29.11.2012

Vilmos Csaplár: Hitlerin tytär


Vilmos Csaplárin kirjasta Hitlerin tytär kirjoittaminen on hankala tehtävä. Mitä sanoa kirjasta, joka rönsyilee sinne sun tänne, paikasta ja henkilöstä toiseen, ja jonka parissa tunsi lähes koko ajan olevansa ihan sekaisin? Mutta yritetään.

Nimi Hitlerin tytär on harhautus. Tämä kirja ei ole pelkästään fiktiivinen tarina Adolf Hitlerin ja nuoren unkarilaistytön kohtaamisesta syntyvästä tyttärestä, vaan tarina myös lukuisista muista unkarilaisista, jotka taistelivat vapautensa puolesta niin maailmansodissa kuin lopulta Unkarin vuoden 1956 kansannousussa.

En ole ennen tätä syksyä ollut oikein perehtynyt Unkarin tai unkarinjuutalaisten historiaan. Nyt perehtymistä onkin ollut jo kerrakseen, kun luin viime kuussa Julie Orringerin Näkymättömän sillan, joka sekin kertoo unkarinjuutalaisista. Aihe ei kuitenkaan alkanut puuduttaa tätä Csaplárin kirjaa lukiessani, sillä se on erilainen kuin Orringerin kirja. Hyvin erilainen.

Kirja on jaettu kolmeen lukuun. Ensimmäisessä osassa ollaan pienessä unkarilaisessa kylässä, jossa paikallinen tärkeilevä rikoskomisario Bagi alkaa tutkia maatalon isännän epäilyttävältä vaikuttavaa itsemurhaa. Samaan aikaan toisaalla saa alkunsa Hitlerin tytär. Toisessa osassa ollaan toisen maailmansodan vuosissa. Budapestin juutalaisneuvostoon kuuluva Rezső Kasztner neuvottelee saksalaisten kanssa unkarinjuutalaisten siirtämisestä johonkin puolueettomaan maahan, sillä "onhan paholainen sentään kuolemaa parempi yhteistyökumppani", ja Hitlerin tytär löytää isoisänsä piikkilanka-aidan takaa. Kolmas osa käsitteleekin jo Unkarin kansannousun aikaa ja kansannousussa mukana olleita unkarilaisia.

Tämä kuvaus kirjasta ja sen joistakin keskeisimmistä henkilöistä voi kuulostaa simppeliltä, mutta simppeli kirja ei todellisuudessa ole. Se vaatii paljon keskittymistä eikä sen lukeminen lyhyissä pätkissä aina silloin tällöin ole sille eduksi. Itse luin kirjaa kiireistä johtuen pääasiassa iltaisin ja minulla oli vaikeuksia muistaa mitä edellisenä iltana luetussa pätkässä olikaan tapahtunut. Kirjaa kannattaa lukea siis mahdollisimman suurissa erissä kerrallaan. 

Hitlerin tyttäressä on siis hyvin paljon eri henkilöitä. Henkilöiden tunnistamista vaikeuttaa unkarinkieliset nimet, jotka päässäni sekoittuivat jatkuvasti toisiinsa. Henkilögallerian luominen paperille lukemisen lomassa ei olisi ollut ollenkaan huono idea! Vaikka kirjan tapahtumat näennäisesti etenevät kronologisessa järjestyksessä, niin hyvin usein kesken kaiken palataankin menneisyyteen jonkin takauman kautta. Välillä oli vaikea hahmottaa, että missä ajanjaksossa tässä nyt ollaan menossa. Jos tämä ei vielä riitä, niin tapahtumat ja henkilöt vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Ensin yhdessä lyhyessä kappaleessa kerrotaan Hitlerin tyttärestä ja heti seuraavassa kappaleessa seurataankin juutalaisneuvoston kokousta. Lisäksi jotkut alussa keskeisiltä vaikuttavat henkilöt jäävät myöhemmin kirjassa ihan unholaan eikä heitä mainita enää koskaan. Jää lukijan päätettäväksi mitä heille tapahtui.

