12.4.2013

Listarakkautta: Lempikirjailijat

Tekee mieli kirjoittaa blogiin, mutta en ole saanut vieläkään luettua tällä hetkellä kesken olevaa paksua kirjaa loppuun. Se on ollut hyvä, mutta kun lukuaikaa on lähinnä vain iltaisin, en ole edennyt juuri nimeksikään. Mutta ei siinä mitään, sillä teen tänään taas pitkästä aikaa yhden The Broke and the Bookish -blogin Top Ten Tuesday -listauksista. Aiheena on kymmenen lempikirjailijaani.
 
1. John Irving
Heti Garpin maailman luettuani tiesin, että Irving on jumala. En ole vielä lähellekään lukenut Irvingin kaikkia teoksia, mutta niitä tuntemattakin voin sanoa, että Irving on ehdottomasti yksiä suursuosikkejani. 

2. Claudie Gallay
Gallayn Tyrskyt on aivan upea kirja, yksi suosikeistani. Hänen toinen suomennettu romaaninsa, Rakkaus on saari, on sekin hieno. Toivottavasti Gallayta suomennettaisiin lisää, sillä olen todella ihastunut.
 
3. Tove Jansson
Janssonin tuotannon tuntemus on minulla vain muumien varassa, mutta voi miten ihania muumikirjat ja -sarjikset ovatkaan! Aikeissa olisi lukea myös Janssonin muuta tuotantoa.
 
4. Sarah Winman
Winman on aika uskalias veto tähän listaan, sillä olen lukenut häneltä vasta hänen esikoiskirjansa When God Was a Rabbitin (muuta hän ei ole vielä julkaissutkaan), joka olikin sitten kertaheitolla viime vuoden suosikkini. Haluan uskoa, että tulen rakastumaan kirjailijan seuraavaankin kirjaan.
 
5. L. M. Montgomery
Montgomery ehti kirjoittaa paljon, mutta olen lukenut vasta murto-osan hänen teoksistaan. Anna-sarja on kuitenkin ollut aivan ihana, joten jo sen vuoksi Montgomery pääsi tälle listalle.
 
6. Sarah Waters
Vieras kartanossa ja Silmänkääntäjä, ihan mahtavia kirjoja! Minulla on kirjastosta juuri lainassa kaksi muutakin Watersia, joten jää nähtäväksi miten niiden jälkeen suhtaudun kirjailijaan. Tällä hetkellä hän kuitenkin kuuluu suosikkieni joukkoon.
 
7. Joyce Carol Oates
Oatesilta olen lukenut Watersin tapaan vain kaksi kirjaa hänen koko laajasta tuotannostaan, mutta ne ovatkin sitten olleet todella hyviä. Viimeksi lukemani Haudankaivajan tytär viimeistään vakuutti minut hänen taidoistaan.
 
8. Audrey Niffenegger
Niffeneggerin pääsy tälle listalle perustuu oikeastaan vain ja ainoastaan Aikamatkustajan vaimon erinomaisuuteen. Olen lukenut häneltä myös Hänen varjonsa tarinan, mutta se ei ollut hirveän hyvä. Haluaisin kyllä lukea myös hänen sarjakuviaan (seuraava julkaistaan toukokuussa!).
 
9. Aki Ollikainen
Winmanin tavoin päästän myös Ollikaisen tälle listalle, vaikka hänkin on vasta julkaissut yhden kirjan. Viime kuussa lukemani Nälkävuosi oli ihan huikea, tulee varmasti olemaan yksi tämän vuoden suosikeistani.
 
