17.12.2010

Anna Godbersen: Huumaa


Nyt on vuorossa hömppää. Mutta historiallista hömppää, sillä Huumaa sijoittuu New Yorkin Manhattanille vuoteen 1899. Kuvittele Gossip Girl -sarja 1800-luvun lopulle niin saat osviittaa kirjan tyylistä.

Huumaa kertoo kaikkien yleisesti pitämästä, hyvätapaisesta Elizabeth Hollandista, Hollandien arvostetun perheen vanhimmasta tyttärestä, jonka elämä pyörii seurapiirien ympärillä. Elizabethin voisi sanoa olevan tarinan päähenkilö, mutta näkökulma jakaantuu tasaisesti myös hänen siskonsa Dianan, parhaan ystävänsä Penelope Hayesin, erään sydäntensärkijän Henry Schoonmakerin ja Hollandien palvelustytön Linan kesken. Myös Hollandien ajuri, Will, on ratkaisevasti mukana juonessa.

Ja sitä juontahan riittää! Kaikkien elämä ja halut ovat ristikkäin keskenään ja siitä syntyy intohimoa, rakkautta, juonittelua, petollisuutta ja mustasukkaisuutta. Kaikkea kahlitsee maine ja kunnia, mutta esimerkiksi intohimo löytää kyllä aina keinonsa.

Juonesta on melkein mahdoton sanoa mitään paljastamatta liikaa. Sanonkin vain sen, että kirja alkaa lähitulevaisuudessa olevilla hautajaisilla ja hyppää sitten kuvailemaan mennyttä aikaa. Hautajaiskuvaus on erittäin hyvä mielenkiinnon herättäjä, mutta valitettavasti sen perusteella onnistuin jo tajuamaan loppuratkaisun. Alun ja lopun väliset sivut ovat kuitenkin herkullista luettavaa kaikkien kierouksien ja juonikuvioiden vuoksi. Pidin paljon näkökulman vaihtelusta.

Liekkö suomentamisessa vika vai mitä, mutta kieli on yleisesti ottaen melko tönkköä. Suosittelisin siis lukemaan kirjan englanniksi mikäli vain kielen taitaa. Lisäksi mitään runollista kieltä tai upeaa kerrontaa kirjasta on turha hakea, mutta ainakin minulle itse tarina oli tässä se tärkein osa. Huumaa kertoo havainnollistavasti myös tuon ajan tapakulttuurista ja etiketistä.

Huumaa on ensimmäinen osa neliosaista sarjaa. Kaksi seuraavaa osaa, Juoruja ja Erheitä, on  myös suomennettu.


Anna Godbersen: Huumaa (The Luxe, 2007)
Suom. Katja Ruunaniemi
Karisto 2010, 471 s.

2 kommenttia :

  1. Hömppää tai ei niin tuo kansi tekee vaikutuksen!

    VastaaPoista
  2. Leena, kansi on yksi kauneimpia näkemiäni ja sitä on kyllä ilo katsella.

    VastaaPoista