19.10.2012

Listarakkautta: Lapsuuden suosikit


Ennen kuin menen otsikossa olevaan varsinaiseen asiaan, täytyy sanoa, että katsoin äsken kauhuissani blogiarkistostani tämän kuun pudotusvalikkoa: ei vielä yhtään luettua kirjaa! Tuhlasin paljon aikaani yrittäessäni lukea Viimeistä mohikaania ja sen keskeyttämisen jälkeen aloitin erään yli 700-sivuisen kirjan, jota en ole nyt ehtinyt paljoa lukea. Aika on mennyt ihan muuhun, muun muassa yhden tenttikirjan ja väitöskirjan lukemiseen ja kaikenlaisiin muihin opiskeluun liittyviin asioihin. Onneksi ensi viikolla on perioditauko, tosin silloin on silti yksi tentti ja muutakin tekemistä, mutta lukemiselle on kuitenkin enemmän aikaa. Ehkä saan tässä kuussa edes yhden kirjan luettua :D

Huomasin myös, että blogini 2-vuotissynttärit hujahtivat ihan kokonaan ohi viime sunnuntaina! Onnea siis blogilleni! Voisin tässä viikonlopun aikana kirjoittaa synttäripostauksen, jossa olisi katsaus koko tähän kahteen vuoteen muun muassa tilastojen valossa.

Mutta sitten asiaan. Huomasin joidenkin suomalaisten kirjabloggaajien innostuneen The Broke and the Bookish -blogin Top Ten Tuesday -listauksista. Rakastan listoja, joten ei tarvinnut kauaa miettiä, että lähdenkö minäkin mukaan tekemään erilaisiin aiheisiin liittyviä kirjalistoja! The Broke and the Bookish -blogissa listoja tehdään aina joka tiistai, mutta itse ajattelin listailla aina perjantaisin, kun minulla on eniten aikaa.

Tänä perjantaina aloitan listaamalla Top 10 lapsuuden suosikkiani.

1. Gösta Knutsson: Pekka Töpöhäntä -kirjat
Olen pienestä pitäen ollut kissaihminen ja kaikki kirjat, jotka liittyivät enemmän tai vähemmän kissoihin, olivat suosikkejani. Pekka Töpöhännästä pidin niin kirjoina kuin animaatioinakin.

2. Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin kootut kertomukset
Minua harmittaa kamalasti, kun tämä lapsuuden suosikkini ei ole enää minulla tallessa. Rakastin sen tarinoita ja kuvitusta. Haluaisinkin lukea kirjan uudelleen.

3. Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Lapsena en ole lukenut Lindgreniltä oikein muita kirjoja kuin Peppi Pitkätossun. En ollut lapsena yhtään Pepin kaltainen vaan päinvastoin, mutta Pepissä oli sitä jotain. Tämä kirja minulla on vielä olemassa kirjahyllyssäni, mutta se on jo kovin huonossa kunnossa.

4. Angela Sommer-Bodenburg: Pikku vampyyri -sarja
Pikku vampyyreja tuli luettua etenkin ala-asteen keskivaiheilla paljon. Kilpailimme kaverini kanssa kumpi saa aina uusimman osan ensiksi kirjastosta lainaan. Blogini aikana olen lukenut sarjan kaksi ensimmäistä osaa uudelleen ja tykkäsin ja tykkään yhä!

5. Roald Dahl: Matilda
Kirja, jota en malttanut jättää kesken edes suihkussa käymisen ajaksi. Asetin kirjan kylpyhuoneen peilihyllylle ja luin sitä samalla kun hieroin shampoota hiuksiini. Toivottavasti se ei kärsinyt paljon, anteeksi kirjasto!
 
6. Carolyn Keene: Neiti Etsivä -sarja
Luin lapsena paljon Neiti Etsiviä, mutta jossain vaiheessa kasvoin niistä yli enkä siltikään ehtinyt lukea koko sarjasta kuin murto-osan. Halusin olla kuin Paula.

7. Ann M. Martin: The Baby-sitters Club -sarja
Miltähän nämä kirjat mahtaisivat tuntua nyt luettuina? En uskalla edes kuvitella, joten tuskin luen näitä enää uudelleen vaan jätän kirjat lapsuudenmuistojen joukkoon. Sarjan takia halusin huoneeseeni oman puhelimen enkä suostunut tajuamaan, että oman lankapuhelinlinjan avaaminen minua varten olisi ollut kallista. Sain sitten lopulta rinnakkaispuhelimen!  

