22.6.2012

Mika Kallioinen: Rutto & rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa


Olen ahkera kesälomalainen, sillä sain eilen luettua loppuun toisenkin viikon päästä koittavaan tenttiin sisältyvän kirjan. Tästä pidin enemmän kuin Eero Kuparisen teoksesta Aleksandriasta Auschwitziin. Antisemitismin pitkä historia.

Mika Kallioisen Rutto & rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa on laaja katsaus tartuntatautien historiaan Suomessa ennen teollistumisen aikaa (keskiajalta 1800-luvun loppupuolelle). Kirjassa esitellään ensinnä kaikki ajan yleisimmät tartuntataudit: rutto, lepra, isorokko, kuppa, englanninhiki, malaria, influenssa, punatauti, lavantauti, pilkkukuume, hinkuyskä, tuhkarokko, tulirokko ja tuberkuloosi. Taudeista kerrotaan niiden yleispiirteet, leviämistavat sekä esiintymisajat ja -paikat. Tautien esiintymistä Suomessa verrataan myös muuhun Eurooppaan, etenkin Suomen naapureihin, ja erityisesti Ruotsin tilanteeseen samaan aikaan.

Kirjassa käsitellään myös muun muassa väestön, tavallisen ihmisen, suhtautumista liikkeellä olleisiin tauteihin ja kuolemaan, ilmaston, nälän ja taudin yhteyttä toisiinsa, tautien vaikutusta väestönkasvuun, tautien leviämistä eri keinoin ja keinoja estää niiden leviäminen ennen lääketieteen kehittymistä sekä valtiovallan suhtautumista tauteihin. Kyseessä on siis hyvin monipuolinen ja kattava teos aiheesta.

Kallioinen kirjoittaa hyvin asiantuntevasti ja paljon esimerkkejä käyttäen. On kuitenkin syytä huomata, että tautien historia etenkin ennen 1700-lukua on paljon arvioiden ja olettamuksien varassa, sillä lähteitä ei ole paljoa säilynyt tai ne ovat hyvin niukkoja. Ruotsissa ja Suomessa aloitettiin väestötilastointi vuonna 1749, joten tästä eteenpäin tautien historiaa on helpompi tutkia, sillä näihin tilastoihin merkittiin myös kuolinsyyt. Tartuntatautien historian tutkimusta vaikeuttaa myös se, että joidenkin tautien oireet ovat hyvin samankaltaisia ja ilman modernia lääketiedettä aikalaiset itsekään eivät ole aina osanneet erottaa tauteja toisistaan saatika sitten me johtuen lähteiden epämääräisistä kuvauksista. Kallioinen on kuitenkin onnistunut rekonstruoimaan ennen 1700-lukuakin vallinneen tilanteen hajanaistenkin lähteiden perusteella.

Rutto & rukous herättää paljon ajatuksia. Suosittelen tutustumaan.

✩✩✩✩

Mika Kallioinen: Rutto & rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa.
Atena 2009, 289 s.

12 kommenttia :

 1. Joo, kiinnostava aihe. Vaikea tietysti tarkkaan mennä vannomaan miten hyvin rekonstruointi on onnistunut. Sukututkimusta tehdessä huomaa miten valtavasti kuolleisuus lisääntyi kulkutaudin aikana. Minun eteeni sattuneista kulkutauti kuolinsyistä tavallisimmat ovat olleet punatauti ja tulirokko. Mutta kuten toteat, on taudin ja kuolinsyyn määrittely varmasti ollut vaikeaa.

  Suuresta lapsikuolleisuudesta olen joskus ajatellut, että miten paljon siitä saattaa selittyä sillä, ettei nykyään tunnettuja allergioita ja vastaavia yliherkkyyksiä osattu ottaa lainkaan huomioon. Yleensä selitetään, että yliherkkyydet ovat elintasosairauksia, mutta onko asia todella niin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mihinkään täsmällisiin tuloksiin on hankala päästä hajanaisten lähteiden avulla, mutta hyvän yleiskuvan Kallioinen kirjassaan kuitenkin piirtää :)

   Kirjassa suuren osan luonnollisesti saa korkea imeväis- ja lapsikuolleisuus. Usea tauti iskikin tappavasti juuri pieniin lapsiin. Mielenkiintoinen tuo pohdintasi allergioista! Luulen, että merkittävä osa kuolleisuudesta oli juuri tautien aikaansaamaa, mutta ehkä oli jotain muutakin. Jo esimerkiksi se, ettei rintaruokinta ollut kovin yleistä, altisti lapsia enemmän taudeille ja siten kuolemalle. Eli tautia edelsi varmasti monia altistavia tekijöitä. Mutta mistäpä sen varmuudella tietää, mielenkiintoisen jutun nostit esiin!

   Poista
 2. On hyvä, että tietokirjojakin esitellään välillä. Mikä ihmeen tauti on englanninhiki? Pitänee etsiä netistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos en opiskelisi, olisi lukemani tietokirjat varmaan aika vähissä. Kiitos siis opiskeluille, niin on blogiinkin tuotavissa välillä niitä mielenkiintoisimpia tenttikirjoja :D

   Englanninhiestä en ollut itsekään kuullut aiemmin. Nimi hieman huvitti. Kyseessä on kuitenkin jonkinlainen kuumetauti, johon kuoli nopeasti. Luulen, että sen tunnistamisessa on ollut vaikeuksia, sillä sen oireet muistuttavat monia muitakin tauteja.

   Poista
 3. Lähes samaan aihepiiriin menee Teemu Keskisarjan Kyynelten kallio jos tämänkaltainen historiakirjoitus kiinnostaa. Kirjassa käydään läpi myös 1600-1700 -lukujen Suomen historian syrjäpolkuja ja valoitetaan suomalaisen seksuaalirikollisuuden synkkää historiaa. Täynnä aika ällistyttävää paikallishistoriaa. Suosittelen.

  http://artotee.blogspot.fi/2012/04/kyynelten-kallio.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta kirjavinkistä! Täytyy etsiä kirja käsiin, sillä juuri tämän tyyppinen historia on yksiä minua kiinnostavimpia osa-alueita historiassa :)

   Poista
 4. Hehe, jollain kierolla tavalla erittäin kiinnostava aihe -täytyypä tosiaan pistää muistiin. Saako kysyä, että mitä ihmettä opiskelet? :D (tietokirja-arvioihin törmää blogeissa harmillisen vähän -kiitos siis tämänkin esiin tuonnista!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, vähän kierolla tavalla hyvin mielenkiintoista! Opiskelen historiaa ja tentin tämän kirjan valinnaisiin, siksi vähän tällainen erikoinen aihe :D

   Poista
 5. Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta kirjalta, vaikka onkin noin tautinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tautista menoa tässä kyllä piisaa!

   Poista
 6. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. En tienyt, että tällainenkin kirja on olemassa. En minäkään ollut ennen kuullut taudista nimeltä englanninhiki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tutustumaan :) Tässä on varmasti kaikille paljon uutta tietoa etenkin itse tautien saralla!

   Poista