22.2.2011

Apua, apua!

APUA 1: Minulla on jo kauan ollut mielessäni eräs kirja, jonka luin joskus yläasteikäisenä, mutta en muista sen nimeä enkä kirjailijaa. Pyydän teitä lukutoukkia auttamaan minua kirjan tunnistamisessa, vaikkakin tuntomerkit ovat todella vähäiset ja huonot! Tämän verran muistan kirjasta:

- kirja on mielestäni jonkinlainen dekkari- tai jännärikirja
- kirjailija on 99 % varmasti mies, ulkomaalainen, kenties eurooppalainen (ks. seuraava kohta)
- kirjan tapahtumat sijoittuvat mielestäni Ranskaan, siksi olettamus eurooppalaisesta tai jopa ranskalaisesta kirjailijasta
- kirja löytyi aikuisten osastolta kirjastosta
- en osaa määrittää tapahtumien ajankohtaa sen tarkemmin kuin että 1900-luvulle sijoittui
- kirjan päähenkilö on vanhempi mies, kenties jokin poliisi tai etsivä?
- ainoa kohtaus, jonka kirjasta muistan: päähenkilö ajaa jonkun toisen henkilön (miehen?) kanssa autolla jossain maaseudulla ja autossa päähenkilölle iskee hätä ja hän päättää paskoa ulos auton ikkunasta kesken matkan (en tiedä miksei tyyppi voinut tehdä tarpeitaan pientareelle, oliko hänet kidnapattu vai jahdattiinko heitä vai mitä?)
- kirja jäi minulla silloin kesken, joten sen loppuratkaisusta ei ole tietoa
 
Ja miksi minua kiinnostaa saada tietää kirja, jossa joku keski-ikäinen mies kakkaa auton ikkunasta ulos? Ihan vain siitä syystä, koska vaivaa niin helkkaristi!

APUA 2: Ihastuin vakavasti viime vuonna Sylvia Plathin Lasikellon alla -teokseen. Suurin ihastukseni kirjassa oli sen alku, se ihana suurkaupunkimiljöö. Sittemmin olen lukenut Anna Godbersenin Huumaa -teoksen, joka sekin sijoittuu New Yorkiin, mutta vuoteen 1899. Ihana, ihana sekin juuri miljöönsä vuoksi!

Pyydän siis jälleen apua teiltä kirjatietäjiltä: osaisiko joku suositella vastaavia kirjoja? Kirjoja, jotka sijoittuisivat sanotaanko nyt johonkin vuosien 1900-1960 väliselle ajalle ja joissa miljöö (mielellään suurkaupunki-sellainen) tulisi vahvasti esiin? Mielellään naispäähenkilöllä varustettuna, mutta ei pakko. Muita kriteerejä minulla ei ole, mutta älkää pliis suositelko Siepparia, inhoan sitä :--)

13 kommenttia :

 1. Tämähän kiintoisaa;-)

  Kohtaan yksi en osaa valitettavasti vastata mitään. Tuon autosta kakkaamisen takia, muistaisin kirjan kyllä ELLEI se ollut Spungenin Nancy, jonka taas sulkee pois jo maantiede. Siinähän tehtiin ihan mitä vain.

  Kohta kaksi on edelleen vaikea, koska luen liikaa ja toisin kuin väitetään, ainakin minulta se vie muistia, ei siis tuo sitä. Yhtäkkiä mieleeni tuli vain Virginia Woolfin TÄYDELLINEN Mrs. Dalloway, jossa ollaan sekä Lontoossa että sen ulkopuolella. Ainakin ajatuksissa.

  Nyt sen keksin: Päähenkilö nainen, tarina alka about 1880, mutta siirtyy 1900 luvulle, kaikki tapahtuu, muutamaa maaseutupiipahdusta lukuunottamatta Pariisissa.

  ♥Anne Delbéen Camille Claudel♥

  Lue ja kerro sitten minulle ko. kirjan postaukseen, mitä pidit. Minulle aivan erityinen kirja. Vahva, tosipohjainen draama, taidetta, erotiikkaa, eräs kohtalo.

  Kysymyksesi oli kiinnostavampi kuin mikään mitä olen aikoihin kuullut...

  VastaaPoista
 2. Minullekaan ei ole etsimäsi kirja tuttu, ja tuollaisen kohtauksen varmaan muistaisi jos olisi sen lukenut:D Toivottavasti kirjan nimi vielä selviää!

  VastaaPoista
 3. Apua yksi: Voisi olla jotain Fred Vargasilta?

  VastaaPoista
 4. Tässäpä vasta pähkinä! En valitettavasti (?) muista lukeneeni yhtään kirjaa, jossa kakattaisiin auton ikkunasta. (Kuulostaa muuten varsin epämiellyttävältä toimitukselta, mutta ei siitä sen enempää.)

  Toisen kysymyksen kohdalla mieleeni tuli Pariisi-nostalgikkona Satu Waltarin Kahvila Mabillon, jossa parikymppinen suomalaistyttö opiskelee ranskaa ts. boheemielämää 50-luvun Pariisissa. Suurkaupunkia katsotaan nuoruuden viattomalla innolla.