8. Fiona Kelly: Mystery Club -sarja
Mystery Clubia luin jo vähän isompana lapsena, kenties ala-asteen viimeisimmillä luokilla. En muista kirjoista enää kamalasti mitään muuta kuin sen, että ne olivat jännittäviä.

9. Jakob & Wilhelm Grimm: Grimmin sadut
Grimmin satuja luin jo hyvin nuorena. Meillä oli sadut sellaisena paksuille oransseille isokokoisille kirjoille tehtynä sarjana. Ennen kuin opin lukemaan, muistaakseni pidin näihin kirjoihin piirtelystä...

10. Eric Hill: Puppe -sarja
Puppe-kirjat ovat ensimmäisiä kirjoja, joita muistan lapsena lukeneeni tai katselleeni.

Bonuksena:
11. Anders Jacobsson & Sören Olsson: Bertin päiväkirjat -sarja
Hih, näitä kirjoja tuli luettua joskus esiteininä vähän häpeillen, mutta olivathan ne hauskoja!

Listasta voi päätellä, että luin lapsena paljon kirjasarjoja. Sarjojen painottuneisuus listalla voi tosin johtua myös siitä, että muistan ne paremmin kuin yksittäiset kirjat. 

Tätä kirjoittaessani mieleeni tuli muutama kirja, joiden nimeä tai tekijää en kuitenkaan millään muista eikä Googlekaan nyt oikein osannut auttaa, kun hakusanani olivat niin epämääräisiä. Toinen kuului melko varmasti johonkin kirjasarjaan, se oli jokin tyttökirja. Muistaakseni kirjassa oli kaksostytöt tai vaihtoehtoisesti sisarukset, jotka asuivat hienossa talossa tai kartanossa. Jotain yliluonnollistakin kirjaan liittyi; joko tytöt itse olivat aaveita tai he näkivät talossa kummittelevia aaveita.

Toinen kirja oli jokin nuorten kauhukirja. En muista, oliko päähahmo poika vai tyttö, mutta hänellä oli jonkinlainen turkis tai kettupuuhka tai jokin vastaava, joka sitten heräsi eloon, kaiketi kettuna. Muistan kirjan olleen tunnelmaltaan aika ahdistava.

Mitä kirjoja sinä rakastit lapsena?

14 kommenttia :

 1. Pekka Töpöhäntä oli mulle se kaikkein rakkain hahmo lapsuudessani <3 Neiti Etsivät ja Dana-tytöt sekä ponitalli-sarja olivat myös ahmintani kohteita.

  ps. ihku nalle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin myös joitain hevoskirjoja lapsena ja kuuluin jopa Pollux-heppakerhoon, vaikken ollut koskaan edes ratsastanut tai ollut mitenkään erityisen kiinnostunut hevosista :D Kai tykkäsin sitten niistä kirjoista, mitä sieltä kuukausittain tuli.

   Mutta Pekka Töpöhäntä oli todellakin se paras! Tulisikohan esimerkiksi jouluna televisiosta Pekka Töpöhäntä -leffaa...

   Poista
 2. Hauska lista!

  Minusta Puppe kirjat ovat edelleen ihania. Niitä on aina hauska lukea lapsille ja availla luukkuja. Itse tykkäsin myös Pikku Vampyyreista, Mystery Clubista (jonkin aikaa, kunnes innostus lopahti) ja The Babysitter's clubista. Ja Grimmin sadut tietty! Pekka Töpöhäntä on mielestäni yllättävän raakaa tavaraa, sitä tuossa juuri töissä lueskelin kunnes alkoi kyllästyttää sensuuri ja vaihdoin vähemmän raakaan kirjaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, haluaisin lukea Pekka Töpöhäntää uudestaan nyt aikuisena :)

   Pikku vampyyristahan oli muuten tv-sarjakin, sekin oli todella hyvä, vaikka taisin olla silloin tosi pieni kun se tuli telkkarista. En ollut silloin ainakaan vielä lukenut Pikku vampyyri -kirjoja.