Vaikka kirja oli lievästi sanottuna sekava ja hieman kummallinen, niin yllättävää kyllä, pidin siitä sittenkin. Heti kirjan luettuani en ollut ihan varma mitä siitä tulisi ajatella, mutta jo yhden illan aikana arvostukseni sitä kohtaan alkoi nousta. Aloinkin tavallaan pitämään siitä sekavuudesta ja kummallisuudesta. Kirjan ihmisten elämiin ja kohtaloihin jäävät aukot eivät ärsyttäneetkään minua vaan kiehtoivat lopulta paljon. Myös ironinen huumori osui ja upposi.

Tein vähän salapoliisintyötä (lue: googletin) ja otin selvää, onko kirjassa mainittuja henkilöitä ollut oikeasti olemassa. Ainakin Unkarissa toiminut SS-johtaja Kurt Becher on ollut todellinen henkilö, samoin hänen kanssaan neuvotteluja käynyt Rezső Kasztner. En halua spoilata Kasztneriin liittyen mitään, joten sanon vain sen, että verrattaessa Kasztnerin elämää esimerkiksi Oskar Schindlerin elämään, huomasin jotain hyvin häiritsevää ja epäreilua. Lukekaa sekä Hitlerin tytär ja Schindlerin lista, niin huomaatte. Tai vaikka Wikipedian artikkelit. 

Kaiken kaikkiaan Hitlerin tytär antaa paljon, jos siihen vain jaksaa panostaa.

Kirja on luettu myös Lukutuuliassa!

✩✩✩✩

Vilmos Csaplár: Hitlerin tytär (Hitler lánya, 2009)
Suom. Outi Hassi
WSOY 2012, 336 s.

8 kommenttia :

 1. Täytyy tunnustaa, että mie en tätä jaksanut... Suurin odotuksin teokseen tartuin, mutta jo alkuun väsähdin juuri tuohon sekavuuteen. Mun hermoilla ei tällaista lueta, ihanaa, että sinä sait kirjasta paljon irti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä ihmettele yhtään, että jätit tämän kesken, sen verran sekava ja vaikea tämä on ;( Mutta jos joskus jaksat aloittaa kirjan uudelleen, niin toivottavasti se palkitsee!

   Poista
 2. Mielestäni tämä myös palkitsee, vaiva kannattaa nähdä. Minä muuten aloin tehdä henkilöluetteloa, mutta koska henkilöitä oli niin tavattoman paljon, oli jopa luettelon tekeminen oikeastaan mahdotonta, eikä omasta luettelosta saanut enää pian mitään selvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :D Mutta ihan totta, henkilöitä saisi olla listaamassa koko ajan. Ei tässä loppujen lopuksi ollut niiin hirveästi niitä merkittäviä hahmoja, mutta mistäpä sen tietää lukiessa kuka osoittautuu merkittäväksi ja kuka ei? Siksi lista olisi varmasti paisunut minullakin.

   Poista
 3. Jätin tämän kesken. Tein juuri sen virheen että luin iltaisin nukkumaanmennessä vähän kerrallaan, ja välillä jotain muuta kirjaa. Olin lukenut vähän matkaa, sitten muutaman päivän päästä aloitin uudelleen alusta koska en yhtään muistanut mitä oli tapahtunut. En siltikään päässyt kärryille, en kertakaikkiaan. Ehkä kokeilen myöhemmin uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih! Minäkin luin tätä pääasiassa iltaisin ennen nukkumaanmenoa, mutta meninkin usein aika aikaisin sänkyyn ja onnistuin lukemaan kirjaa vähän pidemmissä pätkissä. Tämä todella vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä!

   Poista
 4. Tämä taitaakin olla ensimmäinen Aikamme kertojat-sarjan teos, johon en ole tohtinut vielä ainakaan tarttua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vähän pelottava :D Minä en ole tainnut tuosta Aikamme kertojat -sarjasta lukea kuin vasta kaksi kirjaa, mutta jo nyt sarja tuntuu aika omalta. Kirjastosta onkin lainassa kaksi muuta sarjan kirjaa :)

   Poista