14.6.2011

Englanninkielisiä kirjoja?

Tarvitsen taas teidän ihanien kirjabloggaajien ja muidenkin apua! Nimittäin minun täytyy tässä pikku hiljaa alkaa valmistautua syksyn englannin kirjoituksiin (hassua käydä vielä kirjoituksissa, kun olen silloin jo yliopistossa, hih) ja ajattelin treenata kieltä lukemalla edes muutaman englanninkielisen kirjan.

En ole koskaan lukenut yhtäkään kirjaa englanniksi, joten olisi aika edes kokeilla. Mistä olisi hyvä aloittaa? Mitään sen kummempia ehtoja kirjalle minulla ei ole, mutta olisi hyvä, jos sen löytäisi kirjastosta eli se ei olisi mikään eilen julkaistu, se ei olisi kovin pitkä järkäle eikä vanha ja/tai vanhahtavaa kieltä. Nuorten- tai aikuistenkirja, molemmat käy.

Iso kiitos avusta etukäteen! Ajattelin käydä loppuviikosta etsimässä ehdotuksianne pääkirjastosta, ennen kuin se menee lattioiden lakkauksen ja juhannuksen takia viikoksi kiinni.

19 kommenttia :

 1. Kannattaa tietty aloittaa sellaisista, joissa on hyvää ja helposti ymmärrettävää kieltä. Itse yritin joskus aloittaa Brontën Wuthering Heightsin ja keskenhän se jäi! Vanhahtavaa kieltä kun on (ainakin se painos, jonka ostin).

  Ensimmäinen kirja, jonka luin englanniksi, taisi olla jokin Joanne Harrisin kirja. Myös Carol Shieldsiä olen lukenut ja joitakin dekkareita, mutta myös Jane Austenia. Entä lasten kirjat? Tytär on ainakin lukenut Potteria jo vuosia sitten (on nyt hiukan nuorempi kuin sinä). Myös Winnie the Pooh tulee mieleen.

  VastaaPoista
 2. Minä luen hävettävän vähän englanniksi :/ kai siinä joku laiskuus on syynä, vaikka aina päätän lukea enemmän englanniksi. Minä olen lukenut Charlaine Harrisin Sookie-kirjoja enkuksi, ja ne ainakin menevät kivasti tällaisella keskiverto-enkun-puhujalla :)

  VastaaPoista
 3. Jos tykkäät chikliteistä niin niistä on varmaan helppo aloittaa, niiden kielihän on aika yksinkertaista. Potterit ovat mielestäni vähän vaativia aloittelijalle. Lasten kirjat ja saduthan on myös hyvä tapa aloittaa, mutten tiedä valmistavatko ne sinua kirjoituksiin.. Mutta rohkeasti kokeilemaan! Kun opit lukemaan toisella kielellä niin ei tarvitse odottaa uutuuskirjojen käännöksiä. :)

  VastaaPoista
 4. Anna Elina, juu ei mitään Brontëa näin alkajaisiksi ainakaan :D Mutta Joanne Harris voisi olla hyvä vaihtoehto, jokin niistä joita en ole vielä lukenut. Carol Shieldsiä en ole edes lukenut koskaan, sekin voisi sopia.

  Lastenkirjatkin käy ellei ole liian helppoa kieltä. Potterit olen lukenut jo suomeksi, joten en taida jaksaa niitä enää englanniksi. Winnie the Poohia etsin äsken kirjaston nettihaulla eikä näyttänyt olevan ;/ Mutta kiitos kovasti vinkeistä!

  Naakku, minusta on hassua, etten ole aiemmin lukenut mitään englanniksi. Ei se taidoista jää kiinni, sillä ymmärrän ihan hyvin, mutta joku laiskuus siinä kai minullakin on. Helpompihan se kuitenkin on lukea suomeksi... Ajattelin kyllä joskus kokeilla noita Sookie-kirjoja, mutta en varmaankaan nyt (liikaa vampyyreja ja muita olioita viime aikoina ja itse asiassa tälläkin hetkellä luvussa :D). Kiitos kuitenkin vinkkauksesta!

