14.5.2011

Guillermo del Toro, Chuck Hogan: Vitsaus


Olen usein tuskastellut, että miksi en ole vielä törmännyt yhteenkään oikeasti pelottavaan (kauhu)kirjaan. En usein edes lue kauhukirjoja, mutta kun luen, odotan aina niiden pelottavan minua. Koskaan niin ei kuitenkaan ole käynyt. Ennen kuin nyt.

Vitsaus on ensimmäinen osa samannimisestä trilogiasta. Toinen osa, Lankeemus, on julkaistu tänä keväänä suomeksi. Kirjan ovat kirjoittaneet esimerkiksi elokuvasta Pan's Labyrinth tunnettu ohjaaja ja tuottaja Guillermo del Toro ja trillereistä tunnettu Chuck Hogan. Mielenkiintoinen yhteistyö siis!

Karmiva tarina alkaa siitä, kun JFK:n lentokentälle New Yorkiin laskeutuu lentokone täysin pimeänä ja mykkänä. Matkustajat ovat kuolleet, neljää lukuunottamatta. Asiaa alkavat tutkia tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukselta biologisiin uhkiin erikoistunut tohtori Eph Goodweather ja hänen työparinsa Nora Martinez. Aluksi näyttää, että kyseessä on jokin tunnettu virus, mutta se onkin jotain ihan muuta. Koko New Yorkia, koko maailmaa, uhkaa tappava vitsaus.

Entinen Wienin yliopiston professori, Abraham Setrakian, lyöttäytyy yhteen Ephin ja Noran kanssa, sillä hän tietää jotain meneillään olevasta vitsauksesta. Kirjassa seurataan myös Ephin, hänen entisen vaimonsa Kellyn ja poikansa Zackin suhteita toisiinsa. Kirjassa on paljon erilaisia henkilöhahmoja: välillä tarina etenee lentokoneesta selvinneiden ja heidän perheenjäsentensä näkökulmasta ja välillä salaperäisen liikemiehen Eldritch Palmerin tai vaikkapa alamaailmassa toimivan Gusin vinkkelistä.

Kirjan alku on todella hidas ja siksi jännittävä: lukijalle annetaan vinkkejä asioista, mutta ei kerralla paljasteta kaikkea. Se juuri aiheuttikin minulle pelon tunteen. En ollut aivan tukka pystyssä, mutta pelkäsin hieman ja se oli minulle aivan uusi tunne lukiessa. Vähitellen juoni aukeaa, kysymyksiin vastataan, ja sitten pelkoni oli yhtäkkiä poissa, kun jo tiesin oleellisimmat asiat. Kirjan loppupuoli on hieman liian nopeatempoinen, olisi saanut jatkua hitaampanakin.

Välillä kirjassa selitellään aika paljon jonkun tietyn alan termistöä tai muuten vain yksityiskohtia. Esimerkiksi Ephin ja Noran suojapukeutumista ennen pimeään lentokoneeseen menoa kuvaillaan noin kolmen sivun verran. Se tuo elokuvamaisuutta kirjaan, mutta on usein melko tarpeetonta. Vitsaus on kuitenkin todella viihdyttävä kirja ja ehdottomasti genrensä parhaita (ainakin siltä osin, mitä minä olen tämän tyyppisiä kirjoja lukenut). Vitsaus on karmiva, salaperäinen ja tavallaan perinteinen mutta silti erilainen kauhu- ja jännityskirja. 

✩✩✩✩

Guillermo del Toro, Chuck Hogan: Vitsaus (The Strain, 2009)
Suom. Risto Raitio
Tammi 2010, 485 s.

7 kommenttia :

 1. Oletko lukenut ruotsalaisen John Ajvide Lindqvistin kirjoja? Minuakaan harvat kauhukirjat pelottavat, mutta Lindqvist siinä kyllä onnistuu, etenkin Ihmissatamassa. Uusin suomennos Kuinka kuolleita käsitellään taas tuli minulle välillä mieleen tätä Vitsausta lukiessa.

  Itsehän en tosin hirveästi innostunut Vitsauksesta. Saa nähdä tulenko lukeneeksi seuraavan osan kuitenkin.

  VastaaPoista
 2. Jes ihanaa, Blogger viimeinkin palautti kommenttisi Miia!

  En ole VIELÄ lukenut yhtäkään Lindqvistiä, mutta kirjahyllyssä olisi Ystävät hämärän jälkeen (pidin siitä ainakin leffana) ja poikaystäväni jotenkin todella sopivasti kantoi tällä viikolla kotiin Kuinka kuolleita käsitellään -kirjan! :D On hänellä nyt lukemisena tuo ja kuulostaa kyllä samankaltaiselta kuin tämä Vitsaus. Ihmissatamakin on meillä ollut kirjastosta lainassa, mutta taisi olla pikalaina enkä sitä itse ehtinyt lukea, poikaystäväni kun on sellainen kauhurohmu.

  Kiva kuulla, että Lindqvistin kirjat ovat sinua pelottaneet, ehkä ne pelottavat minuakin. Täytyy kokeilla mahdollisimman pian :--)

  VastaaPoista
 3. Vitsaus on todella ahdistava kirja. Minua ei niinkään pelottanut Lindqvistin Kuinka kuolleita käsitellään -kirja, mutta Ystävät hämärän jälkeen kyllä. Hyytävä kirja.

  Vitsaus -kirjaa muistuttaa hyvin paljon Justin Croninin Ensimmäinen siirtokunta, jota suosittelen kyllä, jos et ole jo ehtinyt sitä lukemaan. Muutama vuosi luin Stephen Kingin Kuulolla -kirjan - sen jälkeen kammosin kännyköitä pitkän aikaa... Suosittelen sitä kirjaa myös, jos et ole vielä lukenut.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkeistä Aamunkajo! Lindqvistiä täytyy lukea mahdollisimman pian, kunhan saan pari kauhuaiheista kirjaa ensin pois alta.

  Hei, meillä on tuo Ensimmäinen siirtokunta! Poikaystäväni osti sen joskus vai ostinko minä sen hänelle lahjaksi... Se on lojunut hyllyssä jo pienen ikuisuuden. Sen paksuus on ollut vähän luotaantyöntävää, mutta haluan kyllä vielä lukea sen :--)

  VastaaPoista
 5. Paksuus arvelutti minuakin, kun lainasin sen kirjastosta, mutta kirjan luki yllättävän nopeasti :). Mielenkiinnolla odotan siitä seuraavia osia.

  VastaaPoista
 6. Minua tämä ei kauheasti pelottanut, on varmaan tuota elämänkokemusta takana. Joskus hyvin nuorena kuulin radiokuunnelman, jonka jäkeen en uskaltanut pimeässä painaa valokatkaisijaa moneen vuoteen. SE oli tehokasta. Tämä Vitsaus oli viihdyttävän värisyttävä kirja ja toinen osa tuli luettua heti perään. Sitten vain odottelen kolmatta. Toivottavasti tulee pian.

  VastaaPoista
 7. Sinikka, elämänkokemus voi vaikuttaa, vaikken kyllä itsekään helpolla pelkää kauhukirjoja tai -elokuvia. Poikaystävää taas saa pitää kädestä kiinni ;--D

  Vitsaus-trilogia on ollut todella viihdyttävää luettavaa! Luin Wikipediasta, että kolmas ja viimeinen osa (The Night Eternal) oltais suunniteltu julkaistavan vielä tänä vuonna, mutta en sitten tiedä? Jos näin käy, niin suomeksi lienee tulossa sitten ensi vuonna, ehkä vuoden päästä?

  VastaaPoista