10. Terry Pratchett
Mietin pitkään kenet valitsen viimeiseksi tälle listalle, mutta lopulta päädyin siihen, että Pratchett on saatava mukaan! Luen aika vähän fantasiaa, mutta Pratchettin parodinen fantasiakirjallisuus on kyllä ihan mahtavaa. Nuorena luin Kiekkomaailma-sarjan kirjoja aika monta ja nyt pitkän tauon jälkeen olen alkanut lukea sarjaa uudestaan sen ensimmäisestä osasta lähtien. No, viimeisimmästä Pratchettista on taas kulunut aikaa, joten seuraavalla kirjastoreissulla voisinkin lainata lisää.

Huomaan nyt, että listasta tuli hyvin naispainotteinen; vain kolme mieskirjailijaa mahtui mukaan! Mitenkään tietoisesti en valitse luettavakseni enemmän naisten kirjoittamia kirjoja tai pidä niistä enemmän, mutta näemmä suosikit sattuvat kuitenkin olemaan naisia.
 
Listalla on myös monta sellaista kirjailijaa, joilta olen lukenut vain yhden tai korkeintaan muutaman teoksen, vaikka tuotantoa olisikin paljon enemmän. Se johtuu siitä, että vaikka löytäisin jonkun uuden kirjailijan, jonka yhteen kirjaan ihastun, en oikeastaan koskaan ahmi heti hänen koko loppua tuotantoaan, vaan pikemminkin päinvastoin: seuraavan kirjan vuoro saattaa olla vaikka vasta vuoden päästä. Kai se liittyy jotenkin vaihtelunhaluun.
 
Onko meillä samoja suosikkeja? Ketkä ovat sinun lempikirjailijoitasi?

28 kommenttia :

 1. Tuttuja nimiä! Ainoastaan Ollikainen ja Gallay ovat minulle tuntemattomia. Irvingiltä olen toistaiseksi lukenut kaksi kirjaa, Muumeja tahkosin mukulana, Kani on luettu ja tykätty, Waters kiinnostaa ja odottaa lukuvuoroaan, Pratchett tv:stä tuttu, Montgomerya luin mukulana, Oatesiin ihastuin Haudankaivajan tyttären perusteella, Niffenegger tuttu Hänen varjonsa tarinasta, joka kuten sanoit, ei ollut kovin hyvä. Tulikohan siinä nyt kaikki. =D

  Minun listani olisi varmasti pelkkää Stephen Kingiä. Ei hirveän jännittävä lista siis. =D No, kyllä sinne jotain muutakin ehkä löytyisi, mutta pitäisi oikein todella harkita asiaa. =D

  Kiva lista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollikaista ja erityisesti Gallayta suosittelen oikein paljon kokeilemaan :) Mutta oletpa lukenut paljon samojen kirjailijoiden kirjoja! Minua aina huvittaa, kun toiset sanoavat lukeneensa muuminsa ja Montgomerynsä jo lapsena, mutta minä tutustuin niihin ensimmäistä kertaa vasta näin aikuisiällä! Mutta ihania ne tietysti ovat aikuislukijallekin!

   Hih, sehän olisi todella mielenkiintoinen lista, Kingiä täynnä :D

   Poista
 2. Claudie Gallayn Tyrskyt on aivan ihana, samoin Tove Janssonin muumit. Aikamatkustajan vaimo odottaa minulla lukemista. Anna-kirjoista olen ehtinyt lukea vasta yhden. Muut listasi kirjailijat ovat vielä kokematta. Mielenkiintoinen lista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vielä Annoja jäljellä, onneksi! Niiden jälkeen ajattelin lukea Runotytön. Toivottavasti pidät Aikamatkustajan vaimosta :)

   Poista
 3. Hei, mielenkiintoinen lista. Itse pidän erityisesti siitä Toven Janssonin muusta tuotannosta. Suuria rakkauksiani on Kuvanveistäjän tytär ja Kesäkirja.

  Irvingiä en ole ehtinyt lukea vielä yhtään, mutta kiinnostus on suuri. Kannattaisiko mielestäsi aloittaa tuosta Garpin maailmasta vai jostain muusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä olisi kyllä ihana lukea tuo Janssonin Kesäkirja ja no muutenkin tutustua muuhun kirjailijan tuotantoon. Jospa nyt vain muistaisin sitten kesällä!

