8.6.2011

Hehkutusta

Olen huudellut tästä jo niin "oikeassa elämässä" kuin Facebookissa ja Livejournalissakin, mutta täytyyhän se kertoa vielä täällä, kun olen tästä asiasta hieman puhunutkin blogissani.

Historian pääsykokeessa olleet saivat tänään tiedustella saamiaan koepistemääriä yliopistolta. Varsinaiset viralliset tulokset tulevat vasta 30. kesäkuuta, mutta on aika kivaa, että kokeesta saatuja pisteitä pystyi kyselemään jo näin pian. 

Hieman tärisevin käsin tartuin puhelimeeni kello kahdentoista tienoilla ja sain melkein heti lehtorin langan päähän. Hieman jännitti! Varsinkin kun puhuin aikaisemmin täällä blogissani kokeen menneen aika keskinkertaisesti. Riittikö se?

Lehtori kertoi pisteet ja meinasi päästä melkoinen litania kirosanoja! Ja ihan hämmästyksestä, ei pettymyksestä. Koepisteiden perusteella olin neljänneksi paras. Siis mitä! Voitteko kuvitella? Neljänneksi parhaat koepisteet jostain vähintään yli sadasta osallistujasta! Vaikka viralliset tiedot sisäänpääsystä saakin vasta tämän kuun lopulla, lehtori kuitenkin jo onnitteli minua. Kuulemma esseenikin oli yksi parhaista (18½/20 pistettä), joka omasta mielestäni, ihan oikeasti rehellisesti sanoen, tuntui menneen aika penkin alle. Ei ilmeisesti sitten mennyt :--D

Voi vitsit, että olen iloinen! Minullahan ei siis ole edes ylioppilastutkintoa (vielä) ja aionkin nyt esiintyä elävänä esimerkkinä siitä, että kyllä ammattikoulunkin  käynyt voi päästä yliopistoon! Tosin olenhan käynyt iltalukiota jo hyvän tovin ja sitä kautta oppinut kirjoittamaan esseitä sekä vastaamaan kysymyksiin oikealla tavalla ja niin edelleen.

On muuten hauskaa aloittaa syksyllä yliopisto-opinnot sekä käydä siinä sitten parina päivänä kirjoituksissa! :--D Onneksi kirjoittamatta on enää äidinkieli ja englanti, joihin ei tarvitse sillä tavalla lukea tai päntätä. Mutta voinpahan sanoa sitten omaavani ammatin, olevani ylioppilas ja vielä kaiken lisäksi opiskelevani yliopistossa ja joskus olevani vähintään maisteri!

Jos vaan kirjojen lukemisesta tulisi jotain tämän kaiken innostuksen keskellä :--D

30 kommenttia :

 1. Oikein paljon onnea hienosta saavutuksesta!! Nyt voit keskittyä kesällä hyvällä omalla tunnolla kirjoihin:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Susa! Ihanaa kun voi tosiaan keskittyä nyt koko kesän kirjoihin. Ei tarvitse murehtia syksyn töistä tai stressata kirjoituksiakaan. Mutta tänään en kyllä pysty keskittymään mihinkään :D

  VastaaPoista
 3. Iiiiik, ihan huikeeta! Onnea Laura! Muistan elävästi riemukkaat fiilikset, kun pääsin opiskelemaan unelmieni alaa (kirjallisuustiede). Historia oli minulla kakkosvaihtoehtona, mutta siihen en olisi päässyt. Olet lahjakas! Nyt kelpaa nauttia kesästä B)

  VastaaPoista
 4. Onpa hyviä uutisia! Voin vain kuvitella jännityksesi ja sitten ilahtumisen tunteen, kun kuulit tulokset. Onnittelut!!!

