30.12.2010

Vuoden 2010 parhaat

En malttanut odottaa, että saisin Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville -kirjan luettua ennen kuin teen listaukseni tämän vuoden parhaimmista kirjoista! Ei, ei tänä vuonna julkaistuista vaan niistä, jotka olen tänä vuonna lukenut. Joten tässä siis tämän vuoden TOP 10 aakkosjärjestyksessä, koska enhän nyt millään osannut laittaa kaikkia hyviä kirjoja järjestykseen:
 
Valloittava satuklassikko!

Historiallinen Gossip Girl.

3. Sara Gruen: Vettä elefanteille
Upea, romanttinen kuvaus entisajan sirkuselämästä.

4. John Irving: Kaikki isäni hotellit
Ei parasta Irvingiä, mutta hyvä silti. Erinomaiset henkilöt, esimerkiksi Suru-koira!

Tähän asti paras lukemani Muumi-kirja!

6. Thomas Keneally: Schindlerin lista
Paras lukemani toiseen maailmansotaan sekä holokaustiin liittyvä (tietokirjamainen) romaani.

7. Erlend Loe: Supernaiivi
Listoja rakastaville!

Tyttökirjojen kermaa.

9. Sylvia Plath: Lasikellon alla
Koskettava, runollinen kuvaus nuoren naisen kasvusta.

Okei, en ole lukenut tätä vielä loppuun, mutta tiedän jo kirjan kuuluvan tälle listalle! Hellyyttävä, hauska ja kirjallisuutta rakastavalle.

15 kommenttia :

 1. Pakko sanoa, että "oi, mikä lista". Mukana on monia omia ikisuosikkejani, kuten Kaikki isäni hotellit (joka oli minulle ensimmäinen lukemani Irving ja siksi rakastan sitä), Annan nuoruusvuodet (klassikkoa on hankala voittaa) sekä Lasikellon alla (joka on minulle tärkeä). Pidin myös Gruen Vettä elefanteille-kirjasta sekä sinulla vielä hivenen kesken olevasta Kirjallisesta piiristä perunankuoripaistoksen ystäville, jota mietin mukaan omalle listallenikin. Se on jotenkin suloinen, vaikka kirjan takana oleva maailma onkin raadollinen.

  Sinulla on hyvä maku. :)

  VastaaPoista
 2. Ihana lista ja onpas kiva nähdä listallasi tuo Anna Godbersen kirja, sillä ostin sen juuri tänään Prisman kirja-alesta 5,95€ ;)

  VastaaPoista
 3. lumiomena, meillä tuntuu olevan samaa makua kirjojen suhteen :--) Minun ensimmäinen Irvingini taas oli Garpin maailma ja tuntuu, että sen ei ole voittanutta! Jos minulta kysyttäisiin, että mikä YKSI kirja on mielestäni ylitse muiden, niin luultavasti vastaisin juurikin Garpin maailman. Ihana, ihana! Vettä elefanteille -kirjastahan on tulossa keväällä ensi-iltaan elokuva. Pääosissa nähdään Robert Pattinson ja Reese Witherspoon. Trailerin perusteella arvioisin Pattinsonin sopivan Jacobin rooliin hyvin, mutta Witherspoon onkin ihan eri juttu... :D Kirjan lukeneena en voi mitenkään kuvitella häntä Marlenan rooliin. Kuvittelin Marlenan nuoremmaksi ja eh, kauniimmaksi (en ole Witherspoonin, persoonallisten kyllä, kasvojen ihailija ollenkaan). Mutta en usko leffan missään nimessä voittavan kirjaa!

  Susa, toivottavasti sinäkin pidät Huumaa-kirjasta! Eihän se mikään kaunokirjallinen huipputeos ole, mutta vaihtelua tavallisempiin hömppäkirjoihin :--)

  VastaaPoista
 4. Oi mikä lista! Ja noloa kyllä, minulla on vielä Plathini lukematta. Voisin aloittaa tuosta teoksesta, sillä on ainakin kovin kiehtova nimi.

  Hyvää uutta vuotta kirjavuotta! :)

  VastaaPoista
 5. Mulla on muutamien Muumikirjojen lukemisesta jo niin kauan, että on vaikea vertailla niitä, mutta Urotyöt vaikuttaa kyllä älyttömän hyvältä! Plus nää uudet painokset viehättää mua paljosti :)

  VastaaPoista
 6. Ihana lista! Minustakin nämä kirjat olivat ihania (paitsi Vettä elefanteille ja Huumaa en ole lukenut - ehkä pitäisi). Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville oli ehdoton tämän vuoden lempparini sen kirjemuodon vuoksi. Hyviä kirjeromaaneja löytää todella harvoin.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 7. Tuo Kppy:n (lyhensin vähän :D) kirjemuoto kyllä toimi hienosti, paljon paremmin kuin uskalsin etukäteen odottaa! Toinen tältä listalta lukemani on Vettä elefanteille, hieno kirja myös.