   Poista
 3. Onneli ja Anneli ja Bertin päiväkirjat! Ihania! Juu, niitä tuli minullakin luettua! Huomaan, että pieni sukupolvenvaihdos kirjojen saralta on minusta, vanhasta Irenestä, teidän ikäisiin käynyt, sillä nämä Mystery clubit ym. ovat minulle vieraita, tosin muistan että pikkusiskoni luki juuri näitä pikkulikkana. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä ihmeen vanha Irene! En usko :D Mystery Club -sarjan ensimmäinen osa onkin suomennettu näköjään vuonna 1994, joten suht tuore kirjasarja on kyseessä. En muistaakseni lukenut kuin murto-osan (suomennettu 22 kpl, huh), taisin "kasvaa" kirjoista aika äkkiä yli.

   Poista
 4. Minäkin kulutin lapsena kaikki kirjasarjat Babysitters clubeista Viisikoihin, Tiinoihin ja Ponityttöihin. Ja rakastin kaikkia Roald Dahlin kirjoja! Mystery clubeista taisin lukea vain muutaman, ja Bertit menivät täysin minulta ohi.

  Täytyy itsekin listailla kun näitä on niin kiva lukea. Ajattelin vaivihkaa hivuttaa ne blogiin tuesday top tenin muodossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisikoita ja Tiinoja luin minäkin, mutta en koskaan oikein päässyt niihin sisälle eikä niistä sen takia tullut suosikkejani. Ai niin, luin myös paljon Tuija Lehtistä, mutta silloin aloin olla jo lähellä teini-ikää, niin en laskenut niitä tähän mukaan. Sara-sarja taisi olla suosikkejani!

   Kivaa seurata sinunkin Tuesday top teniä sitten :)

   Poista
 5. Hih, paljon tuttuja ja rakkaita kirjoja (sarjoja) löytyi listaltasi: 1, 3, 4, 6, 7, 10, 11. Lisäksi ahmin Viisikoita, Tiinoja, heppakirjoja ja mitähän vielä... Aika sarjapainotteista on minunkin lukemiseni ollut lapsesta saakka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luin Viisikoita, Tiinoja sekä heppakirjoja, mutta kaksia ensimmäisiä joitakin kappaleita, en koko sarjoja. Heppakirjoja luin melko satunnaisesti, en mitään tiettyjä sarjoja järjestelmällisesti.

   Minä taas nykyään luen hyvin heikosti sarjoja. Esimerkiksi Montgomeryn Anna-sarja on ollut kesken jo yli kaksi vuotta ja yhä on muutama osa jäljellä :D

   Poista
 6. Voisiko ensimmäinen, jonka nimeä et muista olla Noidan veli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, mutta ei ollut se :( Muistelemani kirja ei ollut noin maaginen tai fantasiapainotteinen kuin Noidan veli.

   Poista
 7. Minäkin pidin Mystery Clubista nuorempana. Minulla on vähän sellainen mielikuva, että kirjasarjan tytöt olisivat olleet himpun verran monitasoisempia henkilöitä kuin Neiti Etsivä -sarjan etsiväkollegat. Niinpä oli luonnollista siirtyä pikkuhiljaa Neiti Etsivistä Mystery Clubin pariin.

  Oi! Babysitters Club oli myös symppis, vaikka en kovin montaa kirjaa muista sarjasta lukeneeni. Muistelisin kuitenkin, että tietynlainen amerikkalainen lähiökulttuuri oli todella vahvasti läsnä ja siihen oli mielenkiintoista tutustua. Kovasti oli ideoita sarjan tytöille, se oli jotenkin inspiroivaa:)

  Näiden ja monien muiden lisäksi pidin erityisesti L.M. Montgomeryn Runotytöstä, jonka luin useaan otteeseen sekä Anne-sarjasta, jossa paneuduttiin baletin maailmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, siirtymä Neiti Etsivistä Mystery Clubiin oli varmaan aika itsestäänselvä tapahtuma, jos ensiksi mainittuja sattui vain lukemaan.

   Anne-sarjaa en ole tainnut koskaan lukea, en myöskään muista lukeneeni Runotyttöä lapsena. Nyt kokoomateos odottaa hyllyssä :) Muistan kyllä katsoneeni Runotytöstä tehtyä tv-sarjaa, tykkäsin siitä kamalasti.

   Poista