  VastaaPoista
 5. Réa, totta! Kun tässä alkuun pääsee, niin eiköhän tule jatkossakin helpommin tartuttua englanninkielisiin kirjoihin :--) Ja yliopistossa tulee varmasti luettua paljon englanniksi, joten nyt on hyvä aloittaa, ettei tule shokkina :D

  Hei kiitos kun mainitsit chiclitin, sellaisia kirjoja onkin varmaan melko helppo lukea. Muutenkaan en ole pitkään aikaan lukenut mitään hömppää (siis positiivisella tavalla hömppää:).

  Ja lasten kirjat voivat olla turhan helppoja minulle, kun kuitenkin osaan englantia ihan hyvin.

  VastaaPoista
 6. Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe-kirjat (Naisten Etsivätoimisto-sarja) ovat tosi helppolukuisia ja mukavia englanniksi. Samoin monet dekkarit.

  VastaaPoista
 7. Minä suosittelisin romanttiselta puolelta vaikka Nora Robertsia - sanasto ei ole vaikeaa. Mma Ramotswessa ja Harry Pottereissa on jonkun verran sellaista erikoisempaa... varsinkin jälkimmäisten kanssa saa alkukielellä olla välillä ihmeissään :-) Myös perusdekkarit (vaikkapa Sue Graftonin) ovat yleensä mukavasti yleiskielisiä.

  VastaaPoista
 8. Minä suosittelisin Marian Keyesin ja Cecelia Ahernin kirjoja, erityisesti viimeksi mainitun kirjat ovat alkukielellä paljon parempia kuin suomennettuna. Kumpaakin löytyy kirjastoista aika hyvin englanninkielisinä, ja ovat sujuvaa luettavaa mutta kuitenkin ihan monipuolista kieltä. :) Ja ovat muutenkin kivaa kesälukemista!

  Sara / P. S. Rakastan kirjoja

  VastaaPoista
 9. Minä aloitin aikoinaan vieraskielisten kirjojen lukemisen Agatha Christiellä, niin englannin- kuin ruotsinkielisinä...

  VastaaPoista
 10. Minäkin taisin aloittaa aikoinani englanniksi lukemisen juuri jostain Douglas Adamsin tai Terry Pratchettin kirjoista, ja sit myöhemmin Potterit, minusta eivät liian hankalia. Nyttemmin luen varmaan melkeinpä melkein puolet kaikesta lukemastani englanniksi (en malta odottaa tiettyjä kirjoja suomeksi ja englanninkielisiä on niin helppo tilata netistä).

  Yleisenä vinkkinä vieraalla kielellä lukemiseen, että kannattaa aloittaa oikein mukaansatempaavasta kirjasta, niin ei jää kesken heti alkuunsa :) Alkukankeuden jälkeen vieraalla kielellä lukemiseen tottuu minusta melko nopeasti.

  Kirjoituksiin liittyen tuli vielä mieleen, että jos sinua kiinnostaa joku tietokirjallisuus, niin sellaisen lukeminen englanniksi voisi olla myös hyödyllistä (vaikkapa koe-esseen laatimista ajatellen). Eli elämäkertoja, matkakirjoja, historiaa tms. Hyviä kirjailijoita ja mielenkiintoisia aiheita on ainakin kasapäin!

  VastaaPoista
 11. No iliman muuta Montgomeryn Anna-kirjoja englanniksi, jatka siitä mihin olet suomennoksissa jäänyt! Sopivan helppoa luettavaa, ja kieli on kaunista ja hyvää.

  VastaaPoista
 12. Ite luin justiinsa Marian Keyesin Watermelon. Hyvin hyvin helppoa tekstiä :) Ja nyt menee Stephen Kingin IT enkuks, vähän haastavampaa, mutta ymmärrettävää.

