13.6.2011

Petri Tamminen: Muita hyviä ominaisuuksia


Kaipasin luettavakseni jotain kevyttä ja ohutta. Petri Tammisen Muita hyviä ominaisuuksia osui silmiini kirjojeni joukosta. Joko olisi Tammisen aika?

Muita hyviä ominaisuuksia pitää sisällään useita tarinoita, lyhytproosaa, kirjailijan elämästä. Oletan niiden kertovan juuri Tammisen elämästä. Tamminen kertoo siitä, mitä on olla samalla kertaa ujo, kirjailija ja mies. Hän kertoo avoimesti häpeän tunteistaan milloin missäkin tilanteissa niin että lukijaa takuulla naurattaa. Hän kertoo intohimoisesta suhtautumisestaan lukemiseen ja esikuviinsa, joihin lukeutuvat muun muassa Veijo Meri ja Antti Tuuri. Myös yksinäisyys ja joukkoon kuulumattomuus ovat näissä pienissä, mutta tarkkanäköisissä tarinoissa alati läsnä.

Koukutuin kirjaan heti ensimmäisestä tarinasta lähtien. Viihdyin Tammisen tilannehuumorin ja tragikomiikan parissa erittäin hyvin. Lisäksi hänen tarinansa ovat samaistuttavia: erityisesti minuun upposi teksti nimeltään Yksi noista hankalista tunteista joita koemme. Siinä Tamminen kertoo olleensa aina ujo. Niin minäkin, mutta Tammisen tavoin en enää niin ujo kuin lapsena. Tässä lainaus tarinasta, joka voisi olla myös minun ajatuksistani:

Mutta oli siis syyskuinen yö ja istuin pihalla ja mietin miltä näytän, jos joku nyt kävelisi ohi.  Kunnes mieleeni tuli se lause, joka alkoi ääneen naurattaa.
Tämä lause on nyt kirjattava sanatarkasti. Ujostelematta.
Näin se kuului: "Haistakaa vittu!" 

Kirjassa viitataan paljon suomalaisiin eturivin mieskirjailijoihin ja kerrotaan heidän teoksistaan. Valitettavasti Veijo Meri ja Antti Tuuri eivät ole koskaan lukulistalleni päätyneet, joten näihin tarinoihin, joissa heihin viitataan, en päässyt täysin sisälle. Nämä tarinat ovat kohdallani kirjan pitkästyttävimmästä päästä. Älkää silti käsittäkö väärin, ne eivät kuitenkaan missään nimessä ole pitkästyttäviä, eivät vain mieleeni niin hyvin kuin muut!

Olen kauan aikaa ajatellut lukevani jonkin novellikokoelman. Muita hyviä ominaisuuksia pääsi sitä lähelle lyhytproosallaan ja oli hyvin virkistävää vaihtelua! Nyt siis oli Tammisen aika.

Kirjasta ovat kirjoittaneet muun muassa myös Jori (jonka arvonnasta voitin tämän kirjan pieni ikuisuus sitten, kiitos!), Ilse, Anki, anni.m ja Hanna. 

  

Petri Tamminen: Muita hyviä ominaisuuksia 
Otava 2010, 144 s.

6 kommenttia :

 1. Vaikuttaa kyllä ihan mielenkiintoiselta! Pitää ehkä laittaa lukulistalle :)

  VastaaPoista
 2. Minustakin tämä oli ihana, johti pienimuotoiseen Tammis-pyörteeseen :-)

  VastaaPoista
 3. Katri, tämä yllätti positiivisesti, joten suosittelen :--)

  Booksy, hih, saas nähdä joudunko samaan pyörteeseen. Ei kuitenkaan tullut sellaista oloa, että pakko saada lisää Tammista, mutta jos miehen muita kirjoja tulee vastaan, niin tartun niihin ilomielin!

  VastaaPoista
 4. Mukava kuulla, että tykkäsit!

  VastaaPoista
 5. Voi mahdanko olla ainut, joka on pettynyt tähän!

  VastaaPoista
 6. Jori, tämä oli yllättävän hyvä!

  Janninna, muistelinkin, ettet oikein lämmennyt tälle. Linkittämäni bloggaajat taisivat kaikki tykätä, joten kyllä, taidat olla ainoa pettynyt :D

  VastaaPoista