12.6.2011

Max Brooks: Sukupolvi Z. Zombisodan aikakirjat


Sattuipa mukavan iloinen ja kesäinen kirja tälle helleviikolle (kai huomasitte ironian?), nimittäin Max Brooksin Sukupolvi Z. Zombisodan aikakirjat. Kirja on eri henkilöiden haastatteluista koottu historiateos, jossa muistellaan noin kymmenen vuotta sitten koko maailmaa piinannutta zombiruttoa.

Zombivirus lähti liikkeelle pienestä kyläyhteisöstä Kiinassa. Kirjassa ei selviä, mistä virus on alunperin lähtöisin, miten se on syntynyt, mutta yksi sille altistunut riittää. Tartunnan saanut muuttuu hiljalleen eläväksi kuolleeksi, zombiksi, jonka pakkomielteenä on purra ja syödä ihmisiä. Pureman seurauksena ihminen muuttuu itsekin zombiksi ja näin on maailmanlaajuisen katastrofin ainekset kasassa. Zombiaalto pyyhkäisee koko maailman yli ja ihmiskunta on vähällä tuhoutua. Se ei kuitenkaan tuhoudu kokonaan, sillä muuten ei olisi tätä historiankirjaa.

Jos zombisota (tai muu maailmanlaajuinen, todella tappava virus) olisi oikeasti totta, niin maailma varmaan toimisi kirjassa kuvatuin tavoin. Mikään ei enää toimisi ja pakokauhu valtaisi koko maapallon. Sukupolvi Z:ssa hallitukset pimittivät tietojaan, armeijat laitettiin taistelemaan eläviä kuolleita vastaan hyvin vajavaisin varustuksin, kun kaupat ja tehtaat eivät enää olleet toiminnassa ja kansa pakeni merelle, saarille tai kylmään ilmastoon, jossa zombit aina jäätyivät talven ajaksi (mutta eivät kuolleet, vaan "heräsivät" jälleen henkiin kevään tullen). Osa ihmisistä vain jäi paikoilleen, mikä koitui heidän tuhokseen. Zombien tuhoamista vaikeutti myös se, että ne osasivat uida vaikka valtamerten ylitse ja ne kuolevat vain, jos niiden aivot tuhotaan.

Nyt kymmenen vuotta virallisen sota-ajan jälkeen eläviä kuolleita on yhä edelleen, mutta pienenevissä määrin. Sukupolvi Z on selvinnyt elossa.

Kirja tuntuu autenttiselta historialta. Kaikki siinä on totta ja historiallisesti pätevää, paitsi ne zombit. Luettuani kirjaa jonkun matkaa aloin miettiä, että miksi niin moni haastateltava on jenkki, miksi tämä on taas niitä kirjoja, joissa kaiken napana on Yhdysvallat? Mutta tajusin sitten, että tällaisessa sodassa jenkit oikeasti olisivat tärkeässä ja ratkaisevassa roolissa. Heidän asemaansa on syytäkin korostaa, niin hyvässä kuin huonossakin.

Sukupolvi Z on erilainen kirja. Erilaiseksi sen tekee zombiteeman ja uskottavuuden yhdistelmä sekä "historiallisen" dokumentin muoto. Ei sovi herkille, sillä tässä kyllä mässäillään ruumiinosilla. Kansikin on jo tarpeeksi puistattava! 


Max Brooks: Sukupolvi Z. Zombisodan aikakirjat (World War Z - An Oral History of the Zombie War, 2006)
Suom. Helmi Keränen
Johnny Kniga 2011, 449 s.

7 kommenttia :

 1. Pyörittelin tätä viime kirjastokäynnillä käsissä, mutta jätin vielä hyllyyn. Tuo dokumentaarinen kirjoitustapa vaikutti mielenkiintoiselta, ehkäpä vielä joskus kaipaan annoksen zombeja ja sitten voisi olla tämän vuoro :)

  VastaaPoista
 2. Maija, tämä on kyllä vallan hyvä zombipläjäys, jos sellaisen tarve joskus iskee! Ainoa miinustekijä kirjassa oli se, että haastateltavat tuntuivat paikoitellen liian samanlaisilta ja se laittoi silloin tällöin puuduttamaan. Mutta kaiken kaikkiaan erilainen (zombi)kirja :--)

  VastaaPoista
 3. Voi ei, taas yksi zombikirja lisää, joka on pakko lukea jossain vaiheessa :). Tuntuu että olen hurahtanut jo vähän liikaa noihin yliluonnollisiin olentoihin...

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa, lisää zombeja! Tämä menee nyt heti lukulistan kärkeen, mikäli kirja paikallisesta kirjastosta löytyy. Jos ei, niin pitää säästää sen ostamiseen. Joka tapauksessa: fiktiivinen historiankirja. Hieno idea!

  VastaaPoista
 5. Aamunkajo, hih! En ole itse pahemmin lukenut zombikirjoja, mutta kuvittelisin tämän olevan parhaimmasta päästä erilaisuutensa vuoksi, joten suosittelen kyllä!

  Hreathemus, toivottavasti löydät kirjastosta tai saat käsiisi, sillä zombien ystäville kirja varmasti puree erityisen hyvin! Ja sinäpä sen sanoit, fiktiivinen historiankirja, sitä tämä juurikin on :--)

  VastaaPoista
 6. Jopas sattui. Itse katsoin samaa kirjaa alkuperäiskielellä että pitäisikö tuoda kesälomalta tuliaisena omaan kirjahyllyyn. Hyviä zombiekirjoja ei ole koskaan liikaa.

  VastaaPoista
 7. Artsi, suosittelen ehdottomasti lukemaan! Tästä on joskus ehkä tulossa elokuvakin. Ainakin tän hetkisten tietojen mukaan Brad Pittin tuotantoyhtiö on ominut kirjan leffaoikeudet ja pääosassa esiintyisi ihan mies itse.

  VastaaPoista