista luettavaa!

Kirjablogikirja käsittelee kirja- sekä kirjailijablogeja monelta eri kantilta. Jalkanen ja Pudas avaavat muun muassa kirjabloggaamisen lyhyttä historiaa, kirjabloggaajan profiilia, kirjablogien yhteneväistä mutta silti niin monipuolista sisältöä sekä ruotivat kustantamoiden ja blogien välistä suhdetta ja itse blogitekstejä. Lopussa kerrotaan myös erilaisista blogipalkinnoista ja -tempauksista. 

Kirjassa ääneen ovat päässeet myös monet kirjabloggaajat, sillä kirjaa varten kerättiin kyselyn avulla tausta-aineistoa yhteensä 61:ltä kirjablogia pitävältä. Kirjaan sisältyy siis paljon lainauksia meiltä kirjabloggaajilta, otettuna joko suoraan kyselyn vastauksista tai blogiteksteistä; oli muuten hauskaa löytää joukosta omiakin vastauksia! Kirjaan sisältyy lainauksia myös blogeja pitäviltä kirjailijoilta, joista omaan kyselyynsä vastasi 14.

Rivien välissä ei tuonut minulle paljoa uutta tietoa – olenhan itsekin kirjabloggaaja, joka seuraa yli sataa muuta kirjablogia, joten tämä kirjanystävien oma pieni maailma on minulle hyvin tuttu. Sen sijaan kirjablogeja vain vähän tai ei ollenkaan seuraaville Rivien välissä takuulla tuo uutta. Ajattelinkin antaa kirjan seuraavaksi luettavaksi poikaystäväni äidille, joka on kiinnostunut kirjablogeista, mutta ei pysty niitä eräistä syistä oikein itse seuraamaan, ja odotan tietysti mielenkiinnolla, mitä hän on kirjasta ja sen kirjablogeista välittämästä kuvasta mieltä.

Yllätyin kuitenkin yhdestä tiedosta: "Kirjabloggaajat ovat keskimäärin korkeasti koulutettuja, peräti 90 prosenttia on joko suorittanut korkeakoulututkinnon tai opiskellut yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa, mutta joukkoon mahtuu ihmisiä hyvinkin erilaisista taustoista." Se on minusta aika selvää, että paljon kirjoja lukevat ovat usein juuri korkeasti koulutettuja, mutta tätä en ollut kuitenkaan tullut ajatelleeksi koskaan kirjabloggaajien kohdalla. 90 prosenttia kyselyyn vastanneista 61:stä bloggaajasta on kuitenkin paljon! Fakta on kiinnostava, mutta tietysti tärkeintä on se, että kirjablogia voi pitää kuka vain – iästä, sukupuolesta, uskonnosta, koulutuksesta tai mistä tahansa riippumatta. Ainoastaan kyky lukea, kirjoittaa ja käyttää nettiyhteydellä varustettua tietokonetta on pakollista.

Asia, jota en myöskään ollut aiemmin ajatellut ja joka tuli kirjablogikirjassa esille, on se, että toisen kirjabloggaajan iällä ei vaikuta olevan väliä tämän blogia lukiessa, kommentoidessa tai ylipäänsä seuratessa. Itsekin seuraan blogeja, joiden kirjoittajat ovat minua lähes kymmenen vuotta nuorempia ja niitä, jotka taas ovat kymmeniä vuosia vanhempia, ja pidän molemmista ääripäistä kuin myös kaikesta siltä väliltä. Kirjabloggaajien ikää ei tule edes ajatelleeksi saatika huomaa muiden blogeja lukiessa. Minusta se on todella positiivinen asia.

Rivien välissä on erittäin asiallisen ja myöskin oikean kuvan antava kirja kirjablogeista ja -bloggaamisesta. Se toivottavasti selventää joidenkin jopa ihan vääränlaista mielikuvaa tästä harrastuksesta, jota se siis kaikille kirjabloggaajille ehdottomasti on. Kirjassa on kuitenkin jonkin verran toistoa, mutta en antanut sen häiritä itseäni. 

Tällä kertaa en oikein pysty edes tähdittämään tai muutenkaan arvottamaan kirjaa, sillä olen itse siinä niin sisällä enkä edes halunnut olla puolueeton siitä kertoessani!

Rivien välissä on esitelleet jo myös Sinisen linnan kirjasto sekä Sallan lukupäiväkirja. Mutta luulenpa vahvasti, että tässä on yksi kirjabloggaajien kesän luetuimpia ja blogatuimpia kirjoja. :)

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä. Kirjablogikirja
Kansikuva: Kira Leskinen
Avain 2013, 168 s.  

13 kommenttia :

 1. Vaikuttaa ihan kiintoisalta ja ajankohtaiselta kirjalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisen ajankohtainen kyllä. Eihän tämä tietystikään kirjabloggaajalle tuo paljoa uutta, mutta kiintoisaa kirjaa oli silti lukea :)

   Poista
 2. Hyvä, että tuot ikäasian esille. Olen itse huomannut saman eli iällä ei tosiaan ole väliä. Kirjat ja niistä keskusteleminen ovat se "juttu".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutuilisin niin, että 40-vuotiaan mammabloggaajan seuraajista suurin osa itsekin on suunnilleen samanikäisiä mammoja ja sitten vaikka 16-vuotiaan muotibloggaajan seuraajat itsekin teini-ikäisiä – tai ei ainakaan "jo" viiskymppisiä. Kirjablogeissa taas (ja luultavasti myös esimerkiksi käsityö- ja leivonta-/ruokablogeissa) iällä ei vaikuta olevan merkitystä.