  VastaaPoista
 13. Vau, kiitos kaikille yhteisesti mahtavista ehdotuksista! Enköhän minä näiden avulla jotain löydä :--D

  Lumikko, tuota sarjaa olen miettinyt ihan suomeksikin lukevani ja sen eka osa (ja muutkin) löytyvät kirjastosta englanniksi. Eilen katsoin, että eka osa taisi vieläpä olla hyllyssäkin! Kiitos huipusta vinkistä!

  Booksy, Nora Roberts jotenkin aiheuttaa ennakkoluuloja, mutta harkitaan! Ja tosiaan, dekkari voisi olla hyvä vaihtoehto ainakin toiseksi kirjaksi. Kiitos!

  Sara, kiitos näistä. Molempien naisten kirjoja olen muutamia lukenut ja voisivat sopia tähän tarkoitukseen. Kunhan vain löytyisi kirjaston hyllyssä olevia, sillä tämä kesä on tällaista chick lit -aikaa :--) Kiitos.

  Katri, hei joo, Agatha Christietä voisin lainata. Hänen kirjansa eivät myöskään ole mitään järkäleitä, joten voisi olla miellyttävää lukea!

  Miia, siksipä tässä kyselenkin hyvien englanninkielisten kirjojen perään, kun en halua vain summamutikassa ottaa jotain hyllystä ja tuskailla sitten huonon tarinan takia :--) Teidän suosituksiin voi aina luottaa! Jep, Harry Potterit voisivat olla minulle ihan helppoa lukemista, mutta kun olen lukenut ne jo suomeksi, niin en taida viitsiä. Haluan jotain lukematonta! Hyvä pointti myös nuo tietokirjat tms. Historia minua aina kiinnostaa, joten täytyy katsoa löytyykö aiheesta jotain. Tosin luulen, että otan aika lungisti tän kirjoituksiin valmistautumisen, koska nyt on vain pääasiana, että pääsen englannin läpi, kun ei ole huolta yliopistoon pääsemisestä :D

  Salla, täytyy miettiä! Nuortenkirjalla sitä paitsi olisi ihan kiva aloittaa, pehmeä lasku englanninkieliseen kirjallisuuteen! Kiitos hyvästä ehdotuksesta :--)

  Auringon Palvoja, Watermelon taisi olla meidänkin kirjastossamme, kiitos ehdotuksesta :--) IT on ilmeisesti aika paksu? Siinä menisi minulla varmaan puoli vuotta :--D

  VastaaPoista
 14. Kannattaa kokeilla Emma Donoghuen Room-kirjaa englanniksi. Kieli on helppoa ja lukeminen sujuvaa, juonikin niin jännittävä ettei kirjaa voi jättää kesken vaikka vastaan tulisi muutama outokin sana. :) Kirja on tosin sen verran uusi, että saattaa olla kirjastoissa vielä hankinnassa tai lainassa, mutta toivottavasti löydät!

  VastaaPoista
 15. Itse suosittelisin Nicholas Sparksin kirjoja englanniksi. Kieli on helppoa ja juonet ovat hyviä. Sitten nuorille suunnatut fantasiakirjat ovat myös helppo lukuisia, esim Mary Hoffmanin, Stephanie Meyerin ja Cassandra Claren kirjojen kieli on helppoa ja mukaansa tempaisevaa. Sitten vielä Nick Hornby, vaikkakin olen lukenut häneltä vain yhden kirjan.

  VastaaPoista
 16. Hei Laura!
  Itse aloitin englanninkielellä lukemisen suhteellisen myöhään. Jostain syystä olin vakuuttunut, etten osaa. Kai siksi, että olin yrittänyt viimeksi koulussa. En enää muista, millä aloitin, mutta dekkari se oli.

  Ylipäätään kannattaa aloittaa dekkarilla tai chick-litillä. Tai voisit lukea englanniksi jonkun sellaisen kirjan, jonka olet lukenut jo edeltäkäsin suomeksi.

  Yksi englanninopettajani suositteli uuden testamentin lukemista. Kuulemma hyvää kieltä ja hyvä kielitaitotesti. En ole itse kokeillut tätä vinkkiä.