  Hienoa on sekin, että oikeasti on olemassa väylä yliopisto-opintoihin myös niille, jotka eivät ole lukiota käyneet. Mie oon aina ollut sitä mieltä, että opintojen ulkopuolinen elämänkokemus ennen yliopistoa (esim. työssäkäynti, matkusteleminen) tekee hyvää ja antaa syvyyttä opiskeluun - etenkin humanistisilla ja yhteiskuntatieteellisillä aloilla. Tosin nykyisin tuollaista ajatusta ei pitäisi ehkä edes sanoa ääneen, kun halutaan pidentää työuria sekä alku- että loppupäästä. Se, onko tuollainen ajatus tai toive edes todellinen, onkin sitten eri asia. Tarkoitan sitä, että kun kaikille valmistuneillekaan ei ole työtä tarjolla, niin miksi sitten pitäisi kauhealla vauhdilla saada se ammatti...

  VastaaPoista
 5. Upeaa! Todella paljon onnea! :)

  VastaaPoista
 6. Hihi, kiitos Pienen mökin emäntä! Minulla on aina ollut omat epäilykseni siitä, että pärjäisinköhän yliopistossa. En tiedä mistä se ajatus on oikein juontunut, kun lukiokin on sujunut hyvin ja lukion penkiltähän sitä yleensä mennään yliopistoon. Mutta ainakin pääsykoe meni siihen malliin, että kyllä mä varmaan pärjään :D Kirjallisuustiedettä olisi minustakin hienoa opiskella, mutta pelkään, että romaanien lukemisesta tulisi siten liian pakkopullaa. Luulen, että harvoille kuitenkaan loppujen lopuksi niin käy :--)

  Anna Elina, kiitos paljon! Oon niin fiiliksissä tästä. Välillä en voi uskoa sitä todeksi ja tuntuu, että tämä on joku painajainen, josta pian herään :D Tämä oli vieläpä ensimmäinen kerta kun hain yliopistoon ja heti sisään. Oon siitäkin niin hämmästynyt :D

  Minäkään en oikein pidä tästä nykyisin valloilla olevasta ajatuksesta, että nuorten pitäisi päästä äkkiä opiskelemaan ja sitten suoraan työelämään. Mitähän minäkin opiskelisin, jos olisin mennyt peruskoulun jälkeen suoraan lukioon ja sieltä suoraan yliopistoon... En välttämättä lukisi siellä historiaa! Tajusin nimittäin vasta ammattiin valmistautumisen jälkeen, että haluan opiskella (taide)historiaa, se on mun unelma. Ammattikoulu oli erehdys minulta, mutta opinpahan erehdyksen kautta mitä haluan ja sain siinä sivussa paljon elämänkokemusta, kun asuin yksin toisella paikkakunnalla, sekä työkokemustakin työssäoppimisista. Iltalukio puolestaan on ollut tosi hyvä valmennus tätä yliopistouraani (:D) ajatellen. Eikä minulla mikään kiire ole valmistua ja päästä töihin. Sitä ehtii myöhemminkin.

  Ja totta, on kiva juttu, että yliopistoon voi päästä myös ilman lukion käymistä. Tuonne historiaankin otetaan jopa puolet pelkän pääsykokeen perusteella, mikä on tosi jees myös niille, joilla ei kirjoitukset sattuneet menemään ihan nappiin. Vastustan myös sitä paljon puhuttua uudistusta, että pääsykokeista luovuttaisiin korkeakouluissa. Jos niin tehdään, niin silloin muillakin kuin lukion käyneillä pitäisi olla mahdollisuus päästä yliopistoon opiskelemaan. Ja entäs sitten, jos kirjoitukset ovat menneet huonosti (eikä korotus auta), mutta historia on se unelma-ala? Juuri mikään muu juttu ei kiinnosta? Pääsetkö ikinä opiskelemaan sitä, jos tuijotetaan vain arvosanoja?

  VastaaPoista
 7. Kiitos paljon marjis! :--)

  VastaaPoista
 8. Onnea! Aina kannattaa uskoa ja yrittää! Ihana uutinen!

  VastaaPoista
 9. Onnea valtavasti! Saavutuksesi on huima! Vaikka kyllähän me blogistit ja blogilukijat tämän arvasimmekin ;)

  VastaaPoista
 10. Loistavaa! Saa tuota vähän hehkuttaakin :D
  Oikein paljon onnea & toivottavasti opinnot vastaavat kaikkia toiveitasi!

