6.7.2011

Tove Jansson: Muumit: Sarjakuvaklassikot III


Romaaniputken jälkeen täytyi ottaa lukuun hieman sarjakuvaa ja mikä voisikaan olla parempaa kuin Muumit! Tämä kolmas klassikkoalbumi sisältää sarjakuvat Muumipeikko rakastuu, Viidakkoelämää, Muumipeikko ja marsilaiset, Muumiperhe ja meri sekä Yhdistyselämää.

Sarjakuvat ovat alunperin julkaistu brittiläisessä iltapäivälehdessä The Evening News vuosina 1956 ja 1957. Albumin viidelle tarinalle yhteistä on se, että niissä jokaisessa eri hahmot huomaavat tulleensa kesytetyiksi muumien toimesta. Esimerkiksi Viidakkoelämässä Haisulin vapaaksi päästämät eläintarhan eläimet kesyyntyvät Muumiperheen käsittelyssä ja Muumiperhe ja meri -kertomuksessa majakkasaaren pieni kummitus ei onnistu pelottelemaan muumeja. Tarinoissa seikkaillaan niin kotoisassa ympäristössä (Muumiperhe ja meri) kuin oudoissa tilanteissakin (Muumipeikko ja marsilaiset).

Tähän mennessä olen pitänyt kaikista eniten Sarjakuvaklassikot II:sta. Tämänkin albumin tarinat ovat loistavia, mutta harmikseni olen viime aikoina katsonut muumianimaatiosarjan ne jaksot, joiden pohjana osa näistä kertomuksista on ollut. Siksi pidänkin tässä eniten Muumiperheestä ja merestä sekä Yhdistyselämästä, sillä niistä kertovia jaksoja (jos Yhdistyselämään viittaavaa jaksoa onkaan) en ole katsonut enkä lukenut Muumipappaa ja merta. 

Tove Janssonin piirustusjälkeä on jälleen ilo ihailla. Tässä albumissa kuvitus onkin hyvin monipuolista, sillä maisemat vaihtelevat ja tapaamme monta hassua hahmoa. 

Muumit - Sarjakuvaklassikot IV tulossa blogiini heinäkuun aikana! 


Tove Jansson: Muumit - Sarjakuvaklassikot III (Mumintrollet III, Mumintrollet IV, Mumintrollet V)
Suom. Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen 1990, tekstaus ja taitto Kirjasorvi/Antti Hulkkonen 2010, jälkisanat Sirke Happonen 2010
WSOY 2010, 105 s.

2 kommenttia :

  1. Minäkin olen lukenut juuri nämä kolme ensimäistä sarjakuvaklassikot kirjaa, ja minusta on ihanaa katsella näitä vanhoja kuvia. :)

    VastaaPoista
  2. Aidot ja alkuperäiset Muumit ovat ihania :--)

    VastaaPoista