27.4.2011

L.M. Montgomery: Annan unelmavuodet


Voi, olisin voinut jatkaa tämän herkkupalan lukemista melkein ikuisuuksiin saakka! Tällä hetkellä fiilikseni on se, että tämä kolmas Anna-kirja on ehkä paras lukemistani Annoista. Älä jatka tämän arvion lukemista, jos et ole vielä lukenut tätä kirjaa ja/tai olet aikeissa tämän vielä lukea, sillä arvio saattaa sisältää spoilaamista.

Kirjan nimi, Annan unelmavuodet, viittaa Annan opiskeluvuosiin Kingsportissa Redmondin korkeakoulussa ja siellä tapahtuviin kommelluksiin. Anna on opiskelemaan lähtiessään 18-vuotias ja kirja päättyy opiskelujenkin päättymiseen, jolloin Anna on jo 22-vuotias eli samanikäinen kuin minä. 

Anna ei lähde opiskelemaan aivan ypöyksin, sillä korkeakouluun tulevat opiskelemaan myös Annan ystävät Gilbert Blythe, Charlie Sloane, Priscilla Grant ja Stella Maynard (joka tosin aloittaa koulun myöhemmin kuin muut). Tytöt tutustuvat koulussa uuteen ystäväänsä, Philippa Gordoniin, joka vaikuttaa lukijasta ensin hyvin ylimieliseltä ja turhamaiselta tytöltä. Philippa nimittäin myöntää ihan avoimesti, että nimenomaan hänen kauneutensa vuoksi hänellä riittää kosijoita jonoksi asti! Lopulta lukijalle käy kuitenkin selväksi, että Philippa on hyvin sydämellinen tyttö. Tämä tiivis tyttöporukka (Anna, Priscilla, Philippa ja Stella) muuttaa pian täysihoitolasta omaan vuokrataloonsa, somaan Karoliinan majaan.

Tämä kirja on nimenomaan se Anna-kirja, jossa Anna aikuistuu ja joutuu jättämään lapsuutensa taakseen. Se tekee välillä kipeää, erityisesti silloin kun muut ympärillä löytävät kumppanin, avioituvat ja saavat lapsia. Aikuisuus on koetuksella myös tuttujen ihmisten sairastumisten ja jopa kuolemantapausten vuoksi. 

Mutta riittää sitä Annallakin säpinää. Häntä kositaan useamman kerran ja hän jopa tapailee kahden vuoden ajan rikasta ja komeaa Royal Gardneria. Kuten arvata saattaa, Roy lopulta kosii Annaa, mutta Anna yllättäen vastaa kieltävästi. Tytön tunteet ovat aivan sekaisin, mutta pikku hiljaa hän tajuaa, ketä hän oikeasti rakastaa: Gilbertiä. Poikaa, joka on aina rakastanut Annaa. Sitä raukkaa, joka jo kerran sai Annalta rukkaset.

Annan unelmavuodet tarjoaa paljon mielenkiintoisia sivuhenkilöitä: opiskelijakollegat, Annan kotiväki Avonleassa, Janet (johon Anna tutustuu asuessaan hänen vuokralaisenaan eräänä kesänä työskennellessään opettajana), Spoffordin neidit ja monet muut. Tämä kirja poikkeaa edellisistä kirjoista siinä, että tapahtumat eivät sijoitu enää pelkästään Prinssi Edwardin saarelle. Uusi ympäristö on virkistävä.

Lisäksi Annan unelmavuodet on selkeä käännekohta Annan elämässä. Annasta on nyt virallisesti tullut aikuinen. Onneksi vanha kunnon romanttinen Anna on silti olemassa!


L.M. Montgomery: Annan unelmavuodet (Anne of the Island, 1915)
Suom. Toini Kaliman 
WSOY 2008, 226 s.

10 kommenttia :

 1. Ihana, ihana kirja! <3 Paljastit kyllä aika paljon juonesta ;)

  VastaaPoista
 2. Pienen mökin emäntä, hih, oli pakko paljastaa! Ja ehkei se ole niin paha, kun tämä on kuitenkin niin tunnettu kirjasarja. Eiköhän lähes jokainen tiedä, että Anna ja Gilbert saavat toisensa ;--)

  VastaaPoista
 3. Minäkin odotan neljännen kirjan lukemista. Luen nyt aikuisena vasta Anna-sarjaa kokonaan. Pienempänä luin muistaakseni vain ensimmäisen Annan. Jostain syystä kiinnyin enemmän Runotyttöön. Anna onkin sopivaa kesälukemista:)

  VastaaPoista
 4. Voi Laura minkä teit! Olen jo pitkään halunnut lukea tämän sarjan, koska en ainakaan muistaakseni ole lukenut tästä yhtäkään osaa ja nyt paljastit koko lopun ! :D

  Pliis, laita ensi kerralla joku varoitus meitä raukkoja varten, jotka ei tiedä mistään mitään :D

  VastaaPoista
 5. No minusta tämä ei ole spoilausta nähnytkään. Anna-kirjat ovat jo sata vuotta vanhoja (ensimmäinen ilmestyi vuonna 1908), Anna-tv-sarja on tullut telkkarista lukuisia kertoja ja Anna-kirjat ovat Suomessakin periytyneet äideiltä tyttärillä. Kai kaikki nyt suurin piirtein tietävät Annojen juonen? Ja se että tietää Annan ja Gilbertin saavan toisensa ei todellakaan pilaa lukunautintoa, se syntyy ihan muista syistä. :)

  Vähän kuin "spoilaisi" Tuntematonta sotilasta paljastamalla, että kirjan lopussa Neuvostoliitto voittaa.