   Itse aloitin Garpin maailmasta ja jos sieltä huipulta haluat aloittaa, niin sitten Garp voisi olla hyvä valinta :) Pidän kovasti myös kirjoista Kaikki isäni hotellit ja Ystäväni Owen Meany, joten eipä olisi paha aloittaa niistäkään.

   Poista
 4. Irvinghän se meikäläisenkin listalla komeilee ykkösenä. Kerään rohkeutta, että uskallan ensi viikolla mennä kuuntelemaan häntä Akateemiseen. Viime kerralla meinasin oikeasti pyörtyä. :D

  Joyce Carol Oates on minunkin suosikkini, vaikka vasta kaksi kirjaa olen häneltä lukenut. Minäkin vähän säästelen loistavaksi toteamiani kirjailijoita. Ei makeaa mahan täydeltä.

  Jansson ja Ollikainen ovat myös mahtavia.

  Muita rakkaita: Margaret Atwood, Kjell Westö, Jeffrey Eugenides, Vivi-Ann Sjögren... oih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Jos pyörtymisen uhka on noin todellinen, niin silloin on kyllä tosifani :D Erityisesti nyt minua harmittaa asua täällä kaukana kaikista pk-seudun tohinoista, kun en pääse kuuntelemaan Irvingiä! Voisikohan mies käydä tekemässä jonkun erikoisluennon vaikkapa Oulun yliopistolle, nyyh.

   Totta, ei makeaa mahan täydeltä. Joskus ne kirjojen säästelyt vain venyvät liian kauaksi aikaa. Mikähän siinäkin on.

   Kolme ensimmäistä rakkauttasi ovat lukulistallani. Atwood kiinnostaa todella, todella paljon, Westön Missä kuljimme kerran kotiutui viime kirjastoreissulta, samoin Eugenideksen Middlesex. Ihania, uusia kirjailijatuttavuuksia, joiden kimppuun haluaisin jo niin kovasti käydä!

   Poista
 5. Kerrankin listaus jolta minäkin tunnistan enemmän kuin yhden nimen! Jihhei :D Mä olen kauhean huono tekemään kirjailijalistoja, koska harrastan juurikin tätä yhden tai kahden teoksen lukua. Voisin oikeastaan pitää kesällä teemakuukauden ja lukea enemmän the kirjailijoiden teoksia. Oli muuten oikeasti hyvä idea! Varsinkin Irvingiä pitäisi kaluta enemmän kuin se nyt luetut puolitoista kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, hyvä idea teemakuukaudelle! Olisi minullekin sopiva haaste. Mielenkiintoista (ja haastavaa) etenkin olisi lukea kuukauden ajan pelkästään yhden ja saman kirjailijan teoksia, mutta enpä tiedä miten siinä kävisi :D

   Poista
 6. Oon ehkä kiittänyt tuhannesti, mutta vielä kerran: kiitos tuhannenensimmäisen siitä, että toit Irvingin lempikirjailijalistalleni. Ja vielä pari kiitosta lisää: kiitos kiitos kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niiiin iloinen, että sain tämän ilon sinulle suoda :) On ihanaa, että muutkin innostuvat samoista asioista kuin itsekin!

   Poista
 7. Tyrskyissä vain on sitä jotain <3

  Hienoja kirjailijoita listallasi muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ihanaa, jos Gallayta suomennettaisiin lisää. Avain kun vain ei enää kustanna kaunokirjallisuutta, joten en tiedä mikä Gallayn kohtalo sitten on :(

   Poista
 8. Minulla kiinnostaisi kovasti lukea Terry Pratchettia, sitä on kehuttu todella paljon. Oatesin ja Watersin saattaisin ottaa omalle listallenikin mukaan. Ensimmäinen Irving odottaa kirjastopinossa. :) Janssonin kirjat ovat myös ihania. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile toki Pratchettia, saattaahan olla että tykästytkin :) Odotan mielenkiinnolla Irving-kokemustasi, jee!

