11.7.2011

Eric Chaline: Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt ja ihmiset niiden takana


Eric Chalinen teos Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt ja ihmiset niiden takana on jatkoa Stephen Weirin Maailmanhistorian huonoimmille päätöksille. Chaline on valinnut kirjaan 50 hänen mielestään huonointa keksintöä kautta aikojen ja näiden viidenkymmenen joukkoon mahtuu muun muassa korkokengät, pikaruoka, LSD, peruukki ja eugeniikka.

Keksintöjen ei ole välttämättä tarvinnut aiheuttaa tuhoa ihmiskunnassa tai kaataa valtakuntia päästäkseen tähän kirjaan. Karaokekin riittää. Kirjassa esiteltävät keksinnöt ovat hyvin monipuolisesta valittuja, sillä sivuilta löytyy niin sodankäynnin välineitä kuin aatteellisiakin keksintöjä.

Keksinnöt on järjestetty kronologiseen järjestykseen keksimishetkestä lähtien ja taustat sekä syyseuraus-suhteet kerrotaan asiantuntevasti. Chaline ei ole mikään huuhaa-kirjailija, vaan on opiskellut historiaa ja toimii nykyään tutkijana Lontoon South Bank -yliopistossa. Jokaisen artikkelin alussa kerrotaan ensin lyhyesti keksinnön viat (esimerkiksi "Ei päässyt piirustuspöytää pitemmälle" tai "Käytettiin pahantahtoisesti"), pääsyylliset, vaikutin ja aiheutettu vahinko. Kirja noudattaa siis samaa kaavaa kuin Maailmanhistorian huonoimmat päätökset.

Näitä keksintöjä lukiessani välillä mieleeni tuli ajatus, että onko tämä nyt muka niin huono keksintö. Kirjassa on artikkeli, jossa kerrotaan muun muassa minttukonvehtien, maissilastujen ja mikroaaltouunin keksimisestä. Huonoja keksintöjäkö? Kirjailija perustelee tätä valintaa sillä, että ne olivat sattumalta keksittyjä asioita. Mutta eihän se tee niistä millään tavalla huonoja! Minulle tuli sellainen tunne, että tämä artikkeli on täytynyt laittaa kirjaan vain sen vuoksi, kun kirjailija ei ole keksinyt enää muuta. Sen sijaan atomipommi, roskaposti ja virvoitusjuomat ovat niitä oikeasti huonoja keksintöjä ja ne kirjasta onneksi myös löytyvät.

Teoksesta ei jäänyt niin hyvä maku suuhun kuin Weirin huonoista päätöksistä kertovasta kirjasta, vaikka kyllä tämäkin pitää sisällään mielenkiintoisia ja ällöttäviä faktoja ihmiskunnan merkittävistä ja samalla huonoista keksinnöistä. Täytyy myös muistaa se, että lista on kirjailijan oma näkemys. 

 

Eric Chaline: Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt ja ihmiset niiden takana (History's Worst Inventions and the People Who Made Them, 2010)
Suom. Salla Korpela, Riikka Toivanen 
Schildts 2011, 256 s.

2 kommenttia :

  1. Pitää joskus lainata tämä kirja, pidän tälläisistä hauskoista ideoista ja hieman erilaisemmasta kirjallisuudesta :).

    VastaaPoista
  2. Aamunkajo, tässä kirjassa on kyllä hauska ja mielenkiintoinen idea. Myös uuden oppimisen ja nippelitiedon hallitsemisen kannalta tästä on paljon hyötyä :--)

    VastaaPoista