  VastaaPoista
 6. Täsmennän vielä Katrille että tämä kirja ei suinkaan ole sarjan viimeinen osa, vaan sarja jatkuu vielä monta osaa.

  VastaaPoista
 7. No Kiitos Sallalle täsmennyksestä, mutta vaikka kaikki tievätäkin mitä Annassa tapahtuu, niin ilmeisesti en lukeudu näihin kaikkiin, koska en tiedä yhtään mitään. Enkä esimerkiksi tiennyt, että tähän on vielä jatkoa! Se, että itse tietää ja moni tietää ja että joku kirja on yleisesti tunnettu, ei tarkoita, että jokainen tietää.

  Ja Lauralle tiedoksi, ettei tämä nyt pilannut elämääni, vaikka ilmeisesti ilmaisin itseni liian dramaattisesti :D

  VastaaPoista
 8. Nämä kirjat eivät ole sellaisia, joita luetaan vain juonen kannalta. Anna-sarja on episodimainen, mitään dekkarityylin juonenkäänteitä ei tule missään vaiheessa. Joten näiden kirjojen kohdalla ei haittaa, vaikka tietäisi juonesta kaiken etukäteen. Kirjojen lumovoima on jossain muualla - tunnelmassa, kuvailuissa, romantiikassa, huumorissa, ihmisten välisissä suhteissa...

  Sitä paitsi varmasti kaikki arvaavat heti, että Gilbert on Annalle se oikea, aivan Gilbertin ensiesiintymisestä alkaen. :)

  VastaaPoista
 9. Itse henkilökohtaisesti en halua tietää mistään kirjasta etukäteen enempää kuin on pakko. Itselläni se syö lukunautintoa ja muutenkin on antoisampaa lukea, kun ei tiedä mitä tapahtuu, oli se sitten miten tapahtuma rikas kirja. Ja tämä nyt on vain minun mielipiteeni, jokaisella saa olla omansa. Itse kuitenkin vältän myös tälläisiä paljastuksia jos mahdollista. Me lukijat kun olemme kaikki erilaisia!

  VastaaPoista
 10. Sonja, Anna on kyllä loistavaa kesälukemista! Minäkin aloitin Annat ihan ensimmäistä kertaa vasta viime vuoden puolella, alle puoli vuotta sitten. Tai en ainakaan muista nuorempana niitä lukeneeni - en Runotyttöjäkään. Tv-sarjoja olen kyllä katsonut pienestä asti :--)

  Katri, ymmärrän kantasi ja anteeksi spoilaus! Enkä todellakaan suuttunut tai epäilekään elämäsi tuhoutumista tämän vuoksi ;--D Mutta, kuten sanoin jo edellä, ajattelin tämän olevan jo kaikille tuttu sarja, klassikko-kirjoista kun on kyse, siis ainakin sen osalta, että tietää Annan ja Gilbertin päätyvän yhteen.

  Tämä Annan unelmavuodet on tosiaan kolmas osa Anna-sarjasta, johon kuuluu yhteensä yhdeksän kirjaa. Jännitettävää siis vielä riittää ja yritän olla varovaisempi seuraavien osien kanssa. Itse kuitenkin toimin niin, että jos huomaan jonkun kirjoittaneen jonkin kirjasarjan vaikkapa toisesta osasta ja itse olen lukenut sen ensimmäisen, en lue arviota, sillä vaikka kuinka varovaisesti arvio olisi kirjoitettu, spoilaantumisvaara on silti olemassa. Mielelläni en lue edes niistä kirjan yleisistä tapahtumista jostain muualta ennen kuin olen itse lukenut koko kirjan. Kirjasarjojen arvioissa on aina se vaara. Joten kannattaa siis välttää seuraavia Anna-kirjojen arvioitani!

  Ihan yksittäisten kirjojen osalta, varsinkin uutuuksien, olen taas hyvin varovainen. Tässä nyt vain kävi näin, että oletin spoilaukseni olevan ihan yleisesti kirjaihmisten tiedossa.

  Salla, olen samaa mieltä kanssasi, että Anna-kirjojen tunnelma tulee ihan muualta kuin juonikuvioista, varsinkaan Annan ja Gilbertin toisensa saamisesta. Se on jo nähtävissä ihan ensimmäisestä Annasta lähtien ja mitä muuta voi olettaa tapahtuvan? ;--) Ja Annat ovat klassikkoja. Eikös klassikoiden suhteen olekin ihan sallittua spoilailla (kun oletetaan suurin piirtein kaikkien tietävän juonen ja tapahtumat), kun taas muiden kirjojen suhteen ei? Näin meille taidettiin lukion äidinkielen tunneilla opettaa, kun täytyi kirjoittaa kirjaesseitä.

  Vielä ihan yleisesti kaikille: anteeksi, jos pilasin jonkun lukukokemuksen nyt tällä. Suosittelen, ettette lue kirjasarjojen muiden osien arvioita ellette ole itse lukeneet niitä, sillä spoilaantumisvaara on olemassa. Muokkaan tähän ja laitan seuraaviin kirja-arvioihini alkuun varoituksen, jos näen sen spoilaavan.

  VastaaPoista