  VastaaPoista
 11. Joana, kiitos! Yrittää kannattaa aina, oli lähtökohdat sitten millaiset vain. Olinkin sillä asenteella, että yritän päästä sisään niin kauan kuin vain tärppää, meni sitten vaikka kuinka monta vuotta :D Mut ekallahan se jo meni, hih!

  Satu, kiitos paljon!

  Morre, hihi, ai te tiesitte kaikki paitsi minä... :D En olisi kuitenkaan uskonut, että näin korkeilla pisteillä pääsin, tosi hassu olo :D

  Booksy, kiitos! Toivon mukaan tuo historia on se mun juttu. Ainakin se tuntuu vahvasti siltä, mutta eihän sitä tiedä ennen kuin opiskelee! Enköhän kuitenkin viihdy :--)

  VastaaPoista
 12. Hurjan paljon onnea :) Toivottavasti ehdit yliopistouran ohessa vähän blogiakin päivittämään ;)

  VastaaPoista
 13. Lämpimät onnittelut!!!

  Myös minä muistan sen onnen tunteen, kun sain kuulla päässeeni yliopistoon. Se kävi vielä niin, että ystäväni sanoi vähän kuin ohimennen iltaa istuessamme, että "ai niin, onnea, Jenni kertoi, että olit päässyt valtsikkaan". Olin ihan huuli pyöreänä, sillä en ollut saanut mitään kirjettä kotiin. No, netistä se tieto sitten löytyi - ja nyt täytyy muistaa, että vuosi oli 1998, eivätkä asiat yleisesti ottaen olleet vielä netissä, niin kuin nykyisin. :D Joka tapauksessa, itkuhan siinä pääsi.

  Onnea vielä kerran!

  VastaaPoista
 14. Onnea, paljon onnea vaan!

  Olet valinnut mielenkiintoisen alan ja noin ihanan motivoituneena pärjäät takuulla hienosti!

  VastaaPoista
 15. Hurjasti onnea! :) Hyvin on kyllä mennyt.

  VastaaPoista
 16. Onnittelut! Todella hienoa. Ihana, kun pääsit opiskelemaan ja olet noin innostunut. Tätä blogia lukeneena ei kyllä hämmästytä ollenkaan, että esseesi oli yksi parhaista. Onnea vielä!

  VastaaPoista
 17. Villasukka, kiitos! Enköhän minä ehdi blogiakin päivittämään :D Eikös se yliopistoelämä kuitenkin ole suht leppoisaa jos ei aivan itseään rääkkää? :D

  Karoliina, kiitos ja ihana tarina :--) Ja valtsikka vielä, vaikeeta päästä sisään! Oulu on siinä mielessä kiva opiskelukaupunki, että täällä hakijamäärät eivät ole niin kauhean korkeita verrattuna etelän yliopistoihin. Poikaystäväni on hakenut opiskelemaan arkeologiaa & antropologiaa ja viime keväänä kokeessa käyneitä oli 95 ja sisään pääsi 20. Alimmat hyväksytyt pistemäärätkin olivat todella alhaiset! Aika hyvät mahikset siis. Historiaan hakijoita taas on melko paljon, toiseksi suosituin humanistisessa.

  Erja, kiitos paljon! Motivaatiota mulla kyllä riittää, kun kerrankin menen opiskelemaan sellaista, mikä oikeasti kiinnostaa. Ja yliopistossa opiskelu on aina ollut mun unelma (vaikka olen sitä vähän pelännytkin!) ja luulen, että se voi sopia minulle hyvin.

  Anki, voi kiitos kovasti :--)

  VastaaPoista
 18. Taava, kohta pääsee itku, kiitos hirveästi!

  VastaaPoista
 19. Oi vitsi, hirmuisesti onnea.♥ Mihin yliopistoon?