   Poista
 9. Enpä olekaan pohtinut ketkä olisivat lempikirjailijoitani, mutta näin ensiksi mieleeni tulee Kazuo Ishiguro. Rakastuin Ole luonani aina ja Pitkän päivän ilta romaaneihin täysin.

  Olen juuri saanut hyllyyni kaksi Oatesin teosta ja odotankin jo malttamattomann tätä ensikosketustani hänen tuotantoonsa. Siskoni ja isäni ovat puolestaan myös suuria Irving faneja, mutta itse en ole vielä uskaltautunut tämän kirjailijan tuotoksia lukemaan. Ehkä minun pitäisi kuitenkin antaa sille edes tilaisuus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykästyin aika paljon Ole luonani aina -elokuvaan. Harmi, etten ollut lukenut kirjaa ennen sitä, sillä nyt jälkeenpäin luettuna kirja ei varmaan ole yhtä vaikuttava. Mutta jos sen kuitenkin joskus vielä lukisi.

   Kannattaa aloittaa Irvingin jollain vanhemmalla teoksella, niin todennäköisesti tulee sitten luettua loputkin!

   Poista
 10. Voi voi... Tyrskyt on mennyt ihan ohi. Laitoin aika ylös lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi hyvä! Toivottavasti sinäkin rakastut siihen :)

   Poista
 11. Tove Jansson ja Sarah Winman (ihana Kani <3 <3 <3) löytyisivät listaltani. Lisäksi siellä olisi ainakin Stephen King, lopuille sijoille saattaisivat yltää Stephenie Meyer, J.K. Rowling, Diana Gabaldon, Joanne Harris, Maaria Päivinen, Johanna Sinisalo ja Jean M. Untinen-Auel. Moni varmasti nyt unohtuu listalta, mutta nopeasti ajateltuna luetteloon ylsivät nämä nimet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Kani <3 Rowling on toki myös hieno kirjailija, pelkillä Pottereillaankin. Joanne Harrisia myös itse asiassa mietin tuolle kymppisijalle. Häneltä olen lukenutkin jopa ehkä viisi kirjaa, mutta kaikista en ole niin pitänyt, mutta yksi taas on ihan top kympissäni :)

   Poista
 12. Irving ja Oates kuuluvat elämäni kärkikirjailijoihin ja Gallayn Tyrskyt on mahtava kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irving on ollut ehdottomia lemppareitani jo useamman vuoden ajan, mutta Oates tulee varmasti vielä nousemaan minulle entistä tärkeämmäksi kirjailijaksi. Ja aivan, Tyrskyt on todella hieno kirja.

   Poista
 13. Meissä on ehdottomasti samaa kirjamaun suhteen. Omalle listalleni valitsisin kuitenkin kirjailijoita, joilta olen lukenut useamman teoksen ja he olisivatkin siis John Irving, Margaret Atwood, Ian McEwan, Kazuo Ishiguro, Joyce Carol Oates, L.M. Montgomery, J.K. Rowling, Ann-Marie McDonald, Camilla Läckberg, Monika Fagerholm. Huh. Sehän oli yllättävän helppoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, taitaa hyvinkin olla, sillä sinun kärkikirjailijoistasi osa tosiaan on minunkin listallani ja lopuistakin olen pitänyt paljon tai olen hyvin kiinnostunut tutustumaan heihin :)

   Poista
 14. Sinulle on haaste blogissani
  http://todellavaiheessa.blogspot.fi/2013/04/pentukissa-blogista-365-kulttuuritekoa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Reta, tulenpa kurkkimaan! On ollut kiireitä, joten ehdin tähän vasta nyt reagoimaan :)

   Poista