7.4.2011

Day 7: Most underrated book

Mikä on mielestäni aliarvostetuin kirja? Niin vaikea kysymys! Muistiani ja kirjahyllyäni Goodreadsissa pengottuani mieleeni tuli Thomas Keneallyn Schindlerin lista. En usko, että kirja on ollenkaan aliarvostettu (sopii siis hyvin tälle päivälle :D), mutta ihan liian vähän olen kuullut ihmisten puhuvan tai kirjoittavan siitä. Onko se sitten sen ikä, vastenmielinen (mutta monia silti kiehtova) aihe vai se, miten kirja on kirjoitettu? Schindlerin listahan on siis tietokirjamainen romaani, sen tapahtumat ovat oikeaa historiaa, oikeasti tapahtuneita asioita (tietysti yksityiskohtia on jouduttu keksimään jne.), joten se voi olla joillekin vähän luotaantyöntävä ja tylsä. 

Schindlerin lista voitti julkaisuvuonnaan 1982 Man Booker Prizen (kertoo sekin siitä, ettei kirja nyt oikeasti voi olla aliarvostettu) ja se herättikin keskustelua, että onko tämän tyyppinen kirja sopiva voittajaksi. Palkinto kun on tarkoitettu kaunokirjalliselle teokselle ja Schindlerin lista on vähän kiikun kaakun, että onko se kaunokirjallisuutta vai pelkästään historiikki. Minusta se on hyvä sekoitus molempia. Valitsin kirjan myös siksi tähän, että toivoisin useamman ihmisen lukevan sen! Loistava kirjasta tehty elokuva onkin varmaan monelle tuttu, mutta lukekaa myös kirja.

3 kommenttia :

 1. Laura, minä katsoin tämän elokuvana parikin kertaa ja minusta Schindlerin lista on loistava!

  Hienoa, että toit tämän esiin myös kirjana, sillä näistä aiheista ei saa vaieta ikinä. Muistan tämän kirjan todenperän ja miten osa näyttelijöistä siinä lopussa oli ollut mukana noissa taphatumissa. Se lopun hautausmaakohtaus.

  VastaaPoista
 2. Hei! En usko, että Schindlerin lista on varsinaisesti aliarvostettu, mutta aika lailla unohdettu ja jäänyt elokuvan varjoon. Näitä kirjoja pitäisi juuri pitää esillä muulloinkin kun elokuvatapauksen vanavedessä.

  Luin itse kirjan yläasteella heti sen jälkeen kun olin nähnyt elokuvan. Ehkä johtui elokuvan vaikuttavuudesta, että kirja tuntui kuivalta dokumentilta. En enää muista tarpeeksi hyvin, oliko se sellainen. Mutta toihan se lisätietoa asioista, jotka elokuva ohitti nopeasti.
  Hieno kirjavalinta!

  VastaaPoista
 3. Leena, aivan upea elokuva, yksiä suosikkejani :--) Minusta kirjan tekee loistavaksi juurikin se, että ne asiat ovat oikeasti tapahtuneet. En tarkoita holokaustia, Hitlerin nousua valtaan ynnä muita yleisiä asioita, vaan ihmisten tarinoita, heidän kohtaloitaan, Oskar Schindleriä. Elokuvan hautausmaakohtaus oli kyllä koskettava.

  Taava, minustakaan kirja ei ole aliarvostettu (siksi onkin hauskaa, kun se on tämän tehtävänannon yhteydessä, mutta en parempaakaan keksinyt :D), mutta kuten osuvasti sanoit, unohdettu ja jäänyt elokuvan varjoon. Sitä se juuri on, elokuvaa kuitenkaan yhtään väheksymättä. Elokuvan katsomisen jälkeen kirja voi varmaan tuntua tylsältä, joten suosittelen muiden tekevän toisin päin! Minäkin tosin olen nähnyt elokuvan ensin, mutta kun viime vuonna luin tämän kirjan, oli katsomisesta kulunut jo aikaa pari vuotta, joten kirjaan oli mukava paneutua :--)

  VastaaPoista