15.10.2010

Nick Hornby: Hyvät ihmiset


Katie Carr on hyvä ihminen, vaikka hän onkin pettänyt aviomiestään, kyllästynyt avioliittoonsa ja lapsetkaan eivät usein ole sitä mitä hän toivoisi. Mutta Katie vakuuttaa olevansa hyvä ihminen - onhan hän lääkäri.

Katien aviomies David on Hollowayn vihaisin mies ja sekös Katieta on ärsyttänyt jo usean vuoden ajan. Erään työpäivän jälkeen Katie haluaa avioeron. Pian päätöksen jälkeen David muuttuu, sillä hänestä tulee omituisen DJ GoodNewsin kosketuksesta unelmien aviomies ja maailmanparantaja, täysin päinvastainen kuin aikaisempi David.

Davidin muuttuminen ei kuitenkaan ratkaise Katien ongelmia, vaan lisää niitä. Miten suhtautua siihen, kun Maailman vihaisin mies onkin kiltti, liiallisuuksiin asti?

Olen aiemmin lukenut Hornbyltä  Alas on pitkä matka -kirjan ja sen kehnoudesta johtuen minulla oli jonkin verran ennakkoluuloja tätä kirjaa kohtaan. Ensimmäiset sata sivua menivätkin haukotellessa, mutta niiden jälkeen innostuin kääntelemään sivuja nopeampaan tahtiin, sillä sadan sivun paikkeilla David muuttui. Äkäpussista kiltiksi maailmanparantajaksi muuttuminen sormia näpsäyttämällä ja Katien ajatukset asiasta olivat hyvin ratkiriemukasta luettavaa. Tarinan ympäristö oli arkinen ja henkilöhahmot uskottavia kummallisuuksiinsa saakka. Pidin paljon Katien ironisesta  sekä sarkastisesta otteesta koko tarinan ajan. 

Jos kaihtaa huumoripitoisia kirjoja, niin ei kannata valita tätä yöpöydälleen, vaikka tämä tosin pitää sisällään vähän älykkäämpää huumoria.


Nick Hornby: Hyvät ihmiset (How to be Good, 2001)
Suom. Jorma-Veikko Sappinen
WSOY 2002, 355 s.

2 kommenttia :

  1. Eikös tämä olekin sama kirjailija joka on kirjoittanut kirjan "Poika" josta tehtiin myös elokuva jossa näytteli mm Hugh Grant? Vai muistanko ihan väärin? Muistan lukeneeni kirjan joskus yläasteen enkunkurssilla ja muistaakseni tykkäsin siitä;)

    VastaaPoista
  2. Joo, sama kirjailija on kyseessä. Tuo Poika ja sit Uskollinen äänentoisto lienevät hänen tunnetuimmat kirjansa, oon ite tainnut aloittaa ihan toisesta päästä lukemisen :--D Mutta ehkä taso vain paranee koko ajan sitten kun jatkan Hornbyn muihin kirjoihin, en toivottavasti tule pettymään!

    VastaaPoista