  Tom Hollandin tietokirjat ovat myös aika hyvää luettavaa.

  VastaaPoista
 17. Minä sanoisin, että ota joku sellainen kirja, jonka lukemista olet suunnitellut jo suomeksi. Tärkeää on mielestäni kiinnostus kirjaan. Sinullakin on varmasti pitkä lukulista käännettyä kaunokirjallisuutta. Sitten vain poimit sieltä sitä kevyempää osastoa. Mielestäni ei tarvitse olla välttämättä dekkari tai chicklitiä (toki saa olla), kunhan ei ole mitään kielellä leikittelevää ja hidaslukuista korkeakirjallisuutta.

  VastaaPoista
 18. Ihanaa, lisää vinkkejä! :--) Saa toki laitella vielä, huomenna taidan mennä kirjastoon penkomaan!

  Zephyr, Room kävi minullakin mielessä, kun olen kuullut siitä paljon ja kirjastossakin se on, mutta tietysti tällä hetkellä lainassa. En tiedä jaksanko varata, mutta ei siihen onneksi varausjonoa ollut.

  Maria, Sparksia minulle suositeltiin toisellakin taholla, joten kai se on uskottava :--D Hoffmania ei näyttänyt olevan englanniksi kuin lastenkirjoja. Meyeriä voisin harkita, jos en muuta oikein löydä, koska en oikein syttynyt Houkutukselle, mutta olen kuitenkin ajatellut joskus lukea ne loputkin sarjan osat. Nuo Cassandra Claren kirjat eivät oikein sytytä, ainakaan näin ensituntumalta. Nick Hornbya olen minäkin lukenut vain kahden kirjan verran, joten harkintaan sekin! Kiitos kovasti monista vinkeistä!

  Taava, minullakin se on ollut osaksi sitä, että olen kuvitellut etten osaisi ja osaksi myös laiskuutta! Mutta nyt kokeillaan ja katsotaan miten käy :--) Uusi testamentti on aika jännittävä vinkki! Mutta ehkä aloitan vähän vetävämmällä tarinalla, hih. Mahdollisesti voisin lukea sellaisen kirjan, jonka olen jo aiemmin lukenut suomeksi. Silloin ei haittaisi jos en kaikkea ymmärtäisi, mutta kirja pitäisi olla sellainen, jonka olen lukenut kauan aikaa sitten. No, mietitään sitäkin! Tom Hollandin kirjat kuulostavat mielenkiintoisilta, mutta valitettavasti häntä ei löydy kirjastosta, ei ainakaan englanniksi :--( Kiitos vinkeistä!

  Karoliina, pitkähän tuo lista on, viiden arkin mittainen ;--D Luulisi kyllä, että siitä löytyisi jotain sellaista, jota olisi kirjastossa myös englanniksi. Hyvä kun hoksasit kertoa tämän minulle, lista lähtee siis mukaan! Korkeakirjallisuus ja klassikot ovat nyt tässä tapauksessa kiellossa, taitaa mennä liian haastavaksi näin ensi alkuun :D

  VastaaPoista
 19. Moi!

  Harry Potteria minäkin olisin suositellut. Itse aikoinanin niistä rohkaistuin lukemaan, kun ei suomenkielisiä vielä ollut.

  Jotakin kevyttä (naisille tarkoitettua) hömppäkirjallisuutta on myöskin helppo lukea englanniksi - yhdistyy hyöty ja huvi samalla. Itse en enää lue "kevätkenkäisiä aivot narikkaan" -kirjoja muuta kuin englanninkielisinä.

  Itse olen myöskin suunnaton Diana Gabaldon -fani. Häneltä löytyy Outlanders (Muukalainen?)-sarja, joka vei ainakin minut mennessään (kirjaa oli niin vaikea laskea kädestä, että seuraavana aamuna kirjaimellisesti pyörryin töissä, kun en ollut vuorokauteen syönyt, enkä nukkunut - kirja vei mennessään)

  Terveisin,
  Muukalainen :)

  VastaaPoista