   Poista
 3. Ikä tai koulutuskaan eivät tosiaan ole se juttu, vaan käsitellyt kirjat ja kirja-asiat. Sukupuolellakaan ei ole väliä, vaikka mielelläni luen myös miesten pitämiä (valitettavan harvalukuisia) kirjablogeja. On aivan mahtavaa, että kirjat ja lukeminen yhdistävät niin monia ja erilaisia ihmisiä. Eikä ole edes pakko pitää samoista tai samanlaisista kirjoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, minäkin seuraan muutamaa miehen pitämää kirjablogia, mutta ei sitä sukupuolta heidänkään blogeja lukiessa tule ajatelleeksi. Ja hei, hyvä pointti, ei tosiaankaan tarvitse pitää edes samanlaisista kirjoista! Luen itse esimerkiksi vähän dekkareita tai spefiä, mutta seuraan kyllä useitakin blogeja, joissa näitä genrejä luetaan todella paljon.

   Poista
 4. Minäkin ajattelin tämän lukea, jahka kerkeän. Koskeehan kirja minuakin ;)

  Kirjablogeissa on minusta juuri hienoa se, että taustalla ei juurikaan ole väliä. Ikä, sukupuoli tai ammatti eivät juurikaan merkkaa tai tule edes esille blogeissa. Eikä niillä ole mitään merkitystäkään! Kaikki voivat kirjoitella ja jutella kirjoista. Kirjarakkauteen ei vaadita mitään tiettyjä piirteitä keltään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän jokaisen kirjabloggaajan kannattaa tämä kirja lukea :D Se on suorastaan pakollista!

   Tulipa mieleeni, että on aika hassu juttu, miten muotiblogeja (harvoin) lukiessani haluan mielelläni nähdä bloggaajan kasvot, mutta sitten kirjablogia lukiessani en niitä kaipaa tai edes ajattele koko asiaa. Eivät kuvat bloggaajasta tietenkään haittaa, mutta en vain kaipaa niitä. Vain itse jutulla – ja sillä luetulla kirjalla – on merkitystä. :)

   Poista
 5. Luulen, että korkeasti koulutetuilla saattaa olla matalampi kynnys ryhtyä kirjoittamaan kirjasta, kyllä me muutkin luetaan ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta miksiköhän korkeasti koulutetuilla saattaisi olla matalampi kynnys kirjoittaa kirjoista? Mielenkiintoista, mutta voihan se olla noinkin. Rivien välissä -kirjassa mainittiin muistaakseni ruotsalainen lukupiireihin liittyvä tutkimus, jossa oltiin huomattu tuo sama ilmiö, että paljon lukevat ovat usein korkeasti koulutettuja. Ja kyllä se minusta käy järkeenkin.

   Mutta eihän se tietenkään sitä kumoa, etteivätkö muutkin, vähemmän kouluttautuneet, lukisi. En näe lukemista ja kirjoista keskustelemista minään muka elitistisenä harrastuksena. Minäkin lukisin varmasti aivan yhtä paljon kuin nytkin, vaikken opiskelisi korkeakoulussa. Luin silloinkin, kun opiskelin ammattikoulussa. Ja tietysti luin sitä ennenkin. Kirjablogin aloitin ennen korkeakouluun menoa.

   En tiedä, onko olemassa mitään tilastotietoa, joka osoittaisi, että korkeasti koulutetut lukisivat vähemmän kouluttautuneita enemmän. Olisi mielenkiintoista saada tietää! :)

   Poista
 6. Kyllä tämä on mielenkiintoinen maailma. Ennen tämän kirjan lukemista etenin reittiä Kortelainen (jonka olin lukenut)- Google - Lukuisa - kommentti -kysymykset - hyödylliset vastaukset - vierailu lukuisilla blogisivuilla - aloin päästä jyvälle - viimein tämä kirja. Nyt tiedän jo paremmin, mistä on kyse. Tuskin vielä alan itse blogia pitämään, mutta taatusti otan vinkkejä blogimaailmasta, se on <3...

  Mutuhuttuna: tunnen joukon vähemmän koulutettuja, jotka lukevat paljon ja myös korkeasti koulutettuja, jotka eivät juuri kirjoihin koske.

  Kiitos arvioinnista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reijo, ihana kuulla, että kirja avasi sinulle kirjablogien maailmaa vielä enemmän! Siihen tarkoitukseen Katja ja Hanna sen tietysti ovatkin kirjoittaneet, mutta erityisen kivaa on, että se löytää kiinnostuneita myös kirjabloggaajien ulkopuolelta :)

   Mukavia hetkiä kirjablogien – ja uusien lukukokemusten – parissa!

   Poista