23.6.2011

Stephen Weir: Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana


Stephen Weir kokoaa tässä mielenkiintoisessa kirjassaan historian 50 idioottimaisinta päätöstä aina Aadamin ja Eevan perisynnistä vuoden 2004 Etelä-Aasian tsunamiin. Jokaisen munauksen takana on aina yksittäinen ihminen tai ihmisjoukko, joka on ollut joko tietämätön tai tietävä tekojensa seurauksista. Pelkkä erehdys tai vahinko ei kuitenkaan ole riittänyt tämän kirjan sivuille pääsemiseen, vaan tapahtuneen seuraukset ovat täytyneet olla massiivisia: tuhansien ihmisten tuhoutuminen tai kokonaisten valtakuntien kaatuminen. Moneen kirjan henkilöön pätee kirjassa usein toistettava George Santayanan lausahdus: "Ne, jotka eivät tunne historiaa, ovat tuomittuja toistamaan sitä." 

Huonoimmat päätökset on listattu kronologiseen järjestykseen ja aina jokaisen tapauksen alussa kerrotaan sen pääsyyllinen, aiheutettu vahinko ja miksi kävi niin kuin kävi. Lisäksi otsikon vierestä löytyy motivaatiolista, jossa ovat kaikki seitsemän kuolemansyntiä (viha, kateus, mässäily, ahneus, himo, ylpeus, laiskuus) sekä kristilliset perushyveet (laupeus, usko, toivo). Eli esimerkkinä vaikkapa Neron aiheuttama Rooman palo, johon johtaneisiin syihin on valittu mässäily, ahneus ja himo. 

Kirja on erityisesti historian ystäville hyvin mieluisa - ellei sitten jo tiedä kaikesta kaiken. Kirjan alkupuoli oli minulle aika tuttua pääpiirteittäin, mutta monien tapausten yksityiskohtia en tuntenut, joten tietojaan oli oikein mukava päivittää. 

Jos sotahistoria ei miellytä, niin varoitus: tämä kirja sisältää sitä paljon. Onhan kuitenkin oletettavaa, että sellaiset päätökset, jotka ovat tuhonneet valtioita tai tappaneet paljon ihmishenkiä, ovat usein olleet sota-ajan päätöksiä. Mutta mahtuu mukaan muutakin: Eric Punaisen kenties ensimmäinen kiinteistökeinottelu, Thomas Austinin kaniinit, Titanic, Grünenthalin erinomaisen turvallinen lääke - talidomidi ja Jonestownin itsemurhat, muutamia mainitakseni. 

Panin merkille, että kirjailija lienee brittiläinen, sillä briteillä oli kirjassa hyvin suuri osuus. Itseironiaa vai ovatko brittiläiset oikeasti niin typeriä? :--) Eräskin herra Churchill on useassa tapauksessa mukana, vaikka ansioituikin toisessa maailmansodassa Iso-Britannian pääministerinä. 

Maailmanhistorian huonoimmat päätökset on mielenkiintoinen, mutta hirveä (miten ihminen voikaan olla näin tyhmä?!) lukupaketti. Kirjan perimmäinen viesti kannustaa harkitsemaan omia päätöksiään, vaikkemme mitään kirjassa esiteltyjen päätöksien kaltaista suunnittelisikaan.


Stephen Weir: Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana (History's Worst Decisions and the People Who Made Them, 2008)
Suom. Veijo Kiuru
Schildts 2010, 256 s.

11 kommenttia :

 1. Kuulostaapa (synkällä tavalla) mielenkiintoiselta. Voisi tehdä oikein hyvää omalle, kovin lyhytmuistiselle, historiantuntemukselle.

  Tulee mieleen Simon Sebag Montefioren Ihmishirviöt, Maailmanhistorian julmimmat ihmiset.
  Sekin oli mielenkiintoinen, mutta hirveää luettavaa.

  VastaaPoista
 2. Kiinnostava kirja. Pitääpä lukea, ettei tule tehneeksi paljon tyhmyyksiä ;-)!

  VastaaPoista
 3. Maija, luin jostain blogista tuosta Ihmishirviöistä, se täytyykin lukea! Muutamat samat henkilöt siinäkin varmaan seikkailevat kuin tässä.

  Suosittelen kovasti kirjaa! Hyvää historiatietojen päivitystä mielenkiintoisella ja mukavalla tavalla. Eri tapaukset ovat kirjoitettu tosi vetävästi ja huumoriakin löytyy. Lisäksi kukin tapaus on vain muutaman sivun mittainen, joten ei pääse tylsistymään liiasta jaarittelusta :--)

  Paula, hih :D Suosittelen!

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa omalla tavallaan hauskalta, tämän voisi hyvinkin lukea jossain välissä.

  VastaaPoista
 5. Tämä nousi kyllä heti sekä minun että miehen TBR-listalle. Maanantaina vissiin taas sitten kirjastoon... :D

  VastaaPoista
 6. Jori, kirja tosiaan on myös hauska. Kirjoitustyyli on vetävä ja ihmisten typeryyksille naureskeleminen kirvoitti paikoitellen ihan hyvät naurut!

  Riina, hih, kipin kapin lainaamaan! Tätä "Maailmanhistorian huonoimmat" -sarjaa jatkaa sellainen teos kuin Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt ja syksyllä ilmestyy kolmas osa, Maailmanhistorian suurimmat petokset. Kuulostavat mielenkiintoisilta kaikki ja tuo keksinnöt odottelisi minua hyllyssä.

  VastaaPoista
 7. Maijaa komppaan, kirja tosiaan vaikuttaa hyvin samantyyppiseltä kuin Ihmishirviöt-kirja, joka oli todella mielenkiintoinen opus. Saattaa olla että tämän tyyppiseen historiaa laajasti käsittelevään kirjaan olisi taas joku päivä hauska tarttua, mutta Ihmishirviöt-kirjan muisto on kyllä niin tuoreena muistissa, että nyt ei ainakaan ole sen aika. Kiva kyllä, että tämän tyyppisiä kirjoja tehdään, jotta historiasta vähän kiinnostuneetkin innostuvat. Tai siis ettei tarvitse yrittää mitään ihan oppikirjoja lukea.

  VastaaPoista
 8. Sonja, minä puolestani en aivan lähiaikoina aio tarttua Ihmishirviöihin, sillä siinä on varmasti useita samoja henkilöitä kuin tässäkin. Ja aivan, tämä (ja monet muut samankaltaiset) kirja varmasti kiinnostaisi monia sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät niin paljoa ole historiasta kiinnostuneita!

  VastaaPoista
 9. Olipas mukava löytää blogisi kirjasta, jonka kolleegan kanssa ostimme kaverin syntymäpäivälahjaksi selailun ja takakannen esittelyn perusteella. En vielä tiedä, liekö tykännyt ja itse laitan luettavien listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! :) Minusta tässä oli mielenkiintoista nippelitietoa, mutta kannattanee varmaan lukea pätkissä tai toisen kirjan rinnalla, jottei kirja ala toistaa itseään. Tässä kun oli paljon niitä sota-aiheisia juttuja.

   Poista
 10. Totta. Rooman keisarit on samanlainen, muutama kaveri kerrallaan, niin menee.

  VastaaPoista