  Minäkin muistan sen tunteen, kun sain tietää päässeeni. Kaveri lähetti minulle kuvaviestin, jossa näkyi sana uskontotiede ja minun nimeni, olin aakkosissa listan ensimmäinen. Muistan silti, että kieltäydyin riemuitsemasta ennen kuin se kirje saappuisi kotiin asti. :D

  Minäkin vastustan noita korkeakoulujen pääsykokeiden poistoajatuksia. Itse kun hain, niin meillä puolet valittiin pelkän pääsykokeen ja puolet pääsykokeen ja yo-todistuksen yhteispistemäärällä. Se on minusta ihan fiksunoloinen systeemi.

  VastaaPoista
 20. Kiitos peikkoneito! Tänne Oulun yliopistoon pääsin, en muualle edes hakenut.

  Hih, varmasti ihana kuvaviesti! Arvaa vain onko pyörinyt mielessä, että mitä jos se lehtori katsoikin vahingossa väärän tyypin pisteet? :D Luotan siis täysillä vasta kun kirje tulee kotiin. Oisko edes kauheaa, kun saisi sen kirjeen ja siinä lukisikin jotain, että olette varasijalla 245? Apua :DD

  VastaaPoista
 21. Lämpimät ja iloiset onnittelut! Todella hienoa ja olen aivan varma, että historia on sinun alasi. Sen vaistoaa hienoista blogiteksteistäsi.

  Minäkin olen pääsykokeiden kannattaja. Minulla on yksi ystävä, joka opiskeli tutkintonsa jo 90-luvulla. Hän ei ollut ylioppilas, mutta niin vaan valmistui maisteriksi nopeasti ja on nyt mukavassa ja innostavassa kulttuurialan työssä.

  Voi että tulin iloiseksi puolestasi. :)

  VastaaPoista
 22. Onneksi olkoon. Oulun yliopisto on tuttu paikka, itsekin olen siellä aikoinani opiskellut ja työskennellyt. Etenkin vanhan puolen käytäväsokkelisto tuli tutuksi.

  Olen iloinen puolestasi, nyt kannatta nauttia kesästä :)

  VastaaPoista
 23. Onnea paljon! Hienosti olet pärjännyt :) vautsi!

  VastaaPoista
 24. Ihanaa, kiitos Katja ♥ On se täysin mahdollista ei-ylioppilaanakin päästä yliopistoon, vaikka tuntuu, että turhan moni ammattikoulun käynyt sitä epäilee. Ihan vaikkapa lääkikseenkin, täytyy vain tehdä lujasti töitä, että menestyy hyvin pääsykokeissa :--)

  Raija, kiitos! Pelkästään jo pääsykokeissa käydessäni yliopisto vaikutti kyllä hirveän sokkeloiselta paikalta :D Mutta äkkiä sitä oppii suunnistamaan. Joo kuule, tästä kesästä tulee nautittua!

  Kiitos paljon Naakku :--) Hih, todella ilahduttavia nämä teidän kommentit!

  VastaaPoista
 25. Jeee, onnea mielettömästi! Oulun yliopisto on hyvä paikka, tervetuloa sinne! :-)

  VastaaPoista
 26. Hih, kiitos Kaisa! Hyvä kuulla, että on kiva paikka. Luulen, että tulen tykkäämään :--) Mitä sinä muuten siellä opiskelet? :O

  VastaaPoista
 27. Ollaan samalla puolella eli humanistisella, sillä minä aloittelen siellä syksyllä viidettä (ja viimeistä, yhyy) vuotta suomen kieltä. Kasvatustieteet sain valmiiksi keväällä, ja äikän opeksi olisi tarkoitus ryhtyä. :-)

  VastaaPoista
 28. Kaisa, vau, hieno saavutus! Harmi vain, että viimeinen vuosi lähtee käyntiin. Ilmeisesti olisit viihtynyt pitempäänkin :--)

  VastaaPoista
 29. Joo, aika menee yllättävän nopeasti :o Ilo irti sitten opiskeluelämästä, eikös juu ;-) Täytyy ottaa ilo irti tulevasta vuodesta ja gradun tekoa ainakin piristää se, että voi lähteä välillä reissuun moikkaamaan syksyllä vaihtoon lähteviä kavereita. :-)

  VastaaPoista