  Muistin perukoilta pomppasi esiin myös Margaret Atwoodin Kissansilmä. Se sijoittuu Torontoon. En muista, kuinka tärkeässä osassa kaupunkitunnelmat olivat, mutta kirja jäi mieleen läpileikkauksena taidemaalari-minäkertojan elämänpolusta lapsuudesta keski-ikään.

  VastaaPoista
 5. Leena, ei ollut Spungenin Nancy, vaikka voisikin olla ;--D Kiitos kuitenkin hyvästä yrityksestä!

  Ja kiitos myös lukuvinkeistä! Woolfia en ole lukenut ollenkaan, mutta aikomus on ollut ja Mrs. Dallowaysta olisi sitten varmaan hyvä aloittaa? Ja mitä tulee Camille Claudel -kirjaan, kiinnostuin nyt kamalasti luettuani blogistasi arvion siitä. Kuulostaa kiehtovalta. Lupaan lainata sen heti seuraavalla kirjastoreissulla!

  Koen tämän toisen kysymykseni (no ensimmäisen tietysti myös!) hankalaksi, koska tuntuu, ettei sellaisia kirjoja juurikaan ole, mutta silti niitä varmasti ainakin jonkin verran on, tuskin ihan vain muutamia helmiä. Mutta totta, liika lukeminen sekoittaa minunkin päässäni kirjat toisiinsa tai jopa unohtelen niitä! Siksi lukupäiväkirja on hyvä asia :--)

  Sonja, ei ihmekään, että juuri tuo kohtaus on vain jäänyt mieleeni :--D Muutenkin hyvin olennainen seikka kirjan tarinan kannalta!

  Tessa, voi ihanaa Tessa, kiitos tuhannesti! Nimi herätti vähän epäluuloja, "ei kuulosta kyllä tutulta, ei se varmaan tämä ollut", mutta kirjaston haun avulla löysin kuin löysinkin sitten kyseisen kirjan! Nimi kuulosti tutulta ja kansikuva vahvisti epäilyni. Kirjahan on siis tosiaan Fred Vargasin ja nimeltään Painu tiehesi ja pysy poissa. Hauskaa, että kakka-kohtaus jäi mieleeni, kun taas ruttobakteeri ja väärinpäin olevat neloset eivät! Pitää kyllä lainata tämä joskus ja lukea tällä kertaa loppuun saakka. Oletko lukenut itse tämän kirjan? Vielä kerran halauksia ja kiitoksia sinne, eipä vaivaa enää mieltä!

  VastaaPoista
 6. Luru, ihana Tessa tuossa selvittikin kirjailijan ja löysin ko. kirjankin elikkä jos kakkaaminen auton ikkunasta mysteerinä kiinnostaa, niin Fred Vargasin Painu tiehesi ja pysy poissa vaan luvun alle! PAITSI eihän sitä tiedä jos olinkin väärässä koko kohtauksen suhteen. Sitten voidaankin pohtia minun jänniä aivoituksiani...

  Kiitos vinkeistä, kuulostavat mielenkiintoisilta. Kiva, kun keksit suomalaisenkin teoksen!

  VastaaPoista
 7. Hämmästyttävän tehokasta salapoliisityötä!

  Fred Vargas on muuten miehekkään nimensä takana nainen :)

  VastaaPoista
 8. Luru, en ymmärrä, miten Tessa pystyi tämän selvittämään! Ai nainen, kiintoisaa. Toisaalta 99% varmuuteni menikin pieleen, toisaalta ei :--)

  VastaaPoista
 9. Hahaha, luin juuri tuon Vargasin kyseisen dekkarin viime kuussa (!), enkä yhtään muistanut siinä olevan mitään kakkakohtausta. Siis katselin noita antamiasi tuntomerkkejä ja mietin, että voisikohan hakemasi kirja olla joku Vargas (koska ranskalainen ja dekkaristi), mutta nyt vasta kun luin kommentteja, kävi asian laita minulle ilmi. Siis mitenhän kursiivisesti minä sitten luen kirjoja?!? :D

  VastaaPoista
 10. Miia: Kursiivista lukemista tai tehokasta pään nollausta taidan harrastaa minäkin. Hehkutin juuri siskolleni löytäneeni ihanan kirjan ja sain vastaukseksi "mut sähän oot lukenut sen jo". Ei mitään muistikuvaa... :)

  VastaaPoista
 11. Miia, haha voi ei! Ehkä sinä kuitenkin luet ihan ajatuksella kirjoja ja minä taas muistelen omiani - onhan siitä kuitenkin monta vuotta jo aikaa, kun kirjan luin! Mietiskelen vaan tässä, että mikä vika mun mielikuvituksessa oikein on, jos koko kakkakohtaus olikin ihan keksittyä! :--D

  VastaaPoista
 12. Olipa hauska salapoliisitehtävä! Hienoa, että kirja löytyi. Muuten ylimalkaista ja harppovaa lukemista voisi kutsua kursoriseksi ;))

  VastaaPoista
 13. Kirsi, tosiaan ihan mahtavaa, että kyseinen kirja löytyi. Todella ärsyttävää, kun se pyörii päässä vuosikausia, eikä millään keksi kirjan tai kirjailijankaan nimeä! Hakukoneidenkin käyttö noilla vihjeillä on haastavaa. Arvasin, että kun laitan vihjeet tänne, niin joku lukutoukka kyllä keksii!

  VastaaPoista