  VastaaPoista
 8. Ihana lista! Paljon löytyy sellaistakin, mitä en itse ole vielä ehtinyt lukea - pistetään korvan taakse ensi vuotta ajatellen. Varsinkin "Vettä elefanteille" ja "Kirjallinen piiri perunakuoripaistoksen ystäville" houkuttaisivat.
  Heh, tuli muuten tosta Ruohometsän kansasta ihan mieleen samalla nimellä pyörinyt TV-sarja. Sain siitä pienempänä (huvittavan) trauman jäniksiin liittyen, se oli mun mielestä niin pelottava ohjelma! Täytyisi toi kirjaversiokin kyllä lukea, jos tältä pupufobialtani uskallan...

  Lukuisaa uutta vuotta sullekin ja toivottavasti teet yhtä ihania kirjalöydöksiä tulevanakin vuonna :-)

  VastaaPoista
 9. Jenni, minä puolestani voisin tutustua Plathin runoihin, sillä olen erittäin huono lukemaan runoja! Hyvää uutta vuotta!

  Janninna, ne uudet painokset ovat hyvin kauniita. En tiedä pääseekö enää mikään muu Muumi-kirja Muumipapan urotöiden ohitse :--D

  Taava, suosittelen kyllä kovasti erityisesti Vettä elefanteille -kirjaa. Huumaa nyt on vähän niin ja näin, joitakin saattaa ärsyttää liikaa se, ettei sitä ole erityisen taidolla kirjoitettu (tai suomennettu, jos suomeksi lukee). Jos osaa uppoutua tarinaan eikä välitä vähän köykäisestä kielestä, niin Huumaa voi viehättää kovasti! Oikein onnekasta uutta vuotta sinnekin :--)

  Satu, ihastuin myös siihen, että kirja on kirjoitettu nimenomaan kirjemuotoon. Ei taida olla edes montaa kirjeromaania jotka olen lukenut. Lukurikasta uutta vuotta!

  elise, olet varmaan nähnyt juurikin sen raaemman tv-sarjan Ruohometsän kansasta? Siitähän on myös tehty lapsille sopiva versio. Vai oliko sekin jo liikaa? :--D Kannattaa kokeilla Ruohometsää, suloinen. Erittäin hyvää uutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
 10. Minullekin jäi Vettä elefanteille -teos mieleen, muttei romantiikan ansiosta. Mielestäni rakkaustarina oli hyvin tylsä, jopa kliseinen, ympäristö sattui vaan olemaan vähän epätavallisempi. Mutta vanhan Jacobin tunteet tuntuivat niin realistisilta ja ahdistavilta, että teki mieli hypätä hänen muistelunsa yli, mutta samalla taas en halunnut lukea hänen yksinäisyydestään. Olin lopussa niin masentunut että katsoin helpottuneesti sormien välistä lopun hituista epärealistisuutta. Uskottavasti tuo leffa pilaa koko kirjan. ( :) joo, en arvosta leffoja)

  Hienoa, että Loe on listallasi! Olen ajatellutkin postata hänestä jotain..

  VastaaPoista
 11. Réa, totta, rakkaustarina oli sitä hyvin perinteistä sorttia, mutta minulle se jäi hyvin elävänä mieleen. Onkin hauskaa todeta, miten sama kirja jättää eri ihmisille eri asiat päällimmäisinä mieleen :--)

  Olen harmikseni lukenut Loelta vain tuon Supernaiivin. Täytyykin muistaa lainata häneltä jotain muuta seuraavalla kirjastoreissulla!

  VastaaPoista
 12. Suosittelen Doppleria (mies muuttaa metsään ja ottaa hirven vasan kasvatikseen)! L (totta vai tarua, vai siltä väliltä?) ja Fakta om Finland (pettymys heille, jotka odottavat jotain Suomesta) ovat myös hyviä. Maria & Jose on kans lukemisen arvoinen, hämmentävä satu. Muleumia (mukamas itsetuhoinen teinityttö kiertelee maailmaa) en suosittele. :)

  VastaaPoista
 13. Oi, kiitos paljon suosituksista ja epäsuosituksesta :--D Pistän vinkkisi korvan taakse kirjastoreissua varten!

  VastaaPoista
 14. Minäkin rakastan ruohometsän kansaa! Supernaiivi on pitänyt lukea jo 10 vuotta, mutta jostain syystä en vain ole tullut lukeneeksi vielä(kään). Schindlerin lista on jäänyt lukematta koska katsoin elokuvan ja olen jostain syystä laiska lukemaan kirjoja jos olen jo elokuvan nähnyt.

  VastaaPoista
 15. Elma Ilona, Supernaiivi oli hauska pieni kirja, kannattaa tarttua ettei mene seuraavatkin 10 vuotta! Minäkin olen nähnyt Schindlerin listan ennen kirjan lukemista (ja myös sen jälkeen, hieno elokuva!) ja olihan siinä se tietenkin, kun tiesi miten tämä loppuu ja niin edelleen, mutta kirja kuitenkin sisälsi niin paljon enemmän mielenkiintoisia yksityiskohtia.